Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σφαλιάρα...

Στη διεθνή πολιτική οι πιο βαριές κουβέντες λέγονται με τον πιο ευγενή τρόπο. Το είδαμε τελευταία σε απευθείας μετάδοση και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού. Μετά την... κρυάδα που επιφύλασσε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Βενιζέλο στη Νέα Υόρκη, η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον Γιώργο Παπανδρέου με βιτριολικό χαμόγελο: φίλοι, φίλοι, αλλά κοιτάξτε να τα έχετε καλά με την τρόικα για να συνεχίσουμε. Με άλλα λόγια, πολιτική κουβέντα για το Μνημόνιο τέλος. Ηταν προειδοποίηση προς την κυβέρνηση. Περισσότερο όμως ήταν σφαλιάρα προς τη ΝΔ. Και της ήλθε την ώρα που διαβάζει τις δημοσκοπήσεις και φαντασιώνεται την εξουσία.

Η παγερή Γερμανίδα έστειλε μήνυμα στη Συγγρού να σταματήσουν το μπαλαμούτι για επαναδιαπραγμάτευση και τα τοιαύτα.
Η εξέλιξη αποτελεί ψυχρολουσία για την αξιωματική αντιπολίτευση και ας κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν. Μέχρι τώρα στις - λιγοστές - επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τους ευρωδεξιούς συντρόφους απλώς κατέβαιναν τα ακουστικά όταν τους μιλούσε για «λάθος φάρμακο». Από την ώρα που η καγκελάριος όρισε με σαφήνεια το είδος του γηπέδου, αυτόματα ορίζεται και το είδος του παιχνιδιού. Αν ο αρχηγός της ΝΔ επιμείνει ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα υποχρεώσει την τρόικα να αντικαταστήσει το Μνημόνιο με το... «Ζάππειο 1», μάλλον θα έχει άλλου είδους προβλήματα με τους Ευρωπαίους. Αλλο οι ασκήσεις επί χάρτου και άλλο ο πόλεμος με πραγματικές σφαίρες.
Ο Σαμαράς αξιοποίησε στο έπακρο το ότι η κυβέρνηση έριξε το καράβι στα βράχια υπογράφοντας πέρυσι στα τυφλά διεθνείς συμφωνίες τις οποίες δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει. Το «όχι στο Μνημόνιο» τον βοήθησε να πάρει κεφάλι απέναντι στον Παπανδρέου στην εγχώρια δημοσκοπική κούρσα. Αυτό όμως ουδόλως συγκινεί αυτούς που βάζουν τα λεφτά. Η ρητορική της ΝΔ παρακάμπτει το ότι στο Μνημόνιο υπάρχουν και αντισυμβαλλόμενοι. Αυτό του υπενθύμισε η Μέρκελ, με την οποία ειρήσθω εν παρόδω ακόμη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια τετ α τετ συνάντηση ως ομοϊδεάτες. Η στρατηγική της επαναδιαπραγμάτευσης σκάει σαν φούσκα πριν την ώρα της. Και ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα. Ή θα την εγκαταλείψει εγκαίρως ή θα καταλήξει αναγκαστικά σε αυτό που έλεγε ο καναδός επικοινωνιολόγος Μάρσαλ Μακλούαν: «Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνώ με ό,τι λέω».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας