Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

10 επαγγέλματα με ζήτηση

Πολλοί λένε πως οι νέοι που ετοιμάζονται τώρα να μπουν στα πανεπιστήμια έχουν δυσοίωνο μέλλον ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Με την ελπίδα, όμως, ότι μέσα στα επόμενα 4 με 5 χρόνια θα έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε από την ύφεση, πιθανώς οι σημερινοί 18αρηδες να «την γλυτώσουν».
Αυτοί που σίγουρα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στη σημερινή αγορά εργασίας είναι οι νέοι που τώρα αποφοιτούν από τις σχολές και ετοιμάζονται για τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και δη αυτοί που -δεν ήξεραν;δεν ρώτησαν;- επέλεξαν σπουδές με ιδιαίτερα αβέβαιο μέλλον (βλέπε: ψυχολογία, κοινωνιολογία-ανθρωπολογία, δημοσιογραφία, αλλά και νομική, οδοντιατρική, γεωλογία).
Ποιες σπουδές ή ποια κατάρτιση μπορεί, λοιπόν, να εξασφαλίσει επαγγελματικό μέλλον στους σημερινούς 18ρηδες; Για να ανακαλύψουμε την απάντηση -ή έστω τις προβλέψεις- ανατρέξαμε σε πολλές σχετικές έρευνες του τελευταίου έτους: Από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., την περσινή έρευνα της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα για τις προοπτικές εργασίας τα επόμενα 5-10 χρόνια, μέχρι την έρευνα του CEDEFOP για τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη έως το 2020, αλλά και την έρευνα του ALBA Graduate Business School για τον Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας 2011. Παρακάτω παρουσιάζουμε τους 10 επαγγελματικούς τομείς που, όπως οι έρευνες και οι μελέτες προβλέπουν, έχουν ή θα έχουν ζήτηση από εδώ και στο εξής:
1. Πληροφορική: Προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες, αναλυτής, σχεδιαστής και σύμβουλος σε θέματα τεχνολογίας Πρόκειται για την πρώτη σε ζήτηση κατηγορία επαγγελμάτων, η οποία σχετίζεται φυσικά με την συνεχή τεχνολογική πρόοδο, ενώ σημαντικό είναι οι νέοι που θα στραφούν στα επαγγέλματα αυτά να αναζητήσουν εξειδίκευση και να αναπτύξουν πρόσθετες δεξιότητες, προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικοί.

2. Υπηρεσίες υγείας: Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, ακτινολόγος-ραδιολόγος, νοσηλευτής και επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την φροντίδα και την περίθαλψη ηλικιωμένων. Παραϊατρικά επαγγέλματα, π.χ. εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, αλλά και επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο της αισθητικής Τίποτα δεν είναι πιο βέβαιο για το μέλλον από το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει, συνεπώς οι υπηρεσίες υγείας και δη αυτές που σχετίζονται είτε με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή μεθόδων θεραπείας, αλλά και οι υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων δύσκολα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανεργίας. Το ίδιο ισχύει για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με ψυχοκινητικά προβλήματα. Από την άλλη, καθώς ακόμα και στις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οι γυναίκες επιδιώκουν πάντα να περιποιούνται τον εαυτό τους, σχετική σταθερότητα προβλέπεται στον χώρο της αισθητικής, αλλά και της κομμωτικής.

3. Υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, αλλά και επαγγέλματα που σχετίζονται με επιδιορθώσεις σπιτιών Μπορεί ο κατασκευαστικός τομέας να αντιμετωπίζει σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με συντήρηση και ανακαινίσεις σπιτιών φαίνεται να μην «αγγίζονται» από την κρίση.

4. Επιχειρήσεις έτοιμου φαγητού, μάγειρες, ζαχαροπλάστεςΜπορεί οι εστιάτορες να διαμαρτύρονται για την πρόσφατη αύξηση του Φ.Π.Α. στο 23%, ωστόσο η έξοδος για φαγητό παραμένει μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες του Έλληνα. Ακόμα πιο οικονομικά, τα delivery, και δη τα οικονομικά εξ αυτών, και οι επιχειρήσεις έτοιμου-γρήγορου (και οικονομικού) φαγητού τρίβουν τα χέρια τους αυτές τις εποχές. Αρκετά καλές είναι οι προβλέψεις και για τους ζαχαροπλάστες.

5. Φοροτεχνικοί, λογιστές Αν και όχι στην πρώτη θέση της ζήτησης, πάντως από τα επαγγέλματα που «έχουν δουλειά» τον τελευταίο καιρό είναι και αυτά των φοροτεχνικών και λογιστών, καθώς με τις συνεχείς αλλαγές των νομοθετικών πλαισίων σχετικά με την φορολογία, τις έκτακτες εισφορές κ.ο.κ. όλο και περισσότεροι σπεύδουν σε αυτούς για να ενημερωθούν έγκυρα προκειμένου να μη βγουν χαμένοι.

6. Πωλητές Παραδοσιακό επάγγελμα που πάντα θα έχει ζήτηση -και επιτυχία εφόσον κανείς το ασκεί με ζήλο- αυτό του πωλητή, καλό είναι να το εξελίξει κανείς παρακολουθώντας σεμινάρια ή ασχολούμενος με τον χώρο του marketing. Φυσικά, η πείρα είναι αυτό που παίζει πρώτο ρόλο στην ζήτηση του τομέα.

7. Εμποροπλοίαρχοι, μηχανικοί εμπορικού ναυτικού Πρόκειται για «σίγουρα» επαγγέλματα, με την έννοια ότι πάντα θα υπάρχουν εμπορικά πλοία στην Ελλάδα και πάντα θα έχουν ανάγκη από άτομα να τα στελεχώσουν. Πρόκειται, άλλωστε, και για τομείς που φημίζονται για τους καλούς μισθούς τους.

8. Βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ενεργειακές τεχνολογίες Οι παραπάνω κλάδοι είναι στη «μόδα» και όχι άδικα. Είναι αυτοί ακριβώς που ασχολούνται με την ένταξη του φυσικού αερίου, των φωτοβολταϊκών και άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στη ζωή μας, ενώ συνεχής είναι και η εξέλιξη στον χώρο της βιοτεχνολογίας –αν όχι στην Ελλάδα, οπωσδήποτε στην Βορειοδυτική Ευρώπη και την Αμερική.

9. Δάσκαλος, νηπιαγωγός Κλασικά επαγγέλματα με σταθερή ζήτηση. Στον ίδιο κλάδο συνυπολογίστε νταντάδες και οικιακούς βοηθούς που προβλέπεται να πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, αφενός λόγω της αύξησης των διαζυγίων και των μονογονεϊκών οικογενειών, αφετέρου λόγω του ότι εργάζονται πλέον και οι δύο γονείς.

10. Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων Όσο απαισιόδοξες κι αν ήταν οι προβλέψεις για φέτος, καταφέραμε τελικά να προσελκύσουμε 16,5 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 12,6%. Όσο υπάρχει ήλιος και θάλασσα ο τουρισμός στην χώρα μας θα επιβιώνει και, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα αναπτύσσεται.

Πηγή: in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας