Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αρίστος Δοξιάδης: Οχι άλλα μαγαζιά αλλά παραγωγικές επιχειρήσεις είναι η μοναδική λύση για την περιοχή- Ο κορυφαίος οικονομολόγος εκφράζει τις απόψεις τους για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα αλλά και τη συντεταγμένη χρεωκοπία

του Γιάννη Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
O Αρίστος Δοξιάδης, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου, βρέθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην Κοζάνη, στην εκδήλωση του δικτύου Pro- tasis, για την επιχειρηματικότητα και δεν θα μπορούσε να αρνηθεί να δώσει την άποψη του για την καινοτομία, την κρίση, αλλά και το μέλλον στη χώρα μας  με ή χωρίς συντεταγμένη χρεωκοπία.
Ερ. Πως συνδυάζεται η καινοτομία με την  επιχειρηματικότητα σε καιρό κρίσης και μάλιστα σε μια περιοχή με τα χαρακτηριστικά της Δυτικής Μακεδονίας;

Απ. Το βασικότερο είναι να πάρει απόφαση η κοινωνία πως η μόνη λύση είναι οι νέες εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Οχι μαγαζιά, αλλά εταιρείες, που παράγουν πραγματικά προιόντα και εξάγουν. Αν η κοινωνία το πάρει απόφαση, πως αυτή είναι η λύση και δεν σκεφτόμαστε άλλα μαγικά, θα τους υποστηρίξουμε και θα τους υποστηρίξετε και θα πάει μπροστά. Τις επιχειρηματικές ευκαιρίες δεν τις βγάζουν ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι πανεπιστημιακοί από τα κιτάπια τους. Τις ανακαλύπτουν οι επιχειρηματίες, μέρα με τη μέρα, ψάχνοντας. Σημαντικό λοιπόν είναι να αφήσουμε τους επιχειρηματίες να κάνουν τη δουλειά τους και να τις ανακαλύψουν.
Ερ. Τι πιστεύετε πως λείπει από την Ελληνική οικονομία, κεφάλαια, προσαρμοτικότητα,ιδέες;
Απ.Σήμερα λείπουν και κεφάλαια. Παλιότερα δεν έλειπαν αλλά δεν τα αξιοποιήσαμε σωστά. Τώρα δυστυχώς λείπουν και κεφάλαια αλλά αυτό κυρίως που λείπει είναι θεσμική σταθερότητα, Οσο έχουμε την αβεβαιότητα, θα έχουμε αύριο τράπεζες, δεν θα έχουμε, όσο δεν ξέρουμε τις φόρους θα πληρώσουμε, τότε και οι επιχειρήσεις θα είναι πολύ δύσκολο να πάνε μπροστά. Σήμερα το πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα.
Ερ. Πόσο εξωστρεφείς πρέπει να γίνουν οι επιχειρήσεις για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον;
Απ. Οι εξαγωγές το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν, αλλά ξεκίνησαν  από χαμηλή βάση. Οι εισαγωγές πέφτουν επειδή έχουμε κρίση. Το σημαντικό είναι να πάμε σε μια κατάσταση όπου θα κλείνει το εμπορικό ισοζύγιο όχι επειδή υπάρχει κρίση αλλά επειδή έχουμε δημιουργήσει περισσότερες εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν οι εξαγωγές μας, για να πούμε ότι έχουμε μια οικονομία σε καλή κατάσταση. Και όταν λέω για εξαγωγές δεν μιλάω μόνο για εμπορεύματα αλλά και για υπηρεσίες. Ο τουρισμός και η ναυτιλία εξαγωγές είναι. Ολο όμως αυτό το πακέτο είναι μικρό και πρέπει να το διπλασιάσουμε.
Ερ. Πως βλέπετε το ενδεχόμενο συντεταγμένης χρεωκοπίας της χώρας:
Απ. Κανείς δεν μπορεί να πεί με βεβαιότητα αν πάμε σε συντεταγμένη χρεωκοπία. Η δική μου προσωπική εντύπωση είναι πως πάμε σε μια τέτοια κατεύθυνση. ¸χει όμως μεγάλη σημασία για μας πόσο συντεταγμένη θα είναι. Αν με τους ευρωπαίους εταίρους συνεννοηθούμε σοβαρά και είμαστε αξιόπιστοι και αυτοί με τη σειρά τους αποφασίσουν να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, τότε οι συνέπειες δεν θα είναι τραγικές. Θα πρέπει να στηριχτούν οι τράπεζες, γιατί στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν είναι σαν αυτές της Wall Street, που κάνουν τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, αλλά είναι τράπεζες που χρηματοδοτούν την κάθε μικρή επιχείρηση. Αν κλείσουν αυτές θα κλείσουν και οι μικρές επιχειρήσεις. Ο μεγαλύτερος δικός μου φόβος σε μια χρεωκοπία είναι για τις τράπεζες. Αν στηριχθούν θα μπορεί το επιχειρηματικό περιβάλλον να ξεκινήσει από την αρχή.
Ερ. Υπάρχει η δυνατότητα για τη χώρα μας να πετύχει καλύτερες συμφωνίες από αυτές που έχει σήμερα;
Απ. Ελπίζω σε μια καλύτερη συμφωνία από αυτήν που υπάρχει τώρα αρκεί να είμαστε αξιόπιστοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Mπράβο γιατί όλοι οι πολιτικοί μας κλαίνε για την αγορά, στεναχωριούνται δηλαδή που κλείνουν μαγαζιά και δεν μπορούν να πουλάνε οι Κινέζοι και οι Γερμανοί τα προϊόντα τους.

Το Προφίλ μας