Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Δημοσιογραφικά αμαρτήματα

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο αρχικά, αλλά και στα υπόλοιπα μέσα στη συνέχεια, η είδηση της εύρευσης πτώματος νεαρού άνδρα στα Γρεβενά. Τα στοιχεία που κυκλοφορούν γύρω απο την υπόθεση δεν επιβεβαιώνονται από καμία επίσημη πηγή, παρά μόνο παραπέμπουν στις γνωστές δημοσιογραφικές πληροφορίες.Απο το σημείο εκείνο κι έπειτα αρχίζουν οι κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που φθάνουν σε σημείο κανιβαλισμού.Πρώτο αμάρτημα, η προφανής σύνδεση του πτώματος με νεαρό άνδρα που εξαφανίστηκε απο την ευρύτερη περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι υποθέσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε βεβαιότητα και ιδιαίτερα στο αστυνομικό δελτίο. Κι επειδή δεν είμαστε CSI, καλό είναι να μένουμε στα στοιχεία που έχουν διασταυρωθεί.Μάλιστα, η γνωστή δημοσιογράφος-μέσα απο το τούνελ δεν διστάζει στην ιστοσελίδα της, όχι μόνο να δίνει ονοματεπώνυμο στο πτώμα, αλλά και να προχωρά σε αυθαίρετα συμπεράσματα σχετικά με τους υπεύθυνους της εγκληματικής ενέργειας.

Δεύτερο αμάρτημα, η λεπτομερής περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρέθηκε το πτώμα, η οποία πέρα απο το να τροφοδοτεί την αιμολαγνεία, ασφαλώς είναι εντελώς περιττή. Στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πτώματα ανήκουν σε ανθρώπους –όπως όλοι μας-, οι οποίοι πριν πεθάνουν γελούσαν, μιλούσαν με τους φίλους τους και πάνω απ’ όλα είχαν οικογένειες που σήμερα θρηνούν το χαμό τους.
Τρίτο αμάρτημα, η διεκδίκηση αποκλειστικότητας στο αστυνομικό δελτίο. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και η διεκδίκηση της πρωτιάς σε τέτοιες περιπτώσεις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη γκάφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας