Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

«Πράσινη» οδήγηση

Για μειωμένες εκπομπές ρύπων και εξοικονόμηση καυσίμου 
Με αιτία την οικολογική μας συνείδηση και αφορμή τη τσέπη μας, η τεχνική του Eco-Driving φαντάζει ως η ιδανικότερη λύση για μειωμένες εκπομπές ρύπων αλλά και εξοικονόμηση καυσίμου. Ας δούμε συνοπτικά τι πρέπει να κάνουμε για να κάνουμε την οδήγησή μας «πράσινη». Οι κανόνες για να επιτύχετε αυτά τα αποτελέσματα είναι οι εξής:

1. Αλλάζουμε σχέση κιβωτίου στις 2.000 με 2.500 σ.α.λ. και ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών

2. Οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα
3. Προβλέπουμε τις οδικές συνθήκες
4. Ακινητοποιούμε το αυτοκίνητο επιβραδύνοντας ομαλά
5. Σβήνουμε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις
6. Κάνουμε τακτική συντήρηση στο αυτοκίνητο
7. Αποφεύγουμε τη μεταφορά περιττών φορτίων
8. Χρησιμοποιούμε συνετά το κλιματιστικό
9. Επιβραδύνουμε ομαλά στις στροφές
10. Αποφεύγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου για σύντομες διαδρομές
11. Επενδύουμε στο βοηθητικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου
12. Επιλέγουμε αποδοτικότερο όχημα
13. Σχεδιάζουμε έξυπνα τη διαδρομή

TIPS

Σωστή χρήση του δεξιού πεντάλ
Εν κινήσει ο οδηγός θα πρέπει να διατηρεί σταθερές ταχύτητες και να αποφεύγει τις απότομες βυθίσεις του πεντάλ του γκαζιού. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει σε ποιους ρυθμούς περιστροφής η ροπή του κινητήρα φτάνει στη μέγιστη τιμή της, ώστε να φροντίζει να μην ξεφεύγει από το φάσμα αυτό.

Πίεση ελαστικών
Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας, αλλά και στην κατανάλωση καυσίμου. Όταν ένα ελαστικό έχει χαμηλότερη πίεση από αυτή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής ενός αυτοκινήτου, τότε οι τριβές του πέλματος με το δρόμο είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου.

Σχάρα οροφής

Η σχάρα οροφής, σε περίπτωση που δε χρησιμοποιείται, καλό θα είναι να αφαιρείται. Η αντίσταση που παρουσιάζει επιβαρύνει τον αεροδυναμικό συντελεστή του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να «κουράζει» τον κινητήρα, αυξάνοντας κατά ένα ποσοστό την κατανάλωση καυσίμου. Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζει ενοχλητικό θόρυβο, ιδιαίτερα όταν το αυτοκίνητο κινείται με υψηλές ταχύτητες.
autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας