Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Η γραφειοκρατία «σκοτώνει» τις δωρεές

από ΤΑ ΝΕΑ
Παροπλισμένο από την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία πριν καν μεταφέρει έστω έναν ασθενή παραμένει εδώ και μήνες το καινούργιο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Σερβίων Κοζάνης. Την ώρα που το ασθενοφόρο (το οποίο αποτελεί δωρεά πολίτη) παραμένει ακινητοποιημένο ο «φάκελός του» περιφέρεται στις συναρμόδιες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα! Η ιστορία, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα γραφειοκρατικής τρέλας, ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Οπως περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σερβίων Αλέκος Λαϊόπουλος μια 83χρονη ασθενής του που ήθελε να κάνει δωρεά στη μνήμη του αδελφού της συμφώνησε να αγοράσει το ασθενοφόρο που είχε ανάγκη το Κέντρο.
Τον Φεβρουάριο λοιπόν έγινε η σχετική παραγγελία στη Γερμανία και δόθηκε προκαταβολή 15.000 ευρώ. Τον Μάρτιο το όχημα βρισκόταν στο τελωνείο. Δύο μήνες αργότερα, στα τέλη Μαΐου, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκτελωνισμού και μεταφέρθηκε στην αντιπροσωπεία της κατασκευάστριας αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη και εξοφλήθηκε. Ομως δεν είχε πάρει ακόμη πινακίδες κυκλοφορίας και δεν είχε λάβει «πιστοποίηση καταλληλότητας». Από εκεί και μετά ξεκίνησε ο μεγάλος γραφειοκρατικός μαραθώνιος που ακόμη δεν έχει τελειώσει για όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

«Ο φάκελος του αυτοκινήτου έκανε πολλές διαδρομές», περιγράφει ο κ. Λαϊόπουλος. «Από την Κοζάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου χρειάστηκαν 15 μέρες. Αλλες τόσες στο Νοσοκομείο Κοζάνης και από εκεί στο ΕΚΑΒ του νομού και μετά στο ΕΚΑΒ Αθηνών. Ολα αυτά, μόνο και μόνο για να πάρουμε τον αριθμό κυκλοφορίας» εξηγεί ο κ. Λαϊόπουλος. Γιατρός και δωρήτρια δεν είχαν υπολογίσει ότι εκτός από πινακίδες το ασθενοφόρο χρειαζόταν και πιστοποιητικό καταλληλότητας για τη μεταφορά ασθενών. Γι' αυτό έπρεπε να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, η θητεία του οποίου, όμως, είχε λήξει. «Ο υπουργός πρέπει να ανανεώσει τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέλος να συνεδριάσει το νέο συμβούλιο, να μπει το θέμα μας στην ημερήσια διάταξη, να ληφθεί απόφαση και να πάρουμε την πιστοποίηση» εξηγεί ο κ. Λαϊόπουλος και θυμάται ότι η απάντηση που έπαιρνε, όταν τηλεφωνούσε στο ΕΚΑΒ για να δει αν προχωρούν οι διαδικασίες, ήταν: «Εχουμε και σοβαρότερα προβλήματα να λύσουμε από ένα ασθενοφόρο».
Πέντε μήνες μετά, το αρχικό κέφι για τη δωρεά έχει δώσει τη θέση του στην απογοήτευση. «Το Κράτος αποδέχεται τη δωρεά αλλά δεν πατά το κουμπί της εκκίνησης» λέει ο κ. Λαϊόπουλος. Ανάλογα πάντως είναι τα συναισθήματα και της προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Σερβίων Χρυσάνθης Καραγιαννίδου, η οποία από την πρώτη στιγμή - μαζί με τον κ. Λαϊόπουλο - στήριξαν την πρωτοβουλία της 83χρονης. «Κανονικά το δύσκολο είναι να βρεθούν δωρητές. Στην περίπτωσή μας, υπήρξε προσφορά από ιδιώτη αλλά μπλοκάραμε στη γραφειοκρατία. Είναι ντροπή το ασθενοφόρο να μένει ακινητοποιημένο τόσους μήνες. Και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν σκέφτονται πως με το συγκεκριμένο μέσο θα σωθούν ζωές» λέει η κ. Καραγιαννίδου. Μάλιστα, όπως μεταφέρει η πρόεδρος του συλλόγου, η δωρήτρια - η οποία θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της - είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας