Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στα Γρεβενά

Από το romfea.gr
Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γρεβενών, συνεχίζοντας έτσι την επίσκεψή του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτου Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη.
Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ιόππης κ. Δαμασκηνός, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ο επιχώριος Επίσκοπος Γρεβενών κ. Σέργιος.


Ο Μητροπολίτης Γρεβενών αφού καλωσόρισε τον Παναγιώτατο, εκ μέρους του λαού των Γρεβενών για ακόμη μια φορά, αναφέρθηκε με φανερή τη συγκίνηση στο λόγο του, στον βίο του ήρωα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανό αλλά και του διακόνου του Δημητρίου καθώς και του αγωγιάτη Αθανασίου.
Βρίσκονταν σε περιοδεία στο σημερινό χωριό Δεσπότης – η ονομασία του οποίου εδόθη προς τιμήν του Αιμιλιανού Λαζαρίδη – σημείωσε ο κ. Σέργιος, και εθανατώθη από τους εχθρούς της πατρίδος. "Ο Αιμιλιανός επισκέπτονταν συνεχώς τα χωριά της Επαρχίας μας" υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Γρεβενών δείχνοντας έτσι το υψηλό εθνικό του φρόνημα.
Ο κ. Σέργιος δώρησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα αρχιερατικό εγκόλπιο εικονίζοντας τον Αρχιποίμενα Χριστό και του ευχήθηκε ο Κύριός μας να είναι μόνιμος καθοδηγητής στον δύσκολο πατριαρχικό δρόμο που βαδίζει, αφού χρειάζεται αντοχή και υπομονή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με ευχές προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, για πλήρη και ταχεία ανάρρωση της πολυτίμου υγείας του.
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γρεβενών αλλά και στο πλήρωμα της Εκκλησίας, αναφέρθηκε στις προσωπικότητες της Εκκλησίας που έλαμψαν με τον βίο τους όπως ο Αιμιλιανός Λαζαρίδης, τον οποίο απέστειλε ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’, να ποιμάνει τον λαό των Γρεβενών σε καιρούς δύσκολους.
"Ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός ηγωνίσθη να αποτρέψει τους βαρείς λύκους και δεν υπολόγισε τους κινδύνους", σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος, χαρακτηρίζοντας τους εχθρούς της πίστεως και της πατρίδος, που κατά καιρούς επιθυμούν τον αποπροσανατολισμό του λαού του Θεού.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε άλλο σημείο, τόνισε ότι η «μέριμνα πασών των Εκκλησιών» αποτελεί διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «εν απαρασαλεύτω πίστει ότι η υπερβολή της δυνάμεως είναι του Θεού».




Πρόσθεσε ότι πάντοτε «εκάλυπτε θυσιαστικώς» τα πνευματικά της τέκνα σε όλες τις επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στέλνοντας τους κατάλληλους αρχιερείς "για την διαποίμανση και τον καταρτισμό τους".

«Ιδιαίτερως δε, εις καιρούς δυσχειμέρους και χαλεπούς για το Γένος και την Εκκλησίαν, εις καιρούς κατά τους οποίους αι έν Μακεδονία επαρχίαι και τα εν αυτοίς τέκνα της διέτρεχον «κινδύνους εκ γένους, κινδύνους εξ εθνών, κινδύνους εν ψευδαδέλφοις» το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εφρόντισε να εκλέξη και να καταστήση εις τας μητροπόλεις αυτάς Ιεράρχας ικανούς και πεφωτισμένους για να στηρίξουν το πολυτρόπως χειμαζόμενον ποίμνιο των, Ιεράρχας ικανούς "να βαστάσουν τον καύσωνα» της αρχιερατικής τους διακονίας, αποφασισμένους να άρουν τον σταυρόν της μαρτυρίας του Ιησού, αλλά και να σταυρωθούν επ' αυτού», πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.
Κλείνοντας το λόγο του ο Προκαθήμενος της υπ’ Ουρανόν Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Μητροπολίτη κ. Σέργιο, για την πρόσκληση να προστεί των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 100 ετών του Εθνομάρτυρος Αιμιλιανού και να βρεθεί ανάμεσα σε προσφιλή πρόσωπα μεταφέροντας την πατρική ευλογία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στο λαό της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας