Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τροφές που φέρνουν πονοκέφαλο

Σύμφωνα με μελέτες η τροφή μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.Τα νευρικά κύτταρα είναι δύο κατηγοριών: οι νευρώνες και τα νευρογλοιακά κύτταρα. Ακόμα κι αν γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η υγεία του εγκεφάλου εξαρτάται από τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε αυτές τις δυο κατηγορίες κυττάρων, η νοητική δραστηριότητα γεννάται από την επενέργεια των νευρώνων, οι οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω χημικών μορίων που ονομάζονται νευρομεταβιβαστές και νευροπεπτίδια.
Οι νευρομεταβιβαστές είναι πιο απλά μόρια, που προέρχονται απευθείας από στοιχειώδη προϊόντα της πέψης, όπως τα αμινοξέα. Τα νευροπεπτίδια, πάλι, είναι μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα μόρια που συντίθενται ακολουθώντας μια διαδικασία σε διάφορα στάδια.
Οι πιο σημαντικοί νευρομεταβιβαστές είναι: γλουταμινικό οξύ, γάμα αμινοβουτυρικό οξύ (GBA εν συντομία), αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη, σεροτονίνη, ισταμίνη και ακετυλχολίνη. Με τον ένα ή το άλλο τρόπο προέρχονται όλοι από τα αμινοξέα, με εξαίρεση την ακετυλχολίνη.
Απ όλα αυτά καταλαβαίνουμε ήδη ότι η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας για καλό ή για κακό. Τα ζυμαρικά και η σεροτονίνη, που αναφέραμε παραπάνω είναι θετικό παράδειγμα τόνωσης και διάθεσής μας. Η υπερβολική ποσότητα γλουταμινικού οξέος, που μπορεί να παραχθεί μετά από ένα πλούσιο γεύμα σε κινέζικο εστιατόριο ή από υπέρμετρη και μακρόχρονη κατανάλωση έτοιμων τροφών, κύβων από ζωμό ή άλλων προιόντων πλούσιων σε γλουταμινικό μονονάτριο, μπορεί να προκαλέσει νευροφυτική κρίση, με εφίδρωση, ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο ή μεγάλη κούραση.
Ακόμα κλινικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (78%) και φτωχή σε λιπαρά (12%) και πρωτείνες (10%) μειώνει τη χρησιμοποίηση γλυκόζης στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα που προκύπτει εάν η δίαιτα είναι παρατεταμένη θυμίζει τα συμπτώματα της μεταβολικής εγκεφαλοπάθειας: σύγχυση, επιβράδυνση των νοητικών λειτουργιών. Ας φροντίζουμε επομένως να μην κάνουμε υπερβολές με τους υδατάνθρακες.
Tip: Τα φαγητά που προκαλούν ένταση και πονοκέφαλο: σιτεμένα τυριά, σοκολάτα, κόκκινα κρασιά, μαγιά μπίρας, καπνιστές ρέγκες, πατάτες, λάχανο, αυγά, τόνος.
Πηγή: «Με τον Φρόυντ στην κουζίνα» του Δρ Φραντσέσκο Μποτατσιόλι-Ψυχονευροανοσολόγος, Εκδόσεις Μύρτος.
jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας