Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Συμβουλές για να μη βγείτε εκτός budget.

Η πιο σημαντική συμβουλή είναι η τάξη και η οργάνωση. Θα χρειαστεί να γίνετε λίγο οικονομολόγοι του εαυτού σας. Εάν έχετε οικογένεια ή ζείτε με το σύντροφό σας, επιλέξτε ποιος από του δύο θα αναλάβει αυτό το ρόλο. Καταγράψτε σε χαρτί ή στον υπολογιστή πόσα χρήματα έχετε κάθε μήνα

στο προσωπικό σας ταμείο, τα τρέχοντα έξοδα (αναπόφευκτα) και πόσα μένουν για άλλες δραστηριότητες όπως διασκέδαση ή οτιδήποτε άλλο. H καταγραφή είναι το παν!
Κρατείστε τα αποκόμματα από τα ATM των τραπεζών και δείτε πόσο συχνά παίρνετε χρήματα και πόσα ακριβώς. Γενικά, είναι λάθος να παίρνουμε λίγα χρήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το θέμα είναι καθαρά ψυχολογικό αφού με αυτό τον τρόπο ξοδεύουμε περισσότερα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ορίσετε μία με δύο μέρες μέσα στην εβδομάδα και να σηκώσετε το ποσό που σας επιτρέπει το budget σας.
Πώς να γλιτώσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ:
  • Αναβάλετε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μία με δύο μέρες. Πολλές φορές έχουμε την τάση να πηγαίνουμε για ψώνια πολύ νωρίτερα απ’ότι πραγματικά χρειάζεται. Αυτό είναι ένα πολύ έξυπνο τρικ για να εκμεταλλευτείτε ακόμα και τα τελευταία αποθέματα και να αποφύγετε περιττές αγορές.
  • Μόλις γυρίσετε σπίτι από το σούπερ μάρκετ. Τοποθετήστε όλα στη θέση τους και καταστρώστε ένα πρόχειρο πρόγραμμα μαγειρικής. Καταναλώστε πρώτα τα πιο ευπαθή τρόφιμα (φρούτα-λαχανικά) και στη συνέχεια τα υπόλοιπα.
Μειώστε τους λογαριασμούς σας:
Υπάρχει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που λέγεται Skype. Εάν το έχετε ήδη μπορείτε να το χρησιμοποιείτε περισσότερο. Πρόκειται για free κλείσεις και video κλείσεις. Ακόμα, μιλήστε με φίλους περισσότερο σε facebook και Μessenger και δείτε τους περισσότερο και από κοντά. Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως η κρίση να ευνοήσει την προσωπική επαφή.
Ελέγχετε πολύ καλά το κινητό σας τηλέφωνο. Στείλτε μηνύματα στην κατάλληλη υπηρεσία που σας ενημερώνει για το υπόλοιπο του δωρεάν χρόνου ομιλίας σας. Ελέγχετε δύο φορές τι ακριβώς χρεώνουν και μειώστε ανάλογα. Βρείτε αυτή την «επαφή» που φουσκώνει το λογαριασμό σας και αντιδράστε ανάλογα.
Για να δείτε πόσο το παρακάνετε με τα έξοδα και γιατί στο τέλος του μήνα ο μισθός έχει γίνει καπνός, μπορείτε να δοκιμάσετε το εξής: κρατείστε όλες τις αποδείξεις που σας δίνουν στο τέλος της ημέρας. Κάντε ένα άθροισμα και δείτε πόσο βγαίνετε από το budget σας αλλά και που ξοδεύετε τα περισσότερα.
Μπείτε στο site της ΔΕΗ http://www.dei.gr και ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση ρεύματος και να κάνετε καλό και στο περιβάλλον.

jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας