Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα τέσσερα τμήματα του TEI Δυτικής Μακεδονίας

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα θα παραμείνουν οι απόφοιτοι τεσσάρων τμημάτων του TEI Δυτικής Μακεδονίας, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατή του απόφαση έκρινε παράνομα πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων πτυχιούχων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.). Μεταξύ αυτών και τα Τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: «Ηλεκτρολογίας», «Μηχανολογίας», «Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος»  και «Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης», όλα με έδρα την Κοζάνη!
Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει ακόμα έναν υποβιβασμό για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, σε ένα ζήτημα μάλιστα κομβικό, που απασχολούσε πολύ όλους τους προέδρους των ιδρυμάτων πανελλαδικά και αποτέλεσε την περασμένη ακαδημαϊκή περίοδο αιτία κινητοποιήσεων.

Πρακτικά, οι απόφοιτοι αυτών των σχολών της ΣΤΕΦ εξακολουθούν να μην έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και να παραμένουν επαγγελματικά «μετέωροι» σε μια χρονιά που είναι δύσκολη, ούτως ή άλλως, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι δικαστές επισημαίνουν ότι ως προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος ενός πτυχιούχου των Τ.Ε.Ι. είναι η εγγραφή του ως «μέλους του διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος» και η χορήγηση της σχετικής άδειας από αυτό. Όμως, από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα κ.λπ.) δεν προβλέπεται πουθενά η σύσταση του «διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος», απλώς η δημιουργία, η οργάνωση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες του επίμαχου Επιμελητηρίου, «προς το παρόν μελετώνται και σχεδιάζονται», σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
Μιλώντας χαρακτηριστικά για το θέμα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο σκεπτικό με το οποίο «μπλοκάρησε» το ΣτΕ τα προεδρικά διατάγματα, λέγοντας πως ουσιαστικά βάζουν σαν προϋπόθεση την εγγραφή των αποφοίτων των ΤΕΙ στο διευρυμένο ΤΕΕ το οποίο δεν υφίσταται ακόμα αφού είναι υπό σύσταση. Επεσήμανε επίσης ότι «η αρνητική αυτή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αφού είχαν προσθέσει στο σχέδιο νόμου την προϋπόθεση ώστε για να εκδοθούν να προεδρικά διατάγματα να πρέπει να εγγραφούν στο διευρυμένο ΤΕΕ. Είναι ανύπαρκτος όμως, ακόμα, αυτός ο φορέας». «Προφανώς η εξέλιξη μας βρίσκει αντίθετους, παρά τις υποσχέσεις του κ. Πανάρετου ότι με την έναρξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού εξαμήνου θα επιλύονταν. Θα δούμε πως θα πορευθούμε από δω και πέρα. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας να λύσει το θέμα. Αυτό στην πράξη υποβιβάζει την αξία των πτυχίων των αποφοίτων και ένα περαιτέρω εμπόδιο στους αποφοίτους μας όσων αφορά τα πτυχία τους» καταλήγει ο ίδιος.

Αναλυτικά, τα τμήματα που «μπλοκάρονται» τα επαγγελματικά δικαιώματα:
Συνολικά, «μπλοκάρεται» η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων 17 τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι.. Τα διατάγματα αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των εξής Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι.: 1) Πολιτικών Δομικών Έργων, 2) Πολιτικών Έργων Υποδομής, 3) Τοπογραφίας, 4) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, 5) Κλωστοϋφαντουργίας, 6) Οχημάτων, 7) Τεχνολογίας Αεροσκαφών, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, 9) Ηλεκτρολογίας, 10) Μηχανολογίας, 11) Ενεργειακής Τεχνολογίας, 12) Αυτοματισμού, 13) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, 14) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, 15) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 16) Οικολογίας και Περιβάλλοντος, 17) Μηχανικών Ναυπηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας