Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΕΣ: Διευκρινίσεις για μισθοδοσία εργαζομένων σε «Βοήθεια στο Σπίτι»

Την ανάγκη «να μεριμνήσουν οι περιφερειάρχες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιακών μονάδων που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των δικαιολογητικών, έτσι ώστε να "τρέξουν" οι εγκρίσεις των δικαιολογητικών και οι μεταβιβάσεις των πιστώσεων από την περιφέρεια προς τους δικαιούχους δημοτικούς φορείς» για την πληρωμή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒΣ) υπογραμμίζει σε σχετική εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών.
Μάλιστα, παραινεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να επισπεύδει τον έλεγχο χρηματικών ενταλμάτων για να μη προβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος ως λόγος για καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες «επειδή ακόμη και όταν οι πόροι μεταβιβάζονται στους δικαιούχους φορείς, η πληρωμή των μισθών προς τους εργαζόμενους καθυστερεί· πρόκειται για μισθοδοσία προσωπικού, και μάλιστα προσωπικού στο οποίο οφείλονται πολλές μηνιαίες αποδοχές».

Όπως διευκρινίζει, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΣ, ήδη σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι για το 2011. «Συγκεκριμένα, διασφαλίστηκαν 52,9 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και 60 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
»Η διαγωνιστική διαδικασία που εξελίσσεται από την ΕΕΤΑΑ στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ξεκίνησε κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011. Αναμένουμε την άμεση σύναψη συμβάσεων με τους φορείς».
Από το ποσό των 52,9 εκατ ευρώ, σήμερα -όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΣ- έχει ήδη αποδοθεί στις 13 περιφέρειες το ποσό των 26 εκατ. ευρώ. «Σε διαρκή επικοινωνία με τις διευθύνσεις των περιφερειών και τα περιφερειακά ταμεία έγινε εφικτό οι πληρωμές προς τους φορείς των δήμων, που την 25η Αυγούστου ήταν 0,5 εκατ. €, να ανέλθουν στα 2,1 εκατ. € την 19η Σεπτεμβρίου, και στα 6,3 εκατ. € την 23η Σεπτεμβρίου. Εν συνεχεία οι δικαιούχοι δημοτικοί φορείς υποχρεούνται να πληρώνουν τους οφειλόμενους μισθούς στους εργαζόμενους».
Ωστόσο, όπως λέει το ΥΠΕΣ, χωρίς να τις κατονομάζει, «σε τρεις περιφέρειες έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2011 δεν είχε διενεργηθεί καμία πληρωμή προς δικαιούχους δημοτικούς φορείς».
«Από τη στιγμή που οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί, η φροντίδα για την επίσπευση της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο Πρόγραμμα ΒΣ πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των περιφερειακών και δημοτικών Αρχών, γιατί αναφέρεται σε προσωπικό το οποίο έχει κάνει πολλές θυσίες στην διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας με τους δήμους και τους επωφελούμενους πολίτες», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΣ.
24ωρη απεργία εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στο ΒΣ, υπό την «ομπρέλα» της ΠΟΕ-ΟTA, πραγματοποιούν στις 30 Σεπτεμβρίου 24ωρη απεργία διεκδικώντας:
Την προώθηση ΑΜΕΣΑ νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου.
Δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών στους ΟΤΑ προκειμένου να υπάρξει η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους.
Εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις Προνοιακές Δομές με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στο πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, από 1-1-2011.
www.aftodioikisi.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΠ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ

Το Προφίλ μας