Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η "Βίβλος του Διαβόλου"

Η εθνική βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης στη Σουηδία έχει κάθε λόγο να θεωρείται μία από τις πιο διάσημες βιβλιοθήκες παγκοσμίως. Σε μία ειδικά κλιματιζόμενη αίθουσα, φιλοξενεί ένα βιβλίο που όμοιό του δεν υπάρχει στον κόσμο, τον Codex Gigas ή αλλιώς το Giant Book που είναι γνωστό και με το όνομα η «Βίβλος του διαβόλου».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος και παλαιότερο μεσαιωνικό κείμενο που έχει διασωθεί. Είναι ένα τεράστιο βιβλίο ύψους 92 εκατοστών, πλάτους 51 εκατοστών και βάρους 75 κιλών. Το βιβλίο είναι τόσο μεγάλο που χρειάζονται δύο βιβλιοθηκάριοι για να το μετακινήσουν.


Μέσα σε 600 σελίδες, η Βίβλος του διαβόλου περιλαμβάνει χειρόγραφα κείμενα από την Παλιά και την Καινή Διαθήκη, δαιμονικά ξόρκια, γιατροσόφια, τρόπους να εξαγνίσεις την ψυχή σου, σπάνιες ιατρικές μεθόδους και πρακτικές για την ίαση της επιληψίας και του πυρετού, αλλά και λύσεις για ασυνήθιστα προβλήματα όπως το πώς να βρεις ένα κλέφτη. Μάλιστα στις τελευταίες σελίδες της βίβλου υπάρχει μία λίστα με τις ημέρες που θα πέσει το Πάσχα τα επόμενα χρόνια.

Ο θρύλος της συγγραφής του!
Η ιστορία αυτού του ανεκτίμητου έργου τέχνης είναι συνάμα μυστηριώδης και εντυπωσιακή. Ο θρύλος λέει ότι το βιβλίο γράφτηκε στις αρχές του 13ου αιώνα στο μοναστήρι Podlazice της Βοημίας από ένα Βενεδικτίνο μοναχό, ο οποίος καταδικάστηκε να χτιστεί ζωντανός επειδή παραβίασε ένα κώδικα του μοναστηριού. Υπήρχε μόνο ένας τρόπος να γλιτώσει ο μοναχός από αυτήν την ανυπόφορη τιμωρία.
Υποσχέθηκε να γράψει το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό χειρόγραφο του κόσμου που, θα αποθέωνε το μοναστήρι για πάντα. Είχε μόνο 24 ώρες στη διάθεσή του για να ολοκληρώσει αυτό το «χρέος» και μετά θα ήταν ελεύθερος να ζήσει.Ο μοναχός ξεκίνησε να συντάσσει μία βίβλο, γράφοντας πάνω σε δέρματα ζώων. Λέγεται ότι χρειάστηκε το δέρμα 160 γαϊδάρων για να ολοκληρώσει το έργο του.
Επιπλέον με τη βοήθεια έγχρωμων μελανιών δημιούργησε και πολλές εικονογραφήσεις. Ο θρύλος λέει ότι καθώς πλησίαζαν τα μεσάνυχτα, ο μοναχός άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ήταν αδύνατον να ολοκληρώσει μόνος του χωρίς καμία βοήθεια το βιβλίο και ζήτησε από το διάβολο βοήθεια. Οι δύο τους τότε φαίνεται να κάνανε μία μυστική συμφωνία. Ο διάβολος θα βοηθούσε τον μοναχό να ολοκληρώσει το σύγγραμμά του, παίρνοντας όμως ως αντάλλαγμα την ψυχή του.
Πουλώντας την ψυχή του ο άτυχος μοναχός, ολοκλήρωσε τη βίβλο και συμπεριέλαβε στη “Βίβλο” και την εικόνα του σατανά, στη σελίδα 290 (στη φωτογραφία), δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο της ευγνωμοσύνη του στο διάβολο για την απλόχερη βοήθεια που του προσέφερε. Έτσι το χειρόγραφο πήρε και το όνομα του «ευεργέτη του»: «Η Βίβλος του διαβόλου».

Η ατυχία που συνόδευε τη “Βίβλο”!
Το βιβλίο άλλαξε πολλά χέρια από τότε. Σε όποια χέρια κι αν πέρναγε όμως, έφερνε μαζί του και την καταστροφή. Στο διάβα του έσπειρε μόνο καταστροφές, αρρώστιες και το θάνατο.
Φυσικά ο θρύλος δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, παρόλα αυτά κάθε χρόνο πολλοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του. Έχει υποβληθεί σε αρκετά τεστ από έμπειρους ερευνητές, γραφολόγους και εγκληματολόγους. Δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι κρύβεται ένα άτομο πίσω από τη συγγραφή ενός τόσο μεγάλου βιβλίου, όμως το ότι δεν υπάρχει καμία διόρθωση σε καμία από τις χειρόγραφες σελίδες τους οδηγεί σε αυτό τον ισχυρισμό.

Πηγή: strange-area.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας