Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Για την φορολόγηση εταιρικών μερισμάτων, την άμεση και έμμεση φορολόγηση

Του Ιωσήφ Μιχαηλίδη, προέδρου Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης

Καθώς αναπτύχθηκε τελευταία στον προεκλογικό λόγο το θέμα της φορολόγησης των εταιρικών μερισμάτων, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:

Η Ιρλανδία έχει τον υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ με 51%. Ακολουθούν η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 42% και 39,4%, αντίστοιχα.

 Από τις χώρες, δε, που επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 5%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 7%.

Αντίθετα η χώρα μας έχει πολύ μεγάλη έμμεση φορολόγηση η οποία ως γνωστό ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ καθώς είναι "οριζόντια" φορολόγηση και δεν έχει αναλογικότητα. Με το 70% των φορολογουμένων να δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και τους δύο στους τρεις επαγγελματίες να εμφανίζουν ζημιές, οι φόροι εισοδήματος των φυσικών προσώπων αποδίδουν στην Ελλάδα το 15% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν ο μέσος όρος για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 23%. Την «τρύπα» που δημιουργεί η πολύ χαμηλή απόδοση του φόρου εισοδήματος την καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Η μέση απόδοση των ειδικών φόρων στον ΟΟΣΑ είναι στο 13% επί του συνόλου των φόρων, η Ελλάδα περιμένει από τα καύσιμα, τα καπνικά προϊόντα, ακόμη και τον ειδικό φόρο στην κινητή τηλεφωνία να εισπράξει το 19% των φορολογικών εσόδων. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον ελάχιστο φόρο που εφαρμόζεται στην Ε.Ε., ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 14 φορές μεγαλύτερος, ενώ ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ (24%) συγκαταλέγεται στους 3-4 υψηλότερους στην Ευρώπη. 

(Οι πίνακες είναι από τον ΟΟΣΑ και την εφημερίδα "Καθημερινή")

 


(στοιχεία έτους 2021)
 
 
 
Φορολόγηση εταιρικών μερισμάτων:

(στοιχεία έτους 2022)


Ένα επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν έχουν εισπραχθεί συνολικά έσοδα 950 εκατομμυρίων ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί από φορολόγηση των υπερκερδών του 2022 των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και των δυιλιστηρίων λόγω ΜΗ υπογραφής των σχετικών υπουργικών αποφάσεων (Δ. Αντωνίου, Γ. Μπουρδάρας, Καθημερινή 01.06.2023)

Ιωσήφ Μιχαηλίδης

πρόεδρος Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναμένουμε την επιστροφή του Κυρίου Μιχαηλίδη στη θέση του Προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σερβιών καθώς και την παράδοση των Κλειδιών του Δήμου Σερβιών από τον κύριο Ελευθερίου στην Περιφέρεια γιατί καθυστέρησε 24 μέρες από την συνάντηση με τον Ανδρουλάκη να ανοίξει η Γέφυρα.


https://kozanimedia.gr/kozanimedia-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%cf%8e%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%87/

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο.περιεκτικό. είμαι βέβαιη ότι οι προϊστάμενοι στα οικονομικά του δήμου μας -εθελοντες μπορούν να γράψουν κάτι αντίστοιχο. Μήπως έχουν να προσθεσουν κατι ο αντιδήμαρχος οικονομικών η ο δήμαρχος που ήταν και αντιδήμαρχος οικονομικών μετά την παραίτηση του Κακαφικα και έχει γνώση σε όλα τα θέματα με ειδίκευση στην μηχανική γεφυρων; Άλλωστε μπορεί να τους βοηθήσει η υπουργαρα μας. εκτός εάν το κάνει ο χρηστος Ποντικης που ξέρει και από μηνύσεις η το καλύτερο δεκαρι της πόλης μας

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον κύριο
Για να καταλάβετε την αδικία και πόσο η ΝΔ στηρίζει τον πλούτο:
Ένας μισθωτός που φορολογείται για 25000 θα έχει φόρο περίπου 4000. Ένας που κληρονόμησε μετοχές η έχει μετοχές εταιρειών όπως η κόκα κόλα , μοτορ όιλ που του έδωσαν μέρισμα 80.000 ξεκούραστα θα πληρώσει τον ίδιο φόρο, 4000!

Το Προφίλ μας