Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

ΤΕΕ: Δωρεάν 30.000 ψηφιακές υπογραφές σε Μηχανικούς – Προχωρά το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

Δωρεάν 30.000 ψηφιακές υπογραφές σε Μηχανικούς – Προχωρά το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

 

Το ΤΕΕ στο πλαίσιο του Έργου «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης» προσφέρει δωρεάν 30.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές τριετούς διάρκειας σε Μηχανικούς.

 

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών ως ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Πολιτείας είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους, προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις. Η Δωρεάν Παροχή Ψηφιακής Υπογραφής τριετούς διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα μηχανικούς, που ήδη ξεκίνησε την παραγωγική της λειτουργία, αποτελεί ένα πρώτο «εξωστρεφές» παραδοτέο του έργου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν απλοί χρήστες. Είναι ένας «προάγγελος» των δυνατοτήτων που θα αποκτήσει όλη η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες με την ολοκλήρωση του έργου.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, αν και ψηφιακό έργο, αποκτά «σάρκα και οστά». Με πρώτο προπομπό των αλλαγών που έρχονται τη δωρεάν παροχή 30.000 ψηφιακών υπογραφών σε φυσικά πρόσωπα μηχανικούς για τρία έτη.

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση για ένα νέο ψηφιακό κράτος που εμείς, στο ΤΕΕ, προτείναμε, σχεδιάσαμε και επιμείναμε για χρόνια να υλοποιηθεί.

Είχα αναφέρει σε άσχετο χρόνο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ότι είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να υλοποιηθούν και ότι ακόμη και η αδράνεια είναι ευθύνη. Για αυτό και εμείς δεν αδρανήσαμε ποτέ για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Και τώρα μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης με αποτελέσματα που μπορεί να δει η οικονομία και η κοινωνία, με πρώτους τους μηχανικούς.

Είναι μια μεταρρύθμιση απαραίτητη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, για να κάνουν, με ασφάλεια δικαίου και σύγχρονα εργαλεία, οι μηχανικοί, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες τη δουλειά τους. Γιατί είναι απαραίτητο ως εργαλείο επιτελικού σχεδιασμού στην Ελληνική Πολιτεία.

Το ΤΕΕ πρότεινε και η Πολιτεία νομοθέτησε μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας.

Τελικός στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, το βασικό εργαλείο έκδοσης διοικητικών πράξεων που περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα.

To TEE τα τελευταία χρόνια, σε μια λογική επέκταση του ρόλου του ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, έχει αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων μέσα από έργα, κυρίως ψηφιοποίησης, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα στην οικονομία και τις δουλειές μας.

Βασικός μας στόχος στο ΤΕΕ, μέσα από αυτές τις δράσεις και τα έργα, είναι να μειώνουμε τη γραφειοκρατία μέσω ψηφιακών εργαλείων. Προσέξτε: όχι να ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία, αλλά να τη μειώνουμε, να την καταργούμε όπου είναι νομικά δυνατό.

Οι δράσεις μας εστιάζουν στον μηχανικό, ως καταλύτη ανάπτυξης, όχι ως συντεχνιακή παροχή. Γιατί οι αλλαγές που δρομολογούμε και υλοποιούνται ενδιαφέρουν κυρίως τους μηχανικούς αλλά αφορούν ολόκληρη την οικονομία. Η κοινωνία και η εθνική οικονομία είναι ο τελικός αποδέκτης των μεγάλων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα.

Οι αλλαγές είναι ήδη εδώ και τις βλέπουν όλοι: η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών που σύντομα ξεκινά, και τόσα άλλα ακόμη. Τώρα και με τα πρώτα έμπρακτα αποτελέσματα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

Η χώρα αλλάζει με εκπληκτικό ρυθμό όσον αφορά στην μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σε αυτήν την τεράστια αλλαγή το ΤΕΕ ήταν και είναι πρωτοπόρο και πρωταγωνιστεί σε πολλές μεταρρυθμίσεις.»

 

Οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς myTEE στην «Εφαρμογή Διάθεσης Εγκεκριμένων Ψηφιακών Πιστοποιητικών»:

https://web.tee.gr/diathesi-psifiakon-ypografon/

Μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης της ψηφιακής υπογραφής θα μπορούν να υπογράφουν ηλεκτρονικά έγγραφα pdf μέσω της «Εφαρμογής Χρήσης Ψηφιακής Υπογραφής».

 

Οι ψηφιακές υπογραφές είναι ένας αποτελεσματικός και νόμιμος τρόπος για την ταχεία υπογραφή ηλεκτρονικών εγγράφων και μπορούν να αντικαταστήσουν τη χειρόγραφη υπογραφή σε αρκετές διαδικασίες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο. 

 

 

Το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

Με το συγκεκριμένο Έργο, που υλοποιείται ήδη με ανάδοχο την ένωση εταιρειών OTE – Intrasoft International, επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Στόχος του είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Δόμηση στους τομείς Τουρισμού, Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας.

Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην αποδοτικότητα του εκάστοτε δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.

Το συνολικό έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη περιλαμβάνει αρκετές δράσεις μια των οποίων είναι η Δωρεάν Παροχή ψηφιακής Υπογραφής τριετούς διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα μηχανικούς, που ήδη ξεκίνησε η παραγωγική της λειτουργία.

Το έργο αναλύεται σε επιμέρους δράσεις για την τροφοδότηση και ολοκλήρωση των συστημάτων με τις αναγκαίες προς το σκοπό του  πληροφορίες καθώς και σε  επιχειρησιακές λειτουργίες και  διαδικασίες για την ψηφιοποίηση, ενσωμάτωση και τήρηση νέας πληροφορίας, οι οποίες αφορούν:

1.         Στη λειτουργική ενοποίηση του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών «e-Πολεοδομία ΙΙΙ» με όλα τα επιμέρους σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα και βάσεις δεδομένων (π.χ. Κυρωθέντες Δασικοί Χάρτες, Ορθοφωτοχάρτες, Natura και πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, Β.Δ. Δηλώσεων Αυθαιρέτων Κτισμάτων και e-Άδειες του Τ.Ε.Ε.,  e-Ευρετήριο Αιγιαλών και χάρτες αντικειμενικών αξιών της Γ.Γ.Δ.Π.κλπ.) που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και αφορούν το δομημένο περιβάλλον, το θεσμοθετημένο χωροταξικό, πολεοδομικό-ρυμοτομικό και κτιριοδομικό πλαίσιο και το καθεστώς προστασίας.

2.         Στην επέκταση αυτών με πρόσθετη πληροφορία για το Νομικό, Χωροταξικό, Πολεοδομικό-Ρυμοτομικό και Κτιριοδομικό πλαίσιο, με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις  Οικονομικές-Επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με Δόμηση στους τομείς Κατοικίας, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, Τουρισμού και Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.

3.         Στην ένταξη των ανωτέρω ενοποιημένων συστημάτων σε παραγωγική και υποχρεωτική λειτουργία, με διαρκή επικαιροποίηση της πληροφορίας τους από εξουσιοδοτημένους χρήστες μηχανικούς, κατόπιν σχετικής νομοθετικής έγκρισης, μέσω διαδικασιών και πλήρως τεκμηριωμένων μηχανισμών τήρησης και ενημέρωσης. 

4.         Στη δημιουργία και λειτουργία κεντρικής πύλης ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης, βασισμένων σε ανοιχτά πρότυπα. 

5.         Στη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης/έγκρισης των πληροφοριών που υποβάλλονται για ένταξη Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, με βάση πρότυπους δείκτες αξιολόγησης δεδομένων από πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς

6.         Στη δημιουργία κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων με λειτουργικότητες που στόχο έχουν την ενίσχυση της συνολικής επάρκειας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη όπως ιδίως α) Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών Δομημένων Επιφανειών και Μητρώου Κτιρίων, για  την πραγματοποιημένη δόμηση  και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, β) Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών διαχείρισης ζωνών αντικειμενικών αξιών και συντελεστών εμπορικότητας, γ) πληροφοριακού συστήματος, χωροθέτησης και αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δ) βάσης δεδομένων και συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, ε) Μηχανισμού Διαχείρισης Ροών κύκλου ζωής των μελετών που προκηρύσσονται.

7.         Στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, οι οποίες έχουν κρίσιμη ενισχυτική επίδραση στην βιωσιμότητα και επιτυχή λειτουργία του Έργου όπως ιδίως υπηρεσίες αναβάθμισης των υποδομών υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων που θα ενσωματωθούν στο έργο (Κτηματολόγιο, ΤΕΕ κλπ), η παροχή υπηρεσίας απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών για τους πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς, η παροχή υπηρεσιών παραγωγικής λειτουργίας και εγγύησης των πληροφοριακών συστημάτων, η παροχή υπηρεσιών διάχυσης των αποτελεσμάτων του Έργου και ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του συνόλου των εμπλεκομένων πολιτών, επιχειρήσεων, δημοσίων λειτουργών, επαγγελματιών μηχανικών κ.α

Το έργο περιλαμβάνει αφενός μέτρα για την ολοκλήρωση των συστημάτων με αναγκαίες προς το σκοπό του έργου πληροφορίες και αφετέρου δράσεις και διαδικασίες για την καθημερινή λειτουργία, τροφοδότηση των συστημάτων με νέα πληροφορία και ενημέρωσή τους λόγω αλλαγής του νομικού πλαισίου ή σχετικών τροποποιήσεων. 

Το σύνολο των υπηρεσιών του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, θα παρέχεται μέσω cloud περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το Έργο θα εγκατασταθεί και θα φιλοξενηθεί στις υποδομές του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου.

 

Η παροχή υπηρεσίας για  Ψηφιακές Υπογραφές

Ο Ανάδοχος στο πλαίσιο του Έργου προσφέρει ψηφιακά πιστοποιητικά τριετούς διάρκειας (από τη έκδοσή τους), που θα περιλαμβάνουν τριάντα χιλιάδες (30.000) απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές για τους πιστοποιημένους μηχανικούς χρήστες του συστήματος.

Τα 30.000 ψηφιακά πιστοποιητικά και απομακρυσμένες εγκεκριμένες ψηφιακές υπογραφές θα παρασχεθούν από τον Ανάδοχο ως υπηρεσία από υποδομές ενός Εγκεκριμένου Παρόχου Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης εγγεγραμμένων στην Ευρωπαϊκή Λίστα Εμπιστοσύνης (https://webgate.ec.europa.eu/tl-browser/#/ ) και στα αντίστοιχα Μητρώα της ΕΕΤΤ:

(www.eett.gr/opencms/opencms/EETT_EN/Electronic_Communications/DigitalSignatures/EsignProviders.html).

Η Υπηρεσία παροχής απομακρυσμένων Ψηφιακών Υπογραφών βασίζεται σε υποδομή ασφαλούς διάταξης έκδοσης και διαχείρισης ψηφιακών υπογραφών πλήρως ενσωματωμένης, ενοποιημένης και πιστοποιημένης κατά τον Κανονισμό 910/2014 ΕΚ (eidas) με τις υποδομές του/ων Εγκεκριμένου/ων Παροχών Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης. Η ασφαλής διάταξη έχει εγκατασταθεί στο GCloud.

Η υποδομή ασφαλούς διάταξης έκδοσης και διαχείρισης ψηφιακών υπογραφών θα είναι εγκεκριμένη από την ΕΕΤΤ. Επίσης θα παρέχεται Εγγύηση/Υποστήριξη On Site από τον κατασκευαστή ή τον επίσημο αντιπρόσωπό του στην Ελλάδα. Τέλος, ο Ανάδοχος αναλαμβάνει και το κόστος Ταυτοποίησης των πιστοποιημένων μηχανικών στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης των Ψηφιακών υπογραφών.

-- 
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ντζόιδου Χριστίνα
τηλ. 210 3291 629

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας