Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Δεν ηττήθηκε μόνο η τακτική Τσίπρα αλλά και η τακτική της μη ενσωμάτωσης

Του Νικόλαου Χρ. Κωτίδη

Για εμάς όλους που δειλά – δειλά από το 2013 και μετά «εγκαταλείψαμε» το ΠΑΣΟΚ και «μετακομίσαμε» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» τα αποτελέσματα και των εκλογών της 21-05-2023 αλλά ούτε και τα προχθεσινά αποτελέσματα της 25-06-2023.

Λίγες βδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, συζητούσα με κορυφαίο και επί χρόνια στέλεχος της αριστεράς και τότε επιφανή παράγοντα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ (στενό φίλο και συμμαθητή), για το τι θα γίνει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονταν. Επηρεασμένος προφανώς της «ανοδικής πορείας που έδειχνε ο ΣΥΡΙΖΑ, με έπαρση μου ανέφερε ότι ήδη έχουν σχεδόν αποφασίσει για τον υποψήφιο Δήμαρχο Εορδαίας και απομένουν μόνο τα τυπικά.

Του είπα τότε επί λέξει

«Μην πετάτε στα σύννεφα, βρείτε ένα πρόσωπο που να είναι αρεστό στην κοινωνία και όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά πλαισιώστε το (αφού συμφωνήσει) με στελέχη που από κοινού θα συμφωνήσετε».

Δεν με άκουσε… Και το ποσοστό που πήρε ο υποψήφιος Δήμαρχος έφτασε το 10,26% !! που αν το συγκρίνουμε με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές του 2012 (26,89%) υπολείπεται κατά 16,63%!!

Φτάνουμε λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Όπου έχουμε παράλληλα στην 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών και τις ευρωεκλογές 26-05-2019. Είχα πάλι μια κουβέντα (2 μήνες πριν τις εκλογές) με πρώην στέλεχος και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το προηγούμενο φίλο και συμμαθητή, και προσπάθησα με επιχειρήματα να τον πείσω ότι είναι λάθος να κατεβάσει καθαρά άτομο του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο ο οποίος δεν είναι της γενικής αποδοχής, πάλι δεν εισακούσθηκα.

Δικαιώθηκα και πάλι γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Πτολεμαΐδας είχε για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές στις 11-03-2015 πρωτιά με 36,86% στον Δήμο βρέθηκε στην 3η θέση με 15,51%!! Δηλαδή 21,35% πίσω από το αποτέλεσμα του ποσοστού των εθνικών εκλογών.

Τι λοιπόν συνέβαινε και όπως πρόσφατα έδειξε και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στις 25-06-2023 στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;;;

Συνέβαινε και συμβαίνει αυτό που χρόνια όλος «ο κόσμος το χει τούμπανο και αυτός κρυφό καμάρι», τι ήταν αυτό;;; ήταν αυτό που από χρόνια δεν ενσωμάτωσε αυτούς που εισήλθαν στο κόμμα και το κόμμα δεν τους είδε με «καλό μάτι», τους είδε σαν κάποιους ξένους που ήρθαν να αλώσουν το κόμμα και να γίνουνε αυτοί οι ηγέτες και όχι «οι μικροκλίκες» που μέχρι και σήμερα ελέγχουν το κόμμα.

Βέβαια είναι και κάτι άλλο… Πόσο τιμάς και τα στελέχη σου. Είναι τουλάχιστον ανέντιμο να κατεβάζεις υποψήφιο βουλευτή τον γραμματέα της νομαρχιακής σου, και να τον βγάζεις ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ!! Τι έγινε λοιπόν «οι μικροκλίκες» βγάλανε άλλον και η βάση διαφώνησε ή έγινε το αντίθετο;;; Όπως και να έχει το πράγμα ένα είναι σίγουρο, πως και αυτός (ο γραμματέας υποψήφιος), ήταν από αυτούς που δεν θέλησαν να ενσωματώσουν στο κόμμα και για έναν από τους λόγους που τον «φάγανε».

Δεν θα ξεχάσω την χαρακτηριστική σκηνή που την είδα με τα μάτια μου. Λίγες μέρες μετά την οριστική σταυροδοσία να ασπάζεται τον γραμματέα ένα από τα επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όμως από την πρώτη στιγμή ήταν, και έτρεχε δίπλα σε άλλον υποψήφιο προερχόμενο μάλιστα εκτός Πτολεμαΐδας!!! Και όταν μάλιστα το επιφανές αυτό στέλεχος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Πτολεμαΐδα, Ε!!! Αυτό ήταν που λένε το «φιλί του Ιούδα».

Έτσι μοιραία όλα αυτά τα άτομα που ήλπιζαν ότι κάτι άλλο χτίζεται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και βάλανε ανιδιοτελώς πλάτη, διαψεύστηκαν μέχρι κεραίας.

Άτομα που θελήσανε να «φανούνε» μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και πως γίνανε «κάποιοι» θεωρώντας μάλιστα τους εαυτούς τους «στελεχάρες», φάνηκε η γύμνια τους στο αποκορύφωμά της, αφού ποτέ δεν μπόρεσαν να έχουν ουσιαστικό και πραγματικό λόγο να αντιπαρατεθούν με τα προβλήματα του τόπου και να πάρουν θέση σε αυτά, πάντα περίμεναν τι θα τους πούνε οι πιο πάνω «κομματικά» από αυτούς, αυτό δεν φαντάζει για δημοκρατικό, μα κάπως αλλιώς θα το έλεγες…. Αποκομμένοι οι ίδιοι λοιπόν από την κοινωνία απέκοψαν και το κόμμα από την κοινωνία, είναι αυτό που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν δεν έβγαινε ποθητό εκλογικό αποτέλεσμα «δεν αρέσουμε πια», όμως πάντα εύρισκε τον τρόπο να γυρίζει μέσα σε λίγο χρόνο το αποτέλεσμα.

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ το μέλλον φαίνεται αβέβαιο όσο αυτά «τα μικρομάγαζα κλίκες» θα βρίσκονται στα σπλάχνα του και θα «τρώνε» όπως το σαράκι το ξύλο.

Δεν ήταν λοιπόν μόνο η στείρα χωρίς ουσιαστικές λύσεις που διατυμπάνιζε ο Τσίπρας στις ομιλίες του, ήταν η πολυγλωσσία των διαφόρων στελεχών σε βασικά και κύρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Άλλη άποψη η βάση σε ένα ζήτημα, άλλη άποψη το συνέδριο, άλλη η άποψη του υπεύθυνου τομεάρχη, άλλη άποψη του κόμματος !!!.

Και απ’ ότι φάνηκε εκεί πάτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για «κανονικότητα», αυτό κατάλαβε πιο σωστά ο ελληνικός λαός και του έδωσε την αυτοδυναμία. Ο ελληνικός λαός φάνηκε να πιστεύει αυτόν που όλες τις κρίσεις τις γύρισε επικοινωνιακά πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα και του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, το πόσο;;; Θα φανεί, από το πόσο έλαβαν το μήνυμα όλοι στην κεντροαριστερά, και όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει πεδίο κοινό και ευρύ μάλιστα να ξανασκεφτούμε και να ξανασμίξουμε να γίνουμε και πάλι η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική κεντροαριστερή παράταξη, μόνο τότε θα μας αγαπήσει και θα έρθει κοντά μας η κοινωνία, αυτή δηλαδή που στηρίζει με την ψήφο της, τις κυβερνήσεις.

Αλλιώς θα παραμένουμε θεατές στο θέατρο που παίζεται εδώ και χρόνια και που εμείς μόνο πλέον θα πληρώνουμε τα λάθη μας, τα λάθη μας, τα λάθη μας…. Που ποτέ δεν έγιναν παραδείγματα μη επανάληψης…

Νικόλαος Χρ. Κωτίδης

(Ένας αθεράπευτος, ελεύθερος και αδέσμευτος

ενεργός πολίτης του Δήμου Εορδαίας)

Πτολεμαΐδα 27-06-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας