Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Αν έτσι εννοείτε την «πράσινη» πόλη, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε!!!

Aυτή την περίοδο οι δημότες της Κοζάνης και των γύρω χωριών βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την επέλαση του πρασίνου και των χόρτων που έχουν φτάσει μέχρι το κεφάλι μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες μέρες σε παιδικούς σταθμούς οι βρεφονηπιοκόμοι δεν έβγαζαν τα παιδιά έξω στον καλό καιρό, για να μην τα φάνε τα φίδια.
Παράλληλα ακούρευτα πάρκα στερούν από το λαό και κυρίως τα παιδία την πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους την στιγμή που οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει και λόγο της δίχρονης πανδημίας.  

     Αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης συνολικά των υπηρεσιών του Δήμου και ειδικά του τμήματος πρασίνου και περιβαντολογικής διαχείρισης, της διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου

     Χαρακτηριστική είναι η υποστελέχωση κυρίως σε εργατοτεχνικό προσωπικό (4 μόνιμοι εργαζόμενοι για όλη την έκταση του δήμου), αλλά και σε επιστημονικό προσωπικό με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία συνοδεύεται με απλήρωτες υπερωρίες του προσωπικού. Μια κατάσταση που οδηγεί στην αδυναμία της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στο σημαντικό της έργο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Έτσι δεν αξιοποιείται το αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό στον ρόλο του που είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του πρασίνου στην πόλη. 

     Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ανάγκες να καλύπτονται με εργολαβίες οι οποίες έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην ποιότητα της υπηρεσίας αφού κατά κύριο λόγο γίνεται από ανειδίκευτο προσωπικό. 

     Η ένταξη της Κοζάνης στις 100 «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης και οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν, αποδεικνύουν περίτρανα ότι ανάλογα “πράσινα project” καμία σχέση δεν έχουν με τις  εργατικές – λαϊκές ανάγκες και την πρόσβαση τους σε χώρους πρασίνου, σε ένα όμορφο και προσεγμένο περιβάλλον, με τις ανάγκες των εργαζομένων στις υπηρεσίες πρασίνου του Δήμου, αλλά πως διάφορα «πράσινα αρπακτικά» θα ξεκοκαλίσουν τα πακέτα του διάφορων ταμείων π.χ ταμείο ανάκαμψης.

            Αυτή είναι η «πράσινη» ανάπτυξη τους. Από τη μια πακτωλός χρηματοδοτήσεων για τα «πράσινα» αρπακτικά, από την άλλη πόλη και χωριά πνιγμένα στα χόρτα, εργαζόμενοι ξεπατωμένοι , απλήρωτοι κτλ.  

 

Διεκδίκούμε:

-       Να εξασφαλιστεί το άμεσο κόψιμο χόρτων κυρίως σε εκπαιδευτικές δομές, πάρκα κ.α. 

-       Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες που οφείλονται στο προσωπικό ξεπερνώντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

-       Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Παράλληλα αιτούμαστε να συζητηθεί το θέμα της κατάστασης της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Κοζάνη 19/6/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας