Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Τα προβλήματα στην γέφυρα Σερβίων και το μέλλον της περιοχής

Του Β. Κωνσταντόπουλου

Είναι  γνωστό ότι η γέφυρα Σερβίων εδώ και χρόνια παρουσιάζει προβλήματα που έχουν σχέση με την μακροχρόνια χρήση, χωρίς παράλληλα να υπάρχουν περιοδικοί έλεγχοι της κατάστασης της γέφυρας και εργασίες συντήρησης και επισκευής.

 Δεν θα υπεισέλθουμε σε τεχνικά ζητήματα για τα αίτια που οδήγησαν την γέφυρα στην σημερινή της κατάσταση, ούτε και για το ποιος ευθύνεται γι αυτό. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν τοποθετηθήκαμε δημόσια όλα αυτά τα χρόνια που γινόταν οι έλεγχοι και εκπονούνταν οι σχετικές μελέτες, περιμένοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων.

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις και δημόσιες τοποθετήσεις των αρμοδίων φορέων, μελετητών και εμπειρογνωμόνων, διαπιστώνεται ότι η γέφυρα Σερβίων παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.  Για τον λόγο αυτό επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην γέφυρα.

Ως ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης των προβλημάτων δίνεται το χρονικό διάστημα του ενός-ενάμιση μήνα, με πάρα πολλές αβεβαιότητες ως προς τελικά απαιτούμενο χρόνο επισκευών.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αναπτύχθηκε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, για την σημερινή κατάσταση της γέφυρας και την ασφάλεια που αυτή προσφέρει κατά την διέλευση αυτοκινήτων και φορτηγών.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών με φορτίο πάνω από 3,5 τόνους, έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία αυτή.

Η ανησυχία δεν αφορά μόνο την ασφαλή διέλευσή των κατοίκων, αλλά και το μέλλον της περιοχής (δήμοι Σερβίων και Βελβεντού), καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα δημιουργήσει συνθήκες απομόνωσης της περιοχής μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και από τις υπόλοιπες περιοχές.

Παράλληλα δεν υπάρχουν αξιόπιστοι οδικοί άξονες που να μπορούν να δεχτούν το μεταφορικό φορτίο από Σέρβια προς Κοζάνη σε λογικό χρόνο και χωρίς την ταλαιπωρία των κατοίκων.

Όπως είναι φανερό υπάρχουν μεταξύ των κατοίκων μεγάλα ερωτήματα για την ασφάλεια της γέφυρας, το χρονοδιάγραμμα επισκευών, τον τρόπο μετακίνησης των κατοίκων από και προς την Κοζάνη αλλά και ερωτήματα για το μέλλον της περιοχής.

Και εμείς, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, στα ερωτήματα αυτά δεν μπορούμε να δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις.

Για τον λόγο αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξή μας, με κοινή τους επιστολή  προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων, προκειμένου οι αρμόδιοι από την Περιφέρεια, μελετητές και συντηρητές,  να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων και τους κατοίκους της περιοχής, τόσο για την κατάσταση της γέφυρας, όσο και τις ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και στο εξής.

Επειδή το θέμα είναι ευρύτερο και αφορά εξ ίσου και τον δήμο Βελβεντού,  προτείναμε να γίνει κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων Σερβίων και Βελβεντού, για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζεις αυτά και διαβάζεις και τα "εγω δεν πείστηκα" του Ελευθερίου και φωνάζεις ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΡΕ;;;;

Ανώνυμος είπε...

μπράβο για την πρωτοβουλία. Η πρώτη μέχρι τώρα αντίδραση. Εύστοχη η πρόσκληση στο Βελβεντό. Θα θέλαμε να τους ακούσουμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους όμως τώρα για να δούμε και πόσο κόφτει η γκλάβα τους. Όχι γλάστρες που μόνο θα ακούν. Σίγουρα θα έχουν όλοι άποψη και προτάσεις. Όποιος σιωπήσει θα κριθεί γι' αυτό. Όποιος μιλήσει θα κριθεί για την ποιότητα των προτάσεων.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ο δήμαρχος έλεγε πολλά για την Γέφυρα, αλλά η παράταξη του Γέφυρα στο Μέλλον, είναι σε πλήρη διάλυση. Ήδη πολλοί επισημαίνουν στο δήμαρχο, ότι η επερχόμενη εκλογική ήττα, είναι αναπόφευκτη. Η κοινωνία βλέπει την δύσκολη κατάσταση, στην διοίκηση του και οι αποτυχίες του, είναι σε όλους τους τομείς του Δήμου. Η παράταξη Γέφυρα στο μέλλον, μετά τις εκλογές, θα είναι γέφυρα στο παρελθόν...

Ανώνυμος είπε...

Το δεκαρι το έπαιζε ειδικός και χλεύαζε τον κ. Παπαγεωργίου για τον ΧΥΤΑ αμιάντου. Ο Ρεχάγκελ το παίζει ειδικός στις γέφυρες και "δεν έχει πειστεί ακόμα"
Απορώ που δεν έβγαλαν και πόρισμα πως κάηκε το δημαρχειο . Γιατί από την θητεία τους αυτό θα θυμόμαστε και μονο

Ανώνυμος είπε...

Πολλά ζητάς 19:30.
Οι περισσότεροι σύμβουλοι του δημάρχου δεν ξέρουν να διαβάσουν κείμενα, θα εκφράσουν και άποψη για την γέφυρα; Άφησε τους ανθρώπους να ζουν στην νιρβάνα τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο αμίλητος αντιδήμαρχος τι λέει;

Το Προφίλ μας