Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμΕΑ Δυτικής Μακεδονίας:Στη Βλάστη το πρώτο εργαστήρι υφαντικής για επιμορφωτές ΑμεΑ

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας -πιστεύοντας στη θεραπευτική δύναμη της υφαντικής- διοργανώνει από την Κυριακή 26 Μαρτίου ως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 το πρώτο εργαστήρι υφαντικής για επιμορφωτές ΑμεΑ με την κ.Μαρία Σγουρού που διδάσκει επί χρόνια υφαντική  και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Υφαντικής Τέχνης “ΗΛΑΚΑΤΕΙΑΙ”.
Συμμετείχε επίσης ενεργά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Cross Warp -Threads Crossing the Warp (Υφάδια διασχίζουν το στημόνι) (2019-2022), του οποίου είναι και η βασική συγγραφέας των εγχειριδίων.

Μέσα σε αυτή τη γνώση που μοιράζεται ήδη μαζί μας -με τα τέσσερα τμήματα υφαντικής που δημιουργήθηκαν, δίχως δυστυχώς να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε όλους όσοι θέλησαν να συμμετέχουν- μοιράζεται την ίδια ώρα την αντίληψη για την τέχνη της υφαντικής από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα -και αυτό από μόνο του είναι ένα άλλο εντελώς ξεχωριστό “μάθημα”.

Μετά από δική της επιθυμία επισκεφτήκαμε το “Σουηδικό” στη Βλάστη, που η ίδια το γνώριζε από το πρόγραμμα Cross Warp και την ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου “Υφάντρες”, όταν τον Ιούλιο του 2022 στην αποτίμηση του προγράμματος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ήταν και οι δύο εισηγητές, με την παρουσία του Υφυπουργού κ.Γιατρομανωλάκη που το ανέφερε επίσης.

 

Ο Σύλλογος ευχαριστεί από καρδιάς τον Πρόεδρο της Βλάστης κ.Γιάννη Τζιούμαρη, που μας υποδέχτηκε στο ΄΄Σουηδικό’’ και τις δύο υφάντρες του “Σουηδικού”, την κ. Αρετή Βακατάρη και την κ. Ρούλα Καραλαζου που στην  τυχαία συνάντησή μας ,μας μίλησαν με συγκίνηση για ό,τι έζησαν μέσα στα χρόνια άνθησης του “Σουηδικού”, προτού εγκαταλειφθεί και παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και των ανθρώπων.

Ευχή και ελπίδα είναι να έρθει η ώρα που θα ανθίσει και πάλι ο κόπος εκείνων των γυναικών που μέσα σε χρόνια εξαιρετικά δύσκολα έζησαν τα σπίτια τους, υφαίνοντας.

Για το Δ.Σ.

-Η- Γεν. Γραμματέας                                                                                 -Η-  Πρόεδρος

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ                                                                  ΝΤΕΛΛΑ ΟΛΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας