Να σημειωθεί ότι το χαρακτηριστικό των αιμορροφιλικών είναι ότι δεν έχουν την απαραίτητη ποσότητα ενός παράγοντα της πήξης στο αίμα τους και έτσι αιμορραγούν ευκολότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Γι αυτό σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική ιατρική, όπως καθορίζεται από την Α2γ3154/4-9-1992 εγκύκλιο του Υπ. Υγείας, όπως αναφέρει ο σύλλογος Αιμορροφιλικών Βορείου Ελλάδας, η περίθαλψη των αιμορροφιλικών ασθενών γίνεται από εξειδικευμένα και ειδικά στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό κέντρα Αιμορροφιλικών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, προβλέπεται η κατ΄οίκον άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών (γαστρορραγίες, εγκεφαλικές αιμορραγίες, ρινορραγίες, κλπ)
Για τον παραπάνω λόγο, εξειδικεύτηκε νοσηλεύτρια που τοποθετήθηκε και παρείχε τις υπηρεσίες της στο ΠΙ Αιανής (καθημερινά όλο το 24ωρο) συνεργαζόμενη με τα αρμόδια κέντρα. Με τη συνταξιοδότησή της πρόσφατα δημιουργείται μεγάλο κενό και ανασφάλεια για τη συγκεκριμένη κατηγορία κατοίκων, απειλητική για τη ζωή τους.
Ανασφάλεια όμως υπάρχει και για τους υπόλοιπους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αιανής. Οι δύο γιατροί που υπηρετούν στο ΠΙ, με τις ελλείψεις και την υποστελέχωση των δομών υγείας στην Π.Ε. Κοζάνης, εκτός από την εφημέρευση στο Κ.Υ. Σερβίων, καλύπτουν και τις ανάγκες σε άλλες δομές υγείας και ΚΥ στην Π.Ε. Κοζάνης. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται γιατρός στο ΠΙ, το τελευταίο διάστημα στην Αιανή, μια φορά την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες Τ.Κ. που υπάγονται στο ΠΙ. Να σημειωθεί δε ότι με όλη αυτή την κατάσταση είναι υπό παραίτηση ο ένας από τους δύο γιατρούς.
Οι κάτοικοι για την αντιμετώπιση ιατρικού περιστατικού, που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στην ΠΦΥ-ΠΙ, έχουν την επιλογή, ή να επισκέπτονται το υποστελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης και να ταλαιπωρούνται, επιβαρύνοντας επιπλέον τη λειτουργία του, ή να καταφεύγουν σε ιδιώτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Έχουν δίκιο να αγωνιούν και να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της περιοχής, αφού μετά την αναστολή της λειτουργίας του ΠΙ στη διάρκεια της πανδημίας και τη συνδρομή των γιατρών σε δύσκολες συνθήκες στο ΓΝ Κοζάνης, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.
Για όλη αυτή την κατάσταση υπεύθυνη είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, που δίνει χώρο στους επιχειρηματίες της υγείας. Αυτή είναι η πολιτική που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβέρνησεις και η σημερινή, είναι η πολιτική της Ε.Ε που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα. Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις που αποδέχονται αυτή την πολιτική, τη συγκαλύπτουν και καλλιεργούν τις μειωμένες απαιτήσεις και την ηττοπάθεια.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε:
- Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το ΚΥ Σερβίων και των ΠΙ του ιατρείων όπως της Αιανής όπου υπάγεται για να λειτουργούν με ασφάλεια 24 ώρες 365 μέρες το χρόνο.
- Να περιληφθεί θέση εξειδικευμένου νοσηλευτή, στο ΠΙ Αιανής, με πιστοποίηση στην αντιμετώπιση αιμορροφιλικών ασθενών, στο οργανόγραμμα του ΚΥ Σερβίων το οποίο επιπλέον πρέπει να εκσυγχρονιστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες υπηρεσιών παροχής υγείας του λαού
- Να τοποθετηθεί άμεσα εξειδικευμένο με πιστοποίηση προσωπικό για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών των αιμορροφιλικών ασθενών, όπως επίσης ζητά ο σύλλογος Αιμορροφιλικών Βορείου Ελλάδας
- Να χρηματοδοτηθούν από το κρατικό προϋπολογισμό και να γίνουν μαζικές προσλήψεις, στα νοσοκομεία, στην ΠΦΥ με τα ΚΥ και ΠΙ στην ΠΕ Κοζάνης, με γιατρούς- νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια. Να εξοπλιστούν με το αναγκαίο ιατρικοτεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου