Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο Β’: ‘’Χρειαζόμαστε νέες σκέψεις, νέες τοποθετήσεις, νέα ανοίγματα, νέα γλώσσα προς τα έξω’’.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
‘’Χρειαζόμαστε νέες σκέψεις, νέες τοποθετήσεις, νέα ανοίγματα, νέα γλώσσα προς τα έξω’’. Με τη φράση αυτή μέσα σε ένα σύντομο, σοφό και περιεκτικό λόγο (11-10-2015) προς το νεοχειρονηθέντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, στον ιερό ναό του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη Αθηνών,
ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο Β’ περιέγραψε, οριοθέτησε το αίτημα και κατέστησε σαφή την πρόσκλησή του (και της Εκκλησίας) προφανώς όχι μόνο προς το νέο Επίσκοπο και Μητροπολίτη, αλλά και προς ολόκληρο τον εν Ελλάδι ιερό Κλήρο.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στον παραινετικό λόγο του μίλησε για το ‘’σεβασμό’’, τη ‘’χαρά’’, για τα χαρίσματα μέσα στην Εκκλησία, για τις κατ’ ουσίαν ανύπαρκτες ατομικές αυθεντίες, για τους νέους Ιεράρχες και την αξιοσύνη τους και υπενθύμισε την ανάγκη των ανοιγμάτων εν αληθεία και αγάπη, δηλαδή εν Χριστώ.


Για το σεβασμό είπε: ‘’Σεβασμός. Αυτό είναι που ζητάει η κοινωνία μας σήμερα. Αγαπούμε, θέλουμε το σεβασμό. Σεβασμό προς το Θεό, σεβασμό προς όλα όσα μας έμαθε, όσα μας δίδαξε, όσα θέλει από μας. Σεβασμό στο πρόσωπό μας και την πορεία μας, σεβασμό προς το πρόσωπο του άλλου. Για ρίξτε μια ματιά στην κοινωνία μας, αυτός ο σεβασμός εκλείπει. Δεν σεβόμαστε τον άλλον, τον ευτελίζουμε, τον περιφρονούμε, τον πετάμε…’’.

Για τη χαρά είπε: ‘’Χαρά. Πού είναι η χαρά; Στο Ευαγγέλιο. Τι σημαίνει Ευαγγέλιο; Μήνυμα χαράς, μήνυμα αγάπης, άνοιγμα προς όλους τους ανθρώπους…’’.

Για τα χαρίσματα και την αξιοποίησή τους είπε: ‘’Η Εκκλησία έχει ως αντικείμενο τον άνθρωπο και τη βοήθειά του. Μέσα στην Εκκλησία δεν δουλεύει κανείς για τον εαυτό του, δουλεύει για τους άλλους…’’

Για τους νέους Ιεράρχες είπε: ‘’Ο Θεός ευλόγησε και μας έδωσε πληθώρα νέων Ιεραρχών, κάτι που το χρειαζόμαστε. Το χρειάζεται και η πατρίδα, το χρειάζεται η Εκκλησία, το χρειάζεται ο λαός…’’.

Για την ανάγκη ανάπτυξης προβληματισμού και δραστηριοτήτων είπε: ‘’Χρειαζόμαστε νέες σκέψεις, χρειαζόμαστε νέες τοποθετήσεις, χρειαζόμαστε νέα ανοίγματα, χρειαζόμαστε νέα γλώσσα προς τα έξω, αλλά βασισμένα στην ίδια αλήθεια, την αλήθεια του Χριστού που μένει στον αιώνα, αλλά αλλάζει τρόπους προσεγγίσεως και συνεργασίας…’’

Για την αξιοποίηση της επιστήμης και των σύγχρονων μεθόδων είπε: ‘’Είστε νέοι Ιεράρχες, που έχετε ταλέντα, έχετε προσόντα, έχετε νέες μεθόδους, εκείνα που δίνει η επιστήμη - και ποτέ η Εκκλησία δεν κατήργησε την επιστήμη αντίθετα την επιστράτευσε για να μας ανοίξει δρόμους νέους, σύγχρονους πάντοτε εν Χριστώ…’’. (Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο Β’, παραινετικός λόγος προς νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο, 11-10-2015. Για την απομαγνητοφώνηση π.Κ.Ι.Κ.).

Σοφός, με σωρευμένη εμπειρία και ‘’ανοιχτός’’ (διότι βλέπει καθαρά και σφαιρικά) ο Αρχιεπίσκοπος. Μακάρι ο λόγος του να βρει (και να βρίσκει) ευήκοα ώτα παντού και στον καθένα μας.  

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
12-10-2015




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποινικές διώξεις κατά Άνθιμου για το «κουκούλωμα» βιασμού ανηλίκου στο Παπάφειο

18:06 | 12 Οκτ. 2015
Τελευταία ανανέωση 20:49 | 12 Οκτ. 2015

Ποινικές διώξεις για συγκάλυψη μιας υπόθεσης βιασμού ανηλίκου από ανήλικο, που ήταν και οι δύο τρόφιμοι του Παπάφειου ιδρύματος Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε η εισαγγελέας Εφετών μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, φέρονται ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν οι βιασμοί επαναλήφθηκαν λίγους μήνες μετά με θύμα το ίδιο ανήλικο αγόρι και τότε έγινε αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.
Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος το 2012, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διεύθυνση του «Παπαφείου» αρχικά αντιμετώπισε το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση των βιασμών είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα κι έτσι παραγγέλθηκε ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των διοικούντων το ίδρυμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Άνθιμος ως πρόεδρος του «Παπαφείου».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στην ξεχωριστή δικογραφία που σχηματίστηκε αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες για το «κουκούλωμα»του πρώτου περιστατικού βιασμού του ανήλικου τροφίμου του Παπάφειου. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και η σχετική αναφορά που έκανε από την πρώτη στιγμή η κοινωνική λειτουργός που πληροφορήθηκε το συμβάν από το ίδιο το παιδί-θύμα του βιασμού.

Για την υπόθεση δεν θέλησαν να μιλήσουν δημόσια ούτε ο τότε νομικός σύμβουλος του ιδρύματος ούτε ο ψυχολόγος που μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο όταν συνέβη το περιστατικό, ενώ καμιά δήλωση δεν έγινε από τον μητροπολίτη.

Κατηγορία άρθρου:

Ελλάδα
Tags άρθρου:

Άνθιμος βιασμός ανήλικου Παπάφειο Θεσσαλονίκη Μητροπολίτης Άνθιμος Παπάφειο Ίδρυμα

ΠΗΓΗ: tvxs

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΕΣΧΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΕΒΕΣΤΕΡΟΙ ΟΛΩΝ (ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ)

Το Προφίλ μας