Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΙΕΡΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΙΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΡΑΣ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με Όρθρο και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος (11-2-2015) και τη συμμετοχή κληρικών και λαϊκών, η Ενορία Ιμέρων και Αύρας πραγματοποίησε το (τρίτο κατ’ έτος) εκκλησιαστικό πανηγύρι στη μνήμη των Αγίων Βλασίου Αρχιεπισκόπου Σεβάστειας και Θεοδώρας της Αυγούστας της αναστηλωσάσης τις άγιες εικόνες.  

Τα Ίμερα και ο οικισμός Αύρα, δυο παραλίμνια (στη λίμνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου) και ολόφωτα προσφυγικά χωριά γιορτάζουν τρεις φορές στο έτος: των Αγίων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουν.) στα Ίμερα, του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλ.) στην Αύρα και (με υπόδειξη του Σεβ. κ. Παύλου και αποδοχή από τους κατοίκους)  του Αγίου Βλασίου (11 Φεβρ.) στα Ίμερα.

Στα όρια της Αρχιεπισκοπής Σεβάστειας
της Μικράς Ασίας ανήκε και το αρχικό χωριό Ιμέρα. Οι πρόσφυγες ενώ έχασαν τις περιουσίες τους, δεν έχασαν όμως και δεν αποκολλήθηκαν από την ορθόδοξη πίστη τους. Οι Ιμεριώτες, άνθρωποι με πατρογονική ευσέβεια, φιλοτέχνησαν τώρα και φιλοξενούν στο Ναό τους την εικόνα των εορταζόμενων Αγίων Βλασίου και Θεοδώρας. Είναι όλα αυτά ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα διδαχής για εμάς τους νεώτερους κληρικούς και
λαϊκούς, πνευματικούς και πολιτικούς στην (παραπαίουσα) σχέση μας με τη ζωογόνα εκκλησιαστική πίστη.  

Ο Άγιος Βλάσιος ήταν Αρχιεπίσκοπος Σεβάστειας της Μικράς Ασίας στα χρόνια των αρχαίων διωγμών (έτος 316-…). Ήταν ένας άγιος Επίσκοπος, αφού ‘’τα άγρια των ζώων εξημερούμενα διά της ευλογίας του Αγίου, χειροήθη εφαίνοντο’’. Ήταν κάτοχος και της ιατρικής επιστήμης και ‘’πολλάς ιάσεις
επετέλη την των θαυμάτων ενέργειαν παρά Κυρίου λαβών’’. Για την ακτινοβολία του αυτή συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Ηγεμόνα. Μπροστά στον Ηγεμόνα και στους (επι)κριτές του, ο Επίσκοπος ‘’ομολογήσας το όνομα του Χριστού, τύπτεται ράβδοις και αναρτηθείς ξέεται’’. Αφού τον υπέβαλαν και σε άλλα φρικτά βασανιστήρια ‘’ο Άγιος Βλάσιος, τω βυθώ της λίμνης βληθείς, ξίφει την κεφαλήν απετμήθη’’ (Συναξάρι, Μηναίον Φεβρουαρίου, έκδοσις της
Α.Δ. της Εκκλησίας της Ελλάδος).   

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος μίλησε για το βίο των δύο Αγίων και εξήγησε ‘’γιατί έμειναν γνωστοί’’. Είπε ότι ‘’δεν τους παρέσυρε ο θρόνος, η μίτρα, οι πατερίτσες και τα ανάκτορα’’, ότι ‘’αγάπησαν το Θεό και σεβάστηκαν τον άνθρωπο, κι αυτόν που βρίσκεται στην ακρότατη γωνιά της κοινωνίας, το φτωχό, το άγνωστο γεροντάκι και την άγνωστη γιαγιά.  Είδαν ότι το πολίτευμα της
Εκκλησίας δεν είναι η εξουσία και οι καρέκλες, είναι εν ουρανοίς’’.

Έδωσε το περίγραμμα της Εκκλησίας κάνοντας αναφορά στον Τριαδικό Θεό, στο Πάθος, στο Σταυρό, στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού που κοινωνούμε οι πιστοί. Αναγνώρισε την ανθρώπινη αδυναμία λέγοντας πως όλοι εμείς ‘’είμαστε άνθρωποι, κάνουμε σφάλματα, όμως αγωνιζόμαστε να μην ξεφεύγουμε από τους Κανόνες των 7 Οικουμενικών
Συνόδων’’.

Είπε ότι ‘’το σχήμα του κόσμου αλλάζει και πολλά χάνονται, η Εκκλησία μένει με όλους τους διωγμούς, με όλα τα αίματα’’. Κι αυτό γιατί ‘’θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο έχει θεμελιωθεί η Εκκλησία είναι ο Χριστός’’. Και έδωσε θάρρος στους πιστούς λέγοντας πως ‘’όταν θεμελιώνουμε τις κινήσεις και τις συμπεριφορές μας πάνω στο Χριστό σφυρηλατούμαστε. Και να πολεμηθούμε, η πίστη μας, νικάει’’. 

Ανασκεύασε τη φράση: ‘’με το Σταυρό, δεν πας μπροστά’’, μίλησε για την αξία του σεβασμού και είπε ότι ‘’η κατάλυση του σεβασμού είναι ένας μεσαίωνας’’.

Τελειώνοντας το λόγο του ο Σεβ. κ. Παύλος είπε στο εκκλησίασμα: ‘’όλοι κοντά στο Θεό, ο ένας κοντά στον άλλο, να βοηθάτε ο ένας τον άλλο. Η θυσιαστική αγάπη μπαίνει στον Παράδεισο’’.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο περιστοίχισαν λειτουργικά οι πατέρες: π. Λάζαρος Βασδέκης (Εφημέριος Λευκάρων), π. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Εφημέριος Ιμέρων και Αύρας), ο Αρχιδιάκονος π. Μάξιμος Γεωργόπουλος και ο γράφων. Στο Αναλόγιο έψαλε ο θεολόγος κ. Μιλτιάδης Ηλιάδης.

Στη Θ. Λειτουργία ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Αθανάσιος Μακρυγιάννης.

Η σύνθεση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου έχει ως εξής: π. Αθανάσιος Παπαϊωάννου Πρόεδρος, κ. Αγαθή Σιδηροπούλου ταμίας και μέλη οι κ. Δημήτριος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Μακρυγιάννης και Ευάγγελος Μακρυγιάννης.

Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Ναού. Μεταξύ των εδεσμάτων ελιές παραγωγής Ιμέρων και τουρσί ποντιακό.




Κουβεντιάσαμε με τον Πρόεδρο και τον κόσμο. Οι πιο παλιοί θυμούνται: ‘’Είχαμε Γραμματέα στην Κοινότητα τον Ευθύμιο (Τσίμο) Βαρσαμόπουλο από το Βελβεντό. Και δάσκαλο το Νίκο Παπαευαγγέλου. Ερχόταν με τα πόδια από το Βελβεντό στα Ίμερα. Περνούσε το ποτάμι από τα ρηχά και ανοιχτά μέρη κι ερχόταν στο Σχολείο μας’’.

Από τον Πρόεδρο μαθαίνουμε για το μέγεθος της κτηνοτροφίας: ‘’ Έχουμε περίπου 4.000 αιγοπρόβατα και μια μικρή μονάδα αγελάδων ελευθέρας βοσκής με 100 αγελάδες. Δίπλα στην Αύρα λειτουργεί επαγγελματικό τυροκομείο’’. Αξίζει να σημειώσουμε για την καλλιέργεια της ελιάς και για τη λειτουργία στα Ίμερα ενός σύγχρονου ελαιοτριβείου με την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που έχει βραβευτεί.

Συνυπογράφουμε την τελευταία ευχή του Σεβασμιωτάτου: ‘’όπως λάμπει ο Ναός σας, έτσι να λάμπετε κι εσείς’’. 

Απολυτίκιον αγίου Βλασίου. Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Φερωνύμως βλαστήσας ως δένδρον εύκαρπον, Ιεράρχα Κυρίου Βλάσιε ένδοξε, μαρτυρίου τους καρπούς κόσμω προήγαγες, και θαυμάτων δωρεάς, αναβλύζεις δαψιλώς, ως θείος Ιερομάρτυς, τοις καταφεύγουσι Πάτερ, τη αντιλήψει της πρεσβείας σου.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
11-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας