Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Eκδήλωση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Νεώτερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας κ. Χάγκεν Φλάισερ

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργάνωσε φέτος στις 26 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Νεώτερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας κ. Χάγκεν Φλάισερ.
Ο κ. Φλάισερ, στην ομιλία του που είχε θέμα «Η ΜΑΚΡΑ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 1944-2014» αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξέλιξη των ελληνο-γερμανικών σχέσεων μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι οποίες διαμορφώθηκαν στη σκιά της Κατοχής κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αναλογία θυμάτων μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών κρατών.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην επίδραση που είχε ο ψυχρός πόλεμος στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις και τα στερεότυπα που διαμορφώθηκαν, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, στην κοινή γνώμη των δύο κρατών μέσα από τα ΜΜΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής κ. Φλάισερ στα ζητήματα των αποζημιώσεων για τα θύματα και τις ζημιές που υπέστη η χώρα μας κατά τη διάρκεια της κατοχής και στο λεγόμενο «κατοχικό δάνειο» που εξαναγκάστηκε να χορηγήσει η κατεχόμενη Ελλάδα στους κατακτητές. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε μια μελέτη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που συνετάγη το Μάρτιο του 1945 στην καταρρέουσα Γερμανία και στην οποία όχι μόνο αναγνωρίζεται το χρέος από το δάνειο αυτό αλλά και υπολογίζεται σε ποσό που σήμερα αντιστοιχεί, χωρίς τους τόκους, σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακολούθησε μακρά συζήτηση με το ακροατήριο που είχε γεμίσει την αίθουσα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η εκδήλωση διήρκεσε συνολικά 2,5 ώρες.
Τον ομιλητή προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη δράση του Ιδρύματος και του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ιστορικής μνήμης μέσα από ένα ενημερωμένο και ψύχραιμο διάλογο, μίλησε για το πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Φλάισερ που, όπως είπε χαρακτηριστικά, γνωρίζει την ελληνική ιστορία των μέσων του 20ου αιώνα όσο λίγοι Έλληνες μελετητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας