Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Θαν. Πετράκος και Ευγ. Ουζουνίδου: «Να σταματήσει τώρα το σκάνδαλο της εκχώρησης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον Όμιλο ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ»

Με αφορμή την απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, με την οποία καλεί την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» να υπογράψει εντός 30 ημερών τη σύμβαση για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου τονίζουν τα εξής:

«Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση για εκχώρηση των ορυχείων είναι μέγα σκάνδαλο και άκρως επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον, διότι:
·         Αποκλείστηκε εξ αρχής από τη διαδικασία ο σοβαρότερος και ισχυρότερος διεκδικητής που είναι η ΔΕΗ, η οποία κατέχει όμορη έκταση ορυχείων και καθίσταται τεχνικά αδύνατο να την εκμεταλλευτεί αν υπογραφεί η σύμβαση με τον ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.  Επίσης, δεν ακυρώθηκε η διαδικασία ούτε μετά την απόφαση της 20ης Σεπτεμβρίου 2012 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  (Υπόθεση Τ-169/08), που επανέφερε το δικαίωμα στη ΔΕΗ ΑΕ να συμμετάσχει στη διεκδίκηση του λιγνιτωρυχείου Βεύης. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μη αναστρέψιμα τετελεσμένα, πριν από την οριστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, για το δικαίωμα της ΔΕΗ να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.
·         Η διάσπαση του κοιτάσματος σε 2 χωριστές εκμεταλλεύσεις, με βάση την έκθεση έγκριτων καθηγητών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, θα έχει ως αποτέλεσμα το 30% του κοιτάσματος να μείνει αναξιοποίητο και το κόστος παραγωγής του λιγνίτη να είναι διπλάσιο από το κόστος αν, ενιαία, το αξιοποιούσε η ΔΕΗ
·         Ουσιαστικά υπήρξε απευθείας ανάθεση, αφού τα κριτήρια που τέθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης απέκλειαν 8 από τις 10 εταιρίες που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.
·         Εκχωρείται ένα κοίτασμα αξίας τεράστιας οικονομικής αξίας για 50 χρόνια με μίσθωμα 171 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη 15ετία!!!
Η επιμονή της κυβέρνησης να εκχωρήσει την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον όμιλο ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, είναι απαράδεκτη και άκρως ζημιογόνα για το δημόσιο συμφέρον. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό το μέγα σκάνδαλο και να εκποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Η κυβέρνηση βιάζεται να εκχωρήσει το λιγνιτωρυχείο της Βεύη, διότι αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να προλάβει να διασπάσει τη  ΔΕΗ και να ξεπουλήσει τη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ», αφού σύντομα ο λαός θα αναδείξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί έτσι, με κάθε τρόπο, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα που θα απομυζούν τη ΔΕΗ, ελέγχοντας τα λιγνιτωρυχεία που τροφοδοτούν τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της επιχείρησης, τα εργοστάσια της Μελίτης 1 και 2.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την εκχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης τώρα, διότι αν επιμείνει θα φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες.  
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας