Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Μαγεία: Δίλεπτο βίντεο από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού της Αμφίπολης

 Συμπληρώνεται σιγά σιγά το παζλ της Αμφίπολης, αφού οι ανασκαφείς κατά τη διάρκεια των εργασιών τους το προηγούμενο διάστημα, και ενώ έκαναν αποχωματώσεις στον τρίτο θάλαμο του τάφου, βρήκαν τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών, τα οποία αποκαθίστανται πλήρως, τμήμα του λαιμού της μιας Σφίγγας, αλλά και τμήματα του ψηφιδωτού που έλειπαν.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού δίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα βίντεο από την ανασκαφή, και συγκεκριμένα από τη στιγμή της αποκάλυψης του ψηφιδωτού, αλλά και σχεδιαστική αναπαράσταση των Σφιγγών της εισόδου όπως θα ήταν ολόκληρες.
Τέλος, στα σημεία ενημέρωσης από την ανασκαφή που έχουν δοθεί ήδη στη δημοσιότητα σημειώνεται ότι, όπως διαπιστώθηκε από την ανασκαφή, δεν υπάρχει θύρωμα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο.
Το βίντεο με το ψηφιδωτό
Πρόκειται, ουσιαστικά, για υλικό αμοντάριστο, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού σε συνθήκες studio και έτσι το υλικό παρουσιάζεται όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής.
Σχεδιαστική αναπαράσταση ολόκληρων των Σφιγγών
Επίσης, το ΥΠΠΟ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.
Δεν υπάρχει πορτάκι στον τέταρτο τοίχο
Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου 0,96 μ. πλάτους δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού, δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.
Πιο βαθύς ο ο τρίτος θάλαμος
Σύμφωνα με τη γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53 μ. -τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους- η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χθες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών και ο λαιμός της μίας
Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Πότε έγινε η επίχωση του τύμβου
Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.
Οι κινήσεις των αρχαιολόγων το επόμενο διάστημα
Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού, παράλληλα:

1. Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις κ.λπ.).

2. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.

Στην επόμενη ενημέρωση θα δοθεί πρόγραμμα των εργασιών καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.
Αυτή την ώρα κάνει ενημέρωση για την πορεία των ανασκαφών η Αννα Παναγιωταρέα και μαζί με τη γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη θα απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας