Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Κουκουλόπουλος: «Η προσδοκία της παραγωγικής ανασυγκρότησης ξαναενώνει την κοινωνία μας».

«Για να ξαναενωθεί η ελληνική κοινωνία που, δυστυχώς, διχάστηκε τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται μια νέα προσδοκία. Και την προσδοκία αυτή τη δημιουργεί ο πρωτογενής τομέας, ο τομέας που πρωτοστατεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Γι΄ αυτό στρέφει το βλέμμα της πάνω του όλη η ελληνική κοινωνία, επειδή έχει αντιληφθεί πως είναι πραγματικά αυτός που γεννά την προσδοκία που τόσο έχουμε ανάγκη».
            Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση (27/10/2014) στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και να αναλύσει τα χαρακτηριστικά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) και τις αλλαγές που φέρνει στους παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους.
Αλλαγές που δεν διαμορφώνουν απλώς μια νέα πραγματικότητα, ικανή να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες, αλλά πάνω απ΄ όλα να διαμορφώσει ένα σύγχρονο και στέρεο πλαίσιο το οποίο θα ανταμείβει τον κόπο των ίδιων και θα αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
            Ο κ. Κουκουλόπουλος αφού σημείωσε πως στη διαμόρφωση της νέας Κ.Α.Π. έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τα διδάγματα των λαθών και των αστοχιών του παρελθόντος, υπογράμμισε πως δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις έτσι ώστε ο παραγωγικός τομέας και ειδικότερα ο γεωργικός και ο κτηνοτροφικός κλάδος:
-  να συνεισφέρουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας αποφασιστικά τη μάχη κατά της ανεργίας,
- να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς,
- να συνεισφέρουν στη μάχη ενάντια στα ¨θηρία¨ των ελλειμμάτων, του δημοσιονομικού και του εισαγωγών- εξαγωγών. Το μερίδιο της συνεισφοράς τους στη μάχη ενάντια στο δεύτερο είναι ήδη καταγραμμένο και σημαντικότατο καθώς τα χρόνια της κρίσης το έλλειμμα εισαγωγών- εξαγωγών έπεσε απ΄ τα 3 δις ευρώ στο 1 δις ευρώ, όχι μόνο γιατί μειώθηκαν οι εισαγωγές μας κατά 0,5 δις, αλλά κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας κατά 1,5 δις ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν φρέσκα φρούτα και λαχανικά!
            «Πολλά απ΄ όσα λέγονται για τις προοπτικές που ανοίγει η νέα Κ.ΑΠ.», είπε ο Υπουργός, «έχουν ειπωθεί και κατά το παρελθόν. Σήμερα όμως γίνονται πράξη όχι μόνο επειδή είναι απαίτηση των καιρών, αλλά πάνω απ΄ όλα γιατί υπάρχει πολιτική βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις για την παραγωγική μας ανασυγκρότηση, τώρα έχουμε την ευκαιρία και δεν πρέπει να τη χάσουμε για κανένα λόγο και με τίποτα».
            Γι΄ αυτό ο κ. Κουκουλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποκτά όλο και περισσότερο έναν επιτελικό ρόλο, το ρόλο που πραγματικά πρέπει να έχει σήμερα ένα ανάλογο Υπουργείο, δίνοντας στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, περιφερειακή και τοπική, όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες και στον τομέα της παραγωγής. «Έτσι, προβλήματα θα λύνονται άμεσα, σχέδια βελτίωσης δεν θα αραχνιάζουν σε κάποια ράφια στην Αθήνα, μικρά αλλά απολύτως απαραίτητα έργα θα υλοποιούνται τάχιστα», επεσήμανε ο Υπουργός για να σημειώσει βέβαια ότι «ο καθένας πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά στον τομέα του αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί και φυσικά να συνεργαζόμαστε, σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο, για να πετύχουμε το καλύτερο. Αυτό δηλαδή που προσδοκά και έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία σήμερα».
            Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Κουκουλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σ΄ ένα ακόμα σημαντικότατο θέμα που αφορά το κόστος παραγωγής και την έμπρακτη στήριξη των παραγωγών. Εξήγγειλε πως προχωρούν εκ μέρους του Υπουργείου πρωτοβουλίες που θα αφορούν
-          τη διαμόρφωση του συντελεστή κόστους παραγωγής, έτσι ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα που θα παρθούν και θα προστεθούν στα όσα πάρθηκαν ήδη (μείωση φορολογίας κ.α.),
-          τη διαμόρφωση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα εξασφαλίζει για τους παραγωγούς κεφάλαιο κίνησης με πολύ χαμηλό επιτόκιο, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τα ανάλογα κεφάλαια του ΕΣΠΑ κ.α.
«Στόχος μας δεν είναι απλώς από την 1η Γενάρη του 2015 να μπει σε εφαρμογή η νέα Κ.Α.Π., αλλά να έχουμε προσφέρει στους παραγωγούς με πρωτοβουλίες και ενέργειες μας ουσιαστική στήριξη, έτσι ώστε να νιώσουν πως δεν θα σηκώσουν μόνοι τους ένα μεγάλο βάρος στις πλάτες τους, χωρίς να έχουν και την ανάλογη βοήθεια και συμπαράσταση από την Πολιτεία», ανακοίνωσε ο Υπουργός, αλλά έστειλε, για μια ακόμα φορά, και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους παραγωγούς λέγοντας ότι: «Οι δυνατότητες που δίνει η νέα Κ.Α.Π. είναι πολλές. Πολλαπλασιάζονται, όμως, όταν δεν λειτουργεί ο καθένας μόνος του, αλλά μέσα από οργανωμένες ομάδες και υγιείς συνεταιρισμούς. Στην Ευρώπη κάτι τέτοιο αποτελεί πάγια πρακτική εδώ και χρόνια, διασφαλίζοντας ουσιαστικά πρώτα τα συμφέροντα των παραγωγών. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, ειδικά τώρα που ξεκαθαρίσαμε το τοπίο στο χώρο των συνεταιρισμών, αποκαθιστώντας το κύρος των θεσμών που θα λειτουργούν πλέον βάσει συγκεκριμένων νομοθετημένων κανόνων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις συνεργασίες και τις συνέργειες και αυτό το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε».                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας