Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Κοινοτικοί πόροι με αυστηρά κριτήρια και επιτήρηση

Ο κ. Χαν ξεναγείται στο κέντρο δοκιμών υλικών και κατασκευώνστο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, από τον καθηγητή Στέργιο Μαρόπουλο.
  
από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στη Δυτική Μακεδονία, την «περιφέρεια των αντιθέσεων» (όπως τη χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης), έκλεισε την Παρασκευή τη διετή περιοδεία του στην ελληνική επικράτεια ο Γιοχάνες Χαν, απερχόμενος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Πρόκειται για την περιφέρεια του λιγνίτη και των λιμνών, που κατείχε έως πέρυσι τα θλιβερά πρωτεία στη χώρα στην ανεργία (32,6% το β΄ τρίμηνο του 2013)
αλλά και στην ανεργία των νέων, που τον Απρίλιο του 2013 ξεπέρασε το εφιαλτικό όριο του 70%. Εκτοτε, η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά, στο 27,3%. Ωστόσο το ποσοστό παραμένει τρομακτικό, ενώ οι επιδόσεις της περιφέρειας στην ανταγωνιστικότητα είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη: σύμφωνα με τον δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας (RCI 2013) της Ε.Ε., κατετάγη 258η από τις 262 περιφέρειες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία.

Ο προϋπολογισμός της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-20) για την περιφέρεια φτάνει τα 264,6 εκατ. ευρώ, συν 66 εκατ. εθνική συμμετοχή. Βάσει της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής της έξυπνης εξειδίκευσης, την οποία τόνιζε ο κ. Χαν με κάθε ευκαιρία, η χρηματοδότηση έργων θα εξαρτάται πλέον από αυστηρά κριτήρια σχετικά με την ένταξή τους σε μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική και τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Το ποσοστό των κοινοτικών πόρων που θα διαχειρίζονται απευθείας οι ελληνικές περιφέρειες αυξάνεται το 2014-20 από το 22% στο 35%. Αυτό συνεπάγεται νέες δυνατότητες για τις περιφέρειες – οι οποίες συνοδεύονται όμως από αυξημένη επιτήρηση.

Οι τριβές που μπορεί να δημιουργήσει το νέο καθεστώς έγιναν αισθητές κατά την επίσκεψη του κ. Χαν στη Δυτική Μακεδονία. Η νέα περιφερειακή αρχή έχει υιοθετήσει πρόταση των προκατόχων της για ενίσχυση των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, προϋπολογισμού 49,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σχεδόν το 1/6 των συνολικών διαθέσιμων κονδυλίων για το 2014-20.

«Θα είναι ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, που θα στεγάσει τα τρία τμήματα του πανεπιστημίου, την πρυτανεία και εργαστήρια», λέει στην «Κ» ο κ. Καρυπίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι το έργο θα προχωρήσει και σημειώνοντας ότι ο επίτροπος αποδέχθηκε τις θέσεις της περιφερειακής αρχής. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν, ωστόσο, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις τόσο για το μέγεθος της επένδυσης όσο και για τον βαθμό στον οποίο εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο – ανησυχίες τις οποίες ανέφερε ο κ. Χαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον περιφερειάρχη. Οι δύο πλευρές δεν συζήτησαν για τα εννέα έργα προτεραιότητας της περιόδου 2007-2013 (από τα 181 συνολικά και τα 12 στην περιφέρεια) που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, προϋπολογισμού 314 εκατ. ευρώ. Για όσα δεν ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015 και δεν βρεθούν άλλα να τα αντικαταστήσουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας πόρων. Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα για να αποφευχθεί αυτό ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση, όχι την περιφέρεια.

Ο κ. Χαν, εκτός από τα γραφεία της περιφέρειας, όπου είχε και συνάντηση με τοπικούς φορείς, επισκέφθηκε τη βιομηχανία τροφίμων Alfa, το εργοστάσιο τηλεθέρμανσης της περιοχής και το κέντρο δοκιμών υλικών και κατασκευών του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, που όλα έχουν επωφεληθεί από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Πριν φύγει, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί το Μουσείο της Βεργίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας