Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση της ΔΗ.ΠΑ.Κ. Γιατρών Νομού Κοζάνης

Η παράταξη της ΔΗ.ΠΑ.Κ. Γιατρών Νομού Κοζάνης (Ασλανίδου Αφροδίτη, Γκόγκος Γιώργος, Γρηγοριάδης Γιώργος, Κατσάρου Στεφανία, Λαμπαδά Χάρις και Σταμουλάκη Ελένη) χαιρετίζουμε τους συνάδελφους γιατρούς που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 12/10/14
και δηλώνουμε πως θα καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των γιατρών και του λαού της περιοχής μας γύρω από ένα αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, με κύριο άξονα ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Με την παρούσα ανακοίνωση επιδιώκουμε να αποσαφηνίσουμε στο ευρύ κοινό ορισμένα ζητήματα που δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου και για να διευκολύνουμε τον αναγνώστη παραθέτουμε τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών:
1 ) Κ.Ι.Ε. (ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ) 151 ψήφους και 5 έδρες, επικεφαλής ο κ. Τσεβεκίδης
 2 ) Α.Κ.Ι. (ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ) 130 ψήφους και 5 έδρες, επικεφαλής ο κ. Βασιλακόπουλος
3 ) ΔΗ.ΠΑ.Κ. (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ) 21 ψήφους και 1 έδρα, δεν είχαμε εξαρχής κανέναν επικεφαλής – δρούμε συλλογικά και εμπιστευόμαστε τη μία έδρα που λάβαμε στον κ. Γκόγκο, μιας και έλαβε τις περισσότερες ψήφους, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την πολύχρονη πείρα του.

 Η θέση μας σε σχέση με τη συγκρότηση του προεδρείου του Δ.Σ. είναι η αντιπροσωπευτική αναλογική – θέση πάγια και σταθερή που δεν επηρεάζεται από τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να υπάρχουν. Η ουσία της είναι ότι κάθε παράταξη λαμβάνει αυτό που της αναλογεί, σύμφωνα πάντα με την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Αντιπροσωπευτικό-αναλογικό, λοιπόν, προεδρείο σημαίνει:
-η 1η δύναμη σε έδρες ή/και ψήφους λαμβάνει τη θέση του Προέδρου (εν προκειμένω η παράταξη Κ.Ι.Ε. του κ. Τσεβεκίδη)
-η 2η δύναμη σε έδρες ή/και ψήφους λαμβάνει τη θέση του Γραμματέα (Α.Κ.Ι. κ. Βασιλακόπουλος)
Και οι υπόλοιπες θέσεις μοιράζονται ανάλογα με το συσχετισμό. Ως ΔΗ.ΠΑ.Κ. με βάση τις ψήφους που πήραμε και τη μεγάλη διαφορά που μας χωρίζει από τις άλλες δύο παρατάξεις θεωρήσαμε ότι αντικειμενικά δε μας αναλογεί καμία θέση κι έτσι δεν διεκδικήσαμε κάποια από τις υπολειπόμενες (αντιπροέδρου, ταμία κλπ). Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας συνιστά τη μόνη δίκαιη και έντιμη λύση, καθώς αποτελεί πιστή αντανάκλαση των επιλογών του εκλογικού σώματος. Επιπλέον διευκολύνει κατά πολύ τη συγκρότηση του προεδρείου ώστε να μη μείνει ακέφαλο το Δ.Σ. 
Δυστυχώς, η παραπάνω πρόταση δεν έτυχε της ομοφωνίας των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ.- και συγκεκριμένα της παράταξης του κ.Βασιλακόπουλου (κατά την πρώτη συνεδρίαση του στις 29/10)- οι οποίοι παρακινήθηκαν περισσότερο από τη μεταξύ τους αντιπαλότητα και «κοκορομαχία» παρά από τους κανόνες της κοινής λογικής και του στοιχειώδους αισθήματος δικαίου. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη του κ. Βασιλακόπουλου πρότεινε για πρόεδρο τον κ. Γκόγκο- κίνηση μάλλον εντυπωσιασμού, που προέκυψε όταν διέκριναν πως η βαθύτερη στόχευσή τους, για μισή-μισή θητεία προέδρου με τον κ. Τσεβεκίδη, δεν επρόκειτο να «περάσει». Στη συνέχεια δήλωσαν αρνητική ψήφο και διευκρίνισαν ότι δεν αποδέχονται καμία θέση στο προεδρείο. Απέρριψαν δηλαδή τη θέση του Γραμματέα και του Αντιπροέδρου, δείχνοντας πως η όλη φασαρία έγινε τελικά για την προεδρική καρέκλα! Μετά την εξέλιξη αυτή η παράταξη του κ.Τσεβεκίδη πρότεινε τη θέση του Γραμματέα στον κ. Γκόγκο. Είναι περιττό να πούμε ότι ο τελευταίος απέρριψε και τις δύο προτάσεις, αποδεικνύοντας και μ΄ αυτόν τον τρόπο πως η παράταξη μας δε μεροληπτεί υπέρ κανενός ούτε συνδιαλλάσσεται υπογείως.

Δε μας βρίσκουν σύμφωνους οι παραπάνω πρακτικές. Η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι κατά το δοκούν ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος αντιτίθενται στις αρχές μας και βλάπτουν την επικοινωνία μεταξύ των μελών του Δ.Σ.

Διευκρινίζουμε για άλλη μία φορά ότι:
-Δεν τίθεται θέμα κανενός ρυθμιστικού ρόλου από τη μεριά μας, όπως ακούστηκε λόγω της συγκεκριμένης κατανομής των εδρών (5-5-1), διότι για τη συγκρότηση του προεδρείου προσμετρούνται όχι μόνο οι έδρες αλλά και οι ψήφοι που έλαβε κάθε παράταξη. Κοινώς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου καθορίστηκε από το εκλογικό σώμα και όχι από την παράταξη μας.

-Η θέση μας για αναλογικό-αντιπροσωπευτικό προεδρείο δεν υποδηλώνει προγραμματική σύγκλιση μεταξύ των παρατάξεων - απλά υποτάσσεται στη βούληση των ψηφοφόρων. Εμείς θα πορευτούμε το αμέσως επόμενο διάστημα με βάση τη διακήρυξή μας και τις προγραμματικές μας θέσεις. Θα στηρίζουμε ή όχι αποφάσεις με κριτήριο πάντα την εξασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των γιατρών σε συνδυασμό με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας.

Καλούμε τους συνάδελφους γιατρούς να κρίνουν αν η πρόταση της ΔΗ.ΠΑ.Κ. ήταν ή όχι συναινετική, μιας και πρόσφατα κατηγορηθήκαμε αναλόγως. Τέλος, μακριά από όλα τα παραπάνω, καλούμε σε κοινή αγωνιστική συμπόρευση γιατρούς και ασθενείς, όλο το λαό της περιοχής, να ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στα πραγματικά προβλήματα που θέτουν την Υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας