Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Σχολική γιορτή στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου «Η απάντηση φυσικά ήταν ΟΧΙ!»

«Ξημερώματα 28 Οκτωβρίου 1940. Η Ιταλία μετά το ηχηρό ΟΧΙ κηρύττει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Ακούγεται το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν… Οι σειρήνες ουρλιάζουν, οι καμπάνες ηχούν. Η πρώτη πολεμική σύγκρουση γίνεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου οι Έλληνες στρατιώτες με την γνωστή ιαχή «Αέρα» κατατροπώνουν τον εχθρό…τον απωθούν μακριά από τα σύνορα μας».


Τους ήρωες εκείνους, ανώνυμους και επώνυμους, που κατέγραψε η ιστορία τίμησαν την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 σε μια όμορφη, λιτή, και ιστορικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το έπος του 40΄, οι μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης.

Με όχημα την λογοτεχνία, οι μαθητές των τμημάτων της Ε1 και της Ε2 ξεδίπλωσαν διαμέσου αφηγήσεων και ποιημάτων ενώπιον συμμαθητών, γονέων και δασκάλων τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, ενώ παρουσίασαν και το θεατρικό έργο "Ο καλός στρατιώτης Κλάους" του Θωμά Μενεξέ. Σε αυτό ο Γερμανός Κλάους Χόφμαν, εκπαιδευόμενος αρχαιολόγος, φιλοξενείται από μια ελληνική οικογένεια για τρεις μήνες στην Ελλάδα. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος φεύγει για να επιστρέψει μετά από τρία χρόνια ως Γερμανός στρατιώτης…











Το θεατρικό έργο αλλά και η ερμηνεία τραγουδιών της εποχής από την χορωδία του Ε3 με τη συνοδεία ορχήστρας μουσικών οργάνων από μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, συνέβαλαν στην αναβίωση της ατμόσφαιρας του ιστορικού έπους βοηθώντας τους μαθητές να προσεγγίσουν βαθύτερα τα γεγονότα της εποχής. Είχε προηγηθεί ομιλία του δασκάλου Νικολάου Ζάχου για το ιστορικό της ημέρας και τα διαχρονικά μηνύματα της.
  
Πριν την έναρξη της γιορτής ο Διευθυντής του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Γκουλέτσιος παρέδωσε τη σημαία στο σημαιοφόρο του σχολείου, ενώ ανακοίνωσε και τους παραστάτες για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Για την προετοιμασία και παρουσίαση της γιορτής συνεργάστηκαν οι δάσκαλοι της Ε΄ τάξης, Νίκος Ζάχος (Ε2), Κωνσταντίνος Σαπνάρας (Ε1) και Θεοδώρα Μουρατίδου  (Ε3), ο καθηγητής μουσικής του Δημοτικού Σχολείου Ιωάννης Παπαδημητρίου καθώς και οι μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας