Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Βήµα από το Βελβεντό στο Μήλο Καστοριάς

Mια τυχαία συνάντηση πριν από τέσσερα χρόνια στο γραφείο του τότε υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη έδωσε το έναυσµα για τη δηµιουργία ενός νέου συνεταιρισµού αλλά και µιας συνεργασίας που δίνει στο Καστοριανό µήλο ταυτότητα αλλά και στους ανθρώπους που το παράγουν την υπεραξία που δικαιούνται.
Ο λόγος για τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Ορεινών Μήλων Βιτσίου µε την ονοµασία ΟΡ.ΜΗ. ο οποίος νοµικά υφίσταται από το Μάιο του 2013, ωστόσο ξεκίνησε τη δράση του το 2011 υπό τη σκέπη του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. «Μετά τις καταστροφές στη σοδειά µας το 2009 και το 2010, αποφασίσαµε σνα κάνουµε κάτι συλλογικό µε σκοπό να εκτοπίσουµε από την αλυσίδα διάθεσης του προϊόντος µας τους µεσάζοντες ώστε η υπεραξία να πηγαίνει στον καλλιεργητή», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος της  ΟΡ.ΜΗ., ∆ηµήτρης Βαενάς.

«Αρχικά µαζευτήκαµε 70-80 άτοµα, στη συνέχεια έµεινε ένας πυρήνας 10 παραγωγών οι οποίοι αναζητούσαµε συµβουλές και καθοδήγηση από καταξιωµένες και επιτυχηµένες οµάδες παραγωγών για να δηµιουργήσουµε κι εµείς κάτι ανάλογο», συνεχίζει.

Σε µια ενηµερωτική συνάντηση στο γραφείο του κ. Σκανδαλίδη τον Οκτώβριο του 2010 έγινε η γνωριµία µε τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκο Κουτλιάµπα. «Του αναπτύξαµε τις ιδέες µας, τις βρήκε ενδιαφέρουσες και µας είπε ότι ο ΑΣΕΠΟΠ θα µπορούσε να βοηθήσει στη διάθεση της παραγωγής µας». Κάπως έτσι ξεκίνησε µια συνεργασία µέσω της οποίας το προϊόν της περιοχής µε την ετικέτα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού αλλά και την ξεπισήµανση «Ορεινά Μήλα Καστοριάς» φτάνει πλέον στις αγορές του εξωτερικού (Αίγυπτος, Συρία, Αγγλία ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το Βιετνάµ) καθώς και σε µεγάλα σηµεία πώλησης στην Ελλάδα. Η φετινή συγκοµιδή υπολογίζεται να φτάσει τους 2.000 τόνους από 1.700 πέρυσι και 900 τόνους το 2012. Η ΟΡ.ΜΗ. αριθµεί σήµερα 27 παραγωγούς που καλλιεργούν 400 στρέµµατα ενώ φέτος ξεκίνησε συνεργασία µε 6 παραγωγούς από το χωριό της Βυσσινιάς. 
http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας