Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Δείτε ποιες είναι οι ταινίες που μας… παχαίνουν!

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία, καθώς μας αποτρέπει να κινητοποιηθούμε και παράλληλα μας ωθεί να καταναλώσουμε απερίσκεπτα μεγάλες ποσότητες φαγητού, παχυντικών σνακ και αναψυκτικών.
Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κορνέλ προχώρησαν όμως ένα βήμα παραπέρα, καθώς διαπίστωσαν ποιο είναι το είδος ταινιών που συνδέεται πιο άμεσα με τα περιττά κιλά.

Η παράδοξη συσχέτιση αναλύεται στη μελέτη που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.
Οι ταινίες δράσης, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, είναι αυτές που μας παχαίνουν περισσότερο!
Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα 94 νεαρών εθελοντών να παρακολουθήσουν ένα απόσπασμα από τη δημοφιλή ταινία δράσης Το Νησί ή από μια τηλεοπτική συνέντευξη και παράλληλα κατέγραφαν τι ποσότητες φαγητού κατανάλωσαν.
Το σχετικό δημοσίευμα του BBC αναφέρει πως η σχέση τηλεόρασης και παχυσαρκίας οφείλεται κυρίως στις διαφημίσεις που αφορούν στο πρόχειρο φαγητό, στο καθισιό αλλά και τη διάσπαση της προσοχής.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως μια ταινία δράσης μας καθηλώνει σε τέτοιο βαθμό που καταλήγουμε να τσιμπολογάμε απερίσκεπτα, χωρίς να έχουμε αίσθηση της ποσότητας. Διαπίστωσαν μάλιστα πως τα είδη των σνακ που δόθηκαν στους εθελοντές δεν καθόρισαν τις ποσότητες που καταναλώθηκαν. Ακόμη κι αν τα σνακ ήταν καρότα και σταφύλια και πάλι οι συμμετέχοντες έφαγαν περισσότερο.
Η παρακολούθηση της ταινίας είχε σαν αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να καταναλώσουν τη διπλάσια σε βάρος ποσότητα φαγητού και κατά 65% περισσότερες θερμίδες. Οι διαφορές ήταν μεγαλύτερες στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας