Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Απίστευτο: Ασφαλιστικό ταμείο δεν έκλεινε ισολογισμούς επί 27 χρόνια

Οικονομική αδιαφάνεια, καθυστερήσεις, ανέλεγκτες οικονομικές χρήσεις και στο βάθος μια τεράστια τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Πώς μπορεί, άραγε, ένα συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο, επί 27 ολόκληρα χρόνια, να μην έχει κλείσει ούτε έναν ισολογισμό; Κι όμως, στην Ελλάδα συμβαίνει.
Το παράδειγμα του ασφαλιστικού ταμείου που από το 1987 (!) έχει να κλείσει ισολογισμούς,
δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και εντείνει την πίεση της κυβέρνησης προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις των προηγούμενων ετών, μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως σημειώνει η Καθημερινή, οι αδιανόητες καθυστερήσεις στον οικονομικό έλεγχο των ασφαλιστικών οργανισμών, η αδράνεια των διορισμένων διοικήσεων, η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης είχαν ως αποτέλεσμα στους συνολικά 93 κλάδους των Ταμείων να εκκρεμούν 339 οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών.
Ακόμη και οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών οργανισμών δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα... αυτενέργειας των ξεχωριστών κλάδων, με αποτέλεσμα στο ίδιο Ταμείο, διαφορετικοί κλάδοι να καθυστερούν αδικαιολόγητα στην έγκριση ισολογισμών, απολογισμών και οικονομικών καταστάσεων.
Οι μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί
Είναι ενδεικτικό πως οι μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί πρωταγωνιστούν στις εκκρεμείς χρήσεις της περιόδου 2008-2012. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, αλλά και το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ. Με αυτά τα δεδομένα, οι απαιτήσεις των δανειστών αλλά και όλων των διεθνών οργανισμών τα ασφαλιστικά ταμεία να εφαρμόσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ακούγονται εξωπραγματικές...
Περίπτωση ΙΚΑ
Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση γραφειοκρατικής αδράνειας αφορά στο ΙΚΑ και συγκεκριμένα στην έγκριση διαγωνισμού για την πρόσληψη ορκωτών λογιστών προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.
Επειτα από πολύμηνες διαδικασίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε ένα έργο που για πρώτη φορά προβλέπεται στην Ελλάδα, είναι πρωτόγνωρο ακόμη και για εταιρείες και θα οδηγήσει όχι μόνο σε απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του Ιδρύματος, αλλά και σε γνώση των λαθών του παρελθόντος, προκειμένου να μην επαναληφθούν. Εδώ και έξι μήνες, η διοικητική έγκριση του διαγωνισμού για την πρόσληψη των ορκωτών λογιστών έχει κολλήσει σε κάποιο γραφείο στο υπουργείο Εργασίας.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται υπουργική απόφαση του Γ. Βρούτση, σύμφωνα με την οποία τα Ταμεία θα προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των αποτελεσμάτων της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος, ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα των οικονομικών του κάθε Ταμείου. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουν οι διοικήσεις αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τις απαιτήσεις από και προς κάθε δημόσιο οργανισμό, τα οικονομικά δεδομένα, τις οικονομικές συναλλαγές και τα αποτελέσματα της διαχείρισης των οικονομικών των Ταμείων.
Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης έργου για τον έλεγχο των πόρων των Ταμείων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και όλα τα Ταμεία θα υποχρεωθούν να καταχωρίσουν σε ειδική μηχανογραφική εφαρμογή τα χειρόγραφα παραστατικά λογιστικών γεγονότων και πράξεων, παράλληλα με την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων που προβλέπονται από το Π.Δ. 80/199.

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας