Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ετήσια συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, προήδρευσε χθες, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, της ετήσιας κοινής συνεδρίασης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Γιάκομπ Ζούμαρε, ο Πρόεδρος του Μάλι, Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο Πρόεδρος του Νίγηρα, Μαμαντού Ισουφού, ο Πρόεδρος της Γουϊνέας, Άλφα Κόντε, η πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χαλόνεν, ο πρώην Καγκελλάριος της Αυστρίας, Άλφρεντ Γκουζεμπάουερ, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μοντενέγκρο, Ιγκόρ Λούκσιτς, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκίμτζια, η Υπουργός Εξωτερικών της Ναμίμπια, Νετούμπο Νάντι Νταΐτγουα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τζαμάϊκα, Α. Τζ, Νίκολσον, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ίνσουλζα, η επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων IDDRI, Τερέζα Ριμπέρα.
Πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού Έμπολα. Ο Πρόεδρος της Γουινέας, παρουσίασε την δραματική κατάσταση στη χώρα του και στη γύρω περιοχή, επισημαίνοντας ότι, αν η διεθνής κοινότητα είχε κινητοποιηθεί νωρίτερα, τα θύματα θα ήταν πολύ λιγότερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η λύση είναι η απομόνωση του ιού και όχι των χωρών που υποφέρουν από την επιδημία.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη, η ανάπτυξη φονταμενταλιστικών κινημάτων, όπως το ISIS και το Μπόκο Χαράμ. Οι Πρόεδροι του Μάλι και του Νίγηρα, ανέλυσαν την κατάσταση στο Σαχέλ και αναφέρθηκαν στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στον φονταμενταλισμό. Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο, στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι, πρεπει να αποδομήσουμε την ιδεολογία των φονταμενταλιστών αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο αυτό.
Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει συντονισμένη δράση όλων γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να υπάρξουν και αποτελέσματα στην Διάσκεψη του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία που θα θέτει τους νέους στόχους μετά το Κιότο. Η επικεφαλής του IDDRI, Τερέζα Ριμπέρα, έκανε μια παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Γαλλικής Κυβέρνησης για τη Σύνοδο του 2015 και στη συνέχεια αποφασίστηκε να προγραμματιστούν μια σειρά από πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.
Η σύσταση και ο τρόπος λειτουργίας της νέας Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Ανισότητα, απασχόλησε το Προεδρείο στο τελευταίο μέρος της συνάντησης. Αποφασίστηκε η σύμπραξη πολιτικών και διανοουμένων από όλες τις ηπείρους για την επεξεργασία σοβαρών προτάσεων για την καταπολέμηση της ασύμμετρης συγκέντρωσης πλούτου, που απειλεί τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στο σύγχρονο κόσμο.
«Ειναι σημαντικό η αριστερά να παραμείνει προοδευτική στην αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων», τόνισε στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.
Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην εισηγητική του ομιλία, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Μπορεί να εκπροσωπούμε διαφορετικά κόμματα ή χώρες. Όμως το κίνημα μας ξεπερνάει τα σύνορα εκπροσωπώντας τις βασικές αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες είναι ο κοινός τόπος που μας ενώνει. Οφείλουμε να γίνουμε η παγκόσμια φωνή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας. Η έννοια της ασφαλείας συνδέεται με βαθύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ανισότητα, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δική μας μάχη ειναι ιδεολογική. Πρέπει να απονομιμοποιήσουμε όλους αυτούς που χρησιμοποιούν τη βία και τη θρησκεία για να προωθήσουν τους στόχους τους. Γι” αυτό, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα παγκόσμια προβλήματα σύμφωνα με τις δικές μας προτεραιότητες. Δεν μπορούν οι προτεραιότητες αυτές να καθορίζονται αποκλειστικά απο τις αγορές. Γι” αυτό και πρέπει να συμβάλουμε με ιδέες στην μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, αλλά και των μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας