Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Βενιζέλος: Οποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα, ας χωρίσουν οι δρόμοι μας

Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ψήφιση των μέτρων, λέγοντας ότι «όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει. Να χωρίσουμε τους δρόμους μας με αγάπη αν και είναι για μένα πολύ επώδυνο».
Οπως ανέφερε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο Ευ. Βενιζέλος, η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο πρωθυπουργός δεν την εφαρμόζει όπως θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ, και η κυβερνητική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας, είναι οι δύο κορυφαίες επιλογές του.
Η συνεδρίαση της ΚΟ ανέδειξε τα προβλήματα που ταλανίζουν τελευταία το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απειλείται, πλέον και με κοινοβουλευτική συρρίκνωση, σε περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα. Το κλίμα δεν πυροδοτήθηκε από την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, αλλά, κυρίως, από τις προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών, οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις.
Απουσίες και αποχωρήσεις
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από την ΚΟ, από τη συνεδρίαση της οποίας απουσίαζαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος και Θόδωρος Παραστατίδης, να αποφασίσει οπωσδήποτε στη συνεδρίαση αυτή, καθώς, όπως ανέφερε δεν πρόκειται να γίνει άλλη συνεδρίαση.
Παρόλα αυτά, απόφαση της ΚΟ που να προέκυψε από ψηφοφορία, όπως λεγόταν ότι θα γίνει, δεν υπήρξε. Από την ομιλία του κ. Βενιζέλου, όπως και από τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η πλειοψηφία της ΚΟ τάσσεται υπέρ της ψήφισης των μέτρων.
Πάντως ήταν αρκετοί και από τους βουλευτές της πλειοψηφίας που δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν το πακέτο των μέτρων πριν την ψηφοφορία, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Η απάντηση του κ. Βενιζέλου ήταν ότι όσοι ζητούν κάτι τέτοιο γνωρίζουν ότι τα μέτρα «θα είναι εξαιρετικά δυσβάστακτα, ακόμα κι αν γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».
Πέντε από τα μέλη της ΚΟ έφυγαν από τη συνεδρίαση διατηρώντας την άποψή τους και ένας, ο Μιχάλης Κασσής, δήλωσε απερίφραστα ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και δεν αποκλείεται σήμερα να ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του. Τα πέντε μέλη της ΚΟ είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Παραστατίδης και Θεοδώρα Τζάκρη.
Εκείνος που ήταν κατηγορηματικός και είπε ότι θα καταψηφίσει ήταν ο Μιχάλης Κασσής, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εγώ δεν ψηφίζω τα μέτρα και αν θέλεις αύριο ανακοινώνω την ανεξαρτητοποίησή μου».
Όπως όλα δείχνουν τα πάντα θα κριθούν κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, με το ενδεχόμενο καταψήφισής τους από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να είναι πολύ σοβαρό. Η τάση βουλευτών να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή στη χθεσινή ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις κλπ., διαμόρφωσε ένα όχι ευχάριστο κλίμα στην ηγεσία του Κινήματος και ο κ. Βενιζέλος το έθιξε στην ομιλία του, αποδοκιμάζοντας αυτή τους τη στάση, αν και, όπως είπε, οφείλεται σε «μια σειρά ατυχών συμπτώσεων».
Συνολικά 15, από τους 33, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν τήρησαν την κομματική γραμμή κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Κάτι που οδήγησε τον κ. Βενιζέλο να πει ότι η στάση αυτή, «ως πολιτική και επικοινωνιακή εντύπωση, υπονομεύει και ακυρώνει τη συλλογική προσπάθεια», όπως αυτή καταβλήθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης. Και πρόσθεσε ότι «εμφανίζει ένα ΠΑΣΟΚ που τροφοδοτεί την ασάφεια και αβεβαιότητα και στέλνει εσφαλμένα μηνύματα στην κοινωνία και στους ξένους συνομιλητές μας».
Εξάλλου, παρότι ανέφερε ότι υπάρχουν «εύλογες διαφωνίες με τους χειρισμούς της κυβέρνησης», οι οποίες, όμως, «δεν μπορούν να οδηγήσουν στην αμφισβήτηση της σταθερότητας της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «αυτό έγινε σήμερα» (χθες).
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του και προς τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι απέτυχε η τακτική του να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και μετά να συζητηθεί η επιμήκυνση. Καταλήγοντας στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στους βουλευτές του ότι «κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της αλήθειας» και η ώρα αυτή «ήρθε τώρα».
Εντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ Κασσή - Ντόλιου
Σημαντικές διαφωνίες υπήρξαν ακόμα και μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ και είναι χαρακτηριστικό ότι αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις.
Εντονο ήταν το επεισόδιο που σημειώθηκε στη γωνία Ιπποκράτους και Σκουφά, μεταξύ του Μιχάλη Κασσή και του Γιώργου Ντόλιου, προφανώς διότι στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο κ. Ντόλιος ζήτησε από τον συνάδελφό του, αν δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα, να παραδώσει την έδρα του, για να εισπράξει την κατηγορηματική άρνηση του βουλευτή Ιωαννίνων.
Σε έξαλλη κατάσταση ο κ. Κασσής, απευθυνόμενος στον κ. Ντόλιο, αλλά εννοούσε και άλλους, είπε: «να ψηφίσω εγώ τα μέτρα για να γίνετε εσείς υπουργοί του Σαμαρά». Ανέφερε και το όνομα του κ. Χρυσοχοϊδη λέγοντας «είναι και ο Χρυσοχοϊδης εδώ, που θέλει να γίνει υπουργός». Επιστρέφοντας στον κ. Ντόλιο του είπε «εσύ Ντόλιο να πας στον φίλο σου τον Ραγκούση».
Και καθώς θυμήθηκε ότι ο κ. Ντόλιος του ζήτησε να παραδώσει την έδρα του, είπε: «Να φύγω εγώ για να έρθει ο Σάκης Οικονόμου να κάνει τον υποτακτικό του Λοβέρδου και να κάνει σουλάτσα». Κάποια στιγμή ενοχλήθηκε από την παρουσία των δημοσιογράφων, στους οποίους είπε «τι κοιτάτε ρε σεις, ο Βενιζέλος με αυτούς εδώ έφερε το κόμμα στο 4%».
ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε μόνος σου

Το Προφίλ μας