Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ραχήλ Μακρή: Την ώρα που οι φορολογούμενοι πληρώνουν χρυσό το Πετρέλαιο και τη Βενζίνη, οι ξένοι απολαμβάνουν αφορολόγητα καύσιμα από τα ΚΑΕ

«Κρυφτούλι» παίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την απάντηση της ερώτησης για τα αφορολόγητα καύσιμα στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. για διερχόμενους οδηγούς. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα δεν απάντησε στη σχετική ερώτηση δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την αποφυγή. Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν χρυσάφι το Πετρέλαιο και τη Βενζίνη χωρίς κανένα έλεος από την πολιτεία, αυτή από την πλευρά της χαρίζει εκατομμύρια Ευρώ σε αλλοεθνείς αφού διερχόμενοι απολαμβάνουν αφορολόγητα καύσιμα.
Η ρύθμιση του πρώην Υπουργού και σύγχρονου καταστροφέα της χώρας εφαρμόζεται κανονικά την ώρα που απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι και διαλύονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Επανερχόμαστε στην ερώτηση και περιμένουμε μια ουσιαστική απάντηση από το Υπουργείο.
Ακολουθεί το πλήρες  κείμενο της ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ -  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής                                                                                                         
ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 
ΠΡΟΣ τον  κ. Υπουργό Οικονομικών
                  κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
                 


ΘΕΜΑ: <<Αναπάντητη ερώτηση για την Διάθεση αφορολογήτων πετρελαιοειδών προϊόντων από τα πρατήρια της εταιρείας Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. >>

Κύριε Υπουργέ,
Οι συνεργάτες σας της διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού ελέγχου προφανώς μετά από δικές σας εντολές δεν απάντησαν στην με Α.Π 202/2374 ερώτηση-αίτησης κατάθεσης εγγράφων σχετικά με την διάθεση αφορολογήτων καυσίμων από τα πρατήρια της εταιρείας καταστήματα αφορολογήτων ειδών Α.Ε. Προφανώς μην θέλοντας να καταθέστε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι με παράνομη απόφαση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, του ενορχηστρωτή της εισόδου στην χώρα μας στο ΔΝΤ , δωρίζετε  εκατομμύρια ευρώ σε αφορολόγητα καύσιμα σε οδηγούς κα διερχόμενους από τρίτες χώρες, την στιγμή που εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης που εσείς επιβάλλατε και χιλιάδες σχολεία σε ακριτικές περιοχές και όχι μόνο κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν λόγω της αδυναμίας πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης. Με τερτίπια  αρνείστε να απαντήσετε σε ερώτηση Βουλευτή παραπέμπτοντας την σε επίκαιρη στην οποία γνωρίζετε μπορείτε να αποφύγετε με δικαιολογίες και να αναβάλετε και ότι δεν μπορεί να ζητηθούν στοιχεία όπως τα τελωνειακά έγγραφα που σας ζήτησα. Κατόπιν αυτού επανέρχομαι με την ίδια  ερώτηση ζητώντας μια προς μια ξεκάθαρες απαντήσεις και κατάθεση όλων των στοιχείων.


Με την υπ. αριθμ. Δ19Γ 5042565 ΕΞ 2010/5.10.2010 (ΦΕΚ 1671 Β/21-10-2010) απόφαση του Υπουργού οικονομικών αποφασίστηκε με την επισήμανση πως δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, η επαναλειτουργία πρατηρίων πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» στους Μεθορι­ακούς Σταθμούς Κήπων Έβρου, Κακαβιάς και Ευζώ­νων. Με την εν λόγω απόφαση δίνεται το δικαίωμα στην εταιρεία «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» να διαθέτει αφορολόγητα καύσιμα σε οχήματα τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τα εξής πρόβλημα:
·         Την  κατακόρυφη πτώση του τζίρου στα πρατήρια καυσίμων των όμορων περιοχών, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών.
·         Την αδυναμία των Ελλήνων αυτοκινητιστών (μεταφορείς, ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ) να ανταγωνιστούν  τους αντίστοιχους των τρίτων χωρών.
·         Την απώλεια εσόδων για το Ελληνικό δημόσιο τόσο λόγω της μη είσπραξης φόρων από την  μείωση τζίρου και το κλείσιμο πρατηρίων, όσο και από απώλεια εσόδων των αυτοκινητιστών.
·         Την απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της απαλλαγής της «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» από την μη είσπραξη του φόρου κατανάλωσης πετρ/δών που αντιστοιχεί στις πωλήσεις των καυσίμων από την εν λόγω εταιρεία.             
Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός του ότι οι νόμοι Ν.3054/2002, και ο Ν.3335/2005, που διέπουν την πετρελαϊκή αγορά , δεν προβλέπουν την λειτουργία τέτοιων πρατηρίων.

            Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται οι κ Υπουργός:
 
  1. Σε τι εξυπηρετεί αυτή η ειδική μεταχείριση των οχημάτων τρίτων χωρών η οποία δεν προκαλεί όπως αναφέρει η σχετική απόφαση δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, προκαλεί όμως τεράστια απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο;
2.      Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τόσο στην λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων των όμορων περιοχών όσο και στην αδυναμία των Ελλήνων αυτοκινητιστών (μεταφορείς, ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ) να ανταγωνιστούν  τους αντίστοιχους των τρίτων χωρών;
3.      Κυρώθηκε η Υπουργική απόφαση με νόμο και αν ναι με ποιόν;
4.      Τα πρατήρια πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» προμηθεύονται τα πετρελαιοειδή προιόντα ατελώς από διυλιστήρια της χώρας ή μέσω εμπορικών εταιρειών τους;

             Επίσης ζητείται η κατάθεση:

  1. Όλων των εγγράφων από τα οποία να προκύπτουν οι ποσότητες των αφορολόγητων  καυσίμων που έχουν διατεθεί σε κυβικά μέτρα από τα «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.».
  2. Όλα τα σχετικά παραστατικά  από τα αρμόδια τελωνεία σχετικά με τις ποσότητες υγρών καυσίμων που διακινήθηκαν μέσω των πρατηρίων πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.», τόσο από πλευράς πώλησης όσο και από πλευράς προμήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας