Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Δημοκρατία, συμμετοχή και διαφάνεια, όροι επιτυχίας της μεταρρύθμισης

του Χρ. Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ (φωτο: omikron)
Υπέρ μιας συνολικής και όχι αποσπασματικής μεταρρύθμισης, τάχτηκε ο Γιάννης Αποστολίδης, σε εκδήλωση του συνδυασμού Νομός Κοζάνης Πρωταγωνιστής, που πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Κοζάνης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού, τόσο στην εισήγησή του όσο και στον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε, σημείωσε ότι «η αποτελεσματική διοικητική μεταρρύθμιση εξαρτάται από την δημοκρατία, την συμμετοχή και την διαφάνεια». Έθεσε επίσης ως βασικό όρο δημοκρατικής λειτουργίας, την «απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα», πράγμα για το οποίο δεν γίνεται κουβέντα, αφού όπως σημείωσε «δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση». Ξεκινώντας την ομιλία του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νομός Κοζάνης Πρωταγωνιστής», μίλησε για την ανάγκη της δημοκρατίας στη βάση και στις αποφασιστικές αρμοδιότητες του λαού, επικαλούμενος την «Κυβέρνηση του Βουνού», δανειζόμενος την παρακάτω παράγραφο: 
«Καθιερώνεται ως κυρίαρχο όργανο της εξουσιαστικής διαδικασίας η Γενική Συνέλευση όλων των κατοίκων, ανδρών και γυναικών, από την ηλικία των 17 ετών και άνω. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται ανάλογα κάθε έναν ή τρεις μήνες. Σε αυτήν λογοδοτούν όλα τα όργανα αυτοδιοίκησης, σε αυτήν μπορούν να γίνουν εισηγήσεις για ζητήματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Οι αποφάσεις παίρνονται σε πλειοψηφία και είναι σεβαστές έχοντας θέση κατευθυντηρίων γραμμών για τα όργανα της λαϊκής αυτοδιοίκησης. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να ανακαλέσει κάθε στιγμή τα εκλεγμένα αντιπροσωπευτικά όργανα της κοινότητας». Έτσι είναι η αυτοδιοίκηση για το λαό και την αριστερά! Λαϊκή εξουσία. 
Στη συνέχεια ο Γ. Αποστολίδης δήλωσε σύμφωνος με τα εξής σημεία: 
- η χώρα έχει ανάγκη τη διοικητική μεταρρύθμιση 
- η αποκέντρωση είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη για τη χώρα μας 
- η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη να αναγεννηθεί. 
Για να αναγεννηθεί όμως η αυτοδιοίκηση χρειάζεται «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ παντού» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην εκλογή και τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ με ουσιαστική διαβούλευση (όχι μόνο ηλεκτρονική), δημοψηφίσματα και διευκόλυνση διαδικασιών έκφρασης γνώμης των πολιτών. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σε όλες τις πράξεις και τις αποφάσεις τις διοίκησης «Πόροι» και «χάρτης» μονοπωλούν το ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών αλλά και τις συζητήσεις γύρω από τη διοικητική μεταρρύθμιση. 
Αυτό είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: - Ο Καλλικράτης του Ραγκούση υιοθετεί την άποψη ότι ο μεγάλος δήμος είναι και αποτελεσματικός Δήμος - Αυτό που λείπει από τους σημερινούς αυτοδιοικητικούς είναι χρήμα να διαχειριστούν, περισσότερο χρήμα, ακόμη περισσότερο χρήμα. Για μας υπάρχει ένας όρος χωρίς τον οποίο όχι μόνο δεν μπορούμε να πούμε ναι σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, αλλά δεν πρόκειται να έχει επιτυχία. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα. Αυτή αποτελεί τη «λυδία λίθο» για την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες προϋποθέσεις που μπορούν να δώσουν περισσότερη ώθηση ή αναπτυξιακή διάσταση στη δράση της αυτοδιοίκησης. 
Αυτές είναι: - η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι συνολική και όχι αποσπασματική - να είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση (μονοπρόσωπα όργανα  χωρικός αντιδήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης) - να καταργεί παράλληλα όργανα και ευθύνες (κρατική περιφέρεια) - Δευτεροβάθμια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και όχι Περιφερειακή Ομοσπονδία Νομών - Καθιέρωση των αρχών  εγγύτητα, - επικουρικότητα, - αυτονομία - Εποπτεία και έλεγχος από ανεξάρτητη αρχή και όχι από κυβερνητικά όργανα ή διορισμένους περιφερειάρχες. 
Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του συνδυασμού και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Χιωτίδης, ενώ πήραν το λόγο πολλοί παρευρισκόμενοι. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λ Μαλούτας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης Τ Σιόμου, οι αντιδήμαρχοι Κοζάνης Ν Τουμπουλίδου και Θ Βασδάρης, ο αντιδήμαρχος Πτολεμαΐδας Αθ Βούρας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελλησπόντου Αλ Ποσινακίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης Γ Κοκκαλιάρης, ο πρόεδρος του Εκθεσιακού Κέντρου και της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Π Αποστολίδης και άλλοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
πραγματικά είναι τρεις λέξεις - αρχές κλειδιά για τη διοικητική ματαρρύθμιση.
Μπορούν ή θέλουν οι τοπικοί άρχοντες να επιβάλουν τις αρχές αυτές;

Το Προφίλ μας