Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Στη δημοσιότητα έργα και συμβάσεις-«Στόχος η διαφάνεια»!

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
«Όπως είχαμε υποσχεθεί, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα όλα τα αναλυτικά στοιχεία των έργων της περιόδου 2007-2010, τις συμβάσεις, τις συμπληρωματικές συμβάσεις, αλλά και όλα τα έργα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, από το 1997 μέχρι και σήμερα. Και μέσα από το πλαίσιο αυτό αποδεικνύεται πόσο σημαντικό έργο έχει γίνει στη Νομαρχία Κοζάνης, σε μικρά και σε μεγάλα θέματα…». Με τις χαρακτηριστικές αυτές φράσεις, ο νομάρχης Γ Δακής ξεκίνησε χθες το μεσημέρι τη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την παράδοση, το προηγούμενο βράδυ στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αλλά και χθες στους δημοσιογράφους, ενός ογκώδους φακέλου στον οποίο εμπεριέχονται όλα τα στοιχεία που αφορούν στα πεπραγμένα της σημερινής νομαρχιακής αρχής, αλλά και στην πορεία του Τοπικού Πόρου.Έργα τα οποία, όπως τόνισε ο ίδιος ο Γιώργος Δακής, «δεν έγιναν με τον αυτόματο πιλότο, αλλά υπήρχε η πολιτική βούληση, η ενεργή συμμετοχή όλων των υπηρεσιών της Νομαρχίας, αλλά και η διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων». 
Έχοντας δίπλα του τους στενούς του συνεργάτες στη Νομαρχία και υπηρεσιακά στελέχη, ο νομάρχης Κοζάνης, αφού τόνισε πως σκοπός του είναι η πλήρης διαφάνεια, αναφέρθηκε αναλυτικά σε λεπτομέρειες έργων και συμβάσεων, εξήγησε πολλά θέματα και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, καλύπτοντας όλα τα ζητήματα, δεχόμενος, πάντως, πως θα πρέπει να υπάρχει ο χρόνος για τη μελέτη όλων των στοιχείων από τον κάθε ενδιαφερόμενο. «Είμαστε στη διάθεση όλων, ακόμη και του κάθε απλού πολίτη, να δώσουμε όποια επεξήγηση μας ζητηθεί, για οποιοδήποτε ζήτημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δακής, ο οποίος σημείωσε πως οι απαντήσεις στα όσα είχαν υποστηρίξει οι δυο νομαρχιακοί σύμβουλοι Φ Κεχαγιάς και Άρ Μποζατζής είχαν δοθεί ήδη στην προ μερικών εβδομάδων συνέντευξη Τύπου. Μιλώντας για τα έργα και τις συμβάσεις, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα 75 εκατομ ευρώ μέχρι στιγμής, ο νομάρχης  σημείωσε πως «όλα είναι σύννομα, σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου και έχουν περάσει από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και διαβούλευσης», ενώ εξήγησε πως κάθε έργο προϋπολογισμού άνω του 1.000.000 ευρώ πρώτα θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 
Παράλληλα, εξήρε το έργο των υπηρεσιών της ΝΑ και του προσωπικού, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες για την τεράστια συμβολή τους στην υλοποίηση των έργων. Να σημειωθεί, επίσης, πως στον ίδιο φάκελο συμπεριλαμβάνονται και όλα τα πόσά που έχουν δοθεί σε εργολαβικές-κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ για τις συμβάσεις ο κ. Δακής ανέφερε πως «είμαστε υπερήφανοι για το έργο που κάναμε, αλλά και την ετοιμότητα για το ΕΣΠΑ». Αναφορικά με τα έργα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, ο Γ Δακής τόνισε πως στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν εγκριθεί ομόφωνα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως και οι προκάτοχοί του ενήργησαν με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής μας. Απαντώντας στια αιτιάσεις για υπερδέσμευση των κονδυλίων μέχρι και το 2016, το λεγόμενο «Overbooking», υποστήριξε πως αυτό επιβάλλεται για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε πολλά έργα, αλλά και για τη διάθεση των ποσών που προκύπτουν από τις εκπτώσεις των έργων. Επίσης ανέφερε πως υπάρχουν πάντα έργα που στην πορεία εντάσσονται σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και ότι λόγω «εξωγενών», όπως είπε, παραγόντων, κάποια έργα είτε αναστέλλονται, είτε απεντάσσονται. Σημείωσε, δε, πως και ο ίδιος, αλλά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχουν αποδεχθεί τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των ΟΤΑ και δεν μπαίνουν σε έλεγχο σκοπιμότητας για το 50% του ΤΠΑ που κατευθύνεται στους Δήμους του Νομού Κοζάνης. 
  
Σημείωση ai-vreS: Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα βρίσκονται και στον ιστότοπο της ΝΑ Κοζάνης:
Συμβάσεις Έργων ΝΑ Κοζάνης  από το 2007  έως το 2010 (κλικ για να ανοίξει το αρχείο)

Απολογισμός για τον Τοπικό Πόρο από το 1997 έως το 2011
Περίοδος 1997-2001 (κλικ για να ανοίξει το αρχείο)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πω..πω.. χρήμα...!!!
Ούτε στραγάλια να΄ταν!!!
Τόσα έργα!!!!
Εκεί πάει ο Τοπικός Πόρος???

Και μέσα από το πλαίσιο αυτό αποδεικνύεται πόσο σημαντικό έργο έχει γίνει στη Νομαρχία Κοζάνης, σε μικρά και σε μεγάλα θέματα…».

Πολύ σημαντικό έργο ! Συγχαρητήρια !!!
Αισθάνεστε ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ???

Ανώνυμος είπε...

Τελικά εσένα φίλε μου(12:26μ.μ.) όλα σου ξινίζουν, ε?? άμα δεν τα δινε στη δημοσιότητα θα έβριζες γι αυτό, τώρα που δόθηκαν στη δημοσιότητα πάλι γκρινιάζεις...μάλλον σε έφερε σε δύσκολη θέση το γεγονός ότι δεν μπορείς να πεις τίποτα για την πράξη της δημοσίευσης αυτή καθ'αυτή και λες "τώρα εγώ για ποιον θα τα χώσω?? θα τα χώσω για τα λεφτα που ξοδεύτηκαν για τον τόπο μου!!!....ντροπή σας κε. Νομάρχα που κάνατε έργο, που αξιοποιήσατε τα χρήματα που δίνονται στον τόπο μου και κυρίως ντροπή σας που έχετε το θράσος να το δημοσιοποιήσετε κι απο πάνω!!!"...για μαζέψου λίγο, τα ισοπεδώνεις όλα, κανείς δε σε παίρνει πλεόν στα σοβαρά και σε μάθαμε όλοι στο blog. ΔΕΝ έχεις πολιτική άποψη.
Δεν ξέρω τι εντολές εκτελείς, αλλά ξέρω ένα πράγματα, ότι το κάνεις με την ελαχίστη μαεστρία...

Ανώνυμος είπε...

Θα ήταν έτσι, αν έδινε τα στοιχεία χωρίς να ζητηθούν. Στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο προκλήθηκε από Νομαρχιακούς Συμβούλους, αλλά κλήθηκε και απο το Γ.Γ. της Περιφέρειας, σε συνάντηση που τον κάλεσε να του δόσει τα στοιχεία. Οπότε θα τα έδινε η Περιφέρεια. Αν αυτό δεν λέει τίποτε.....
Ας περιμένουμε λίγο να δούμε και σχόλια επι των στοιχείων.....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ανώνυμε 1:08 μ.μ.
για το σχόλιο σου "τώρα που δόθηκαν στη δημοσιότητα"
σου απάντησε ο φίλος Ανώνυμος 1:39 μ.μ.

όσο αναφορά
"κε. Νομάρχα που κάνατε έργο, που αξιοποιήσατε τα χρήματα που δίνονται στον τόπο μου "

θα προτιμούσα να γινόταν ΕΡΓΟ σε θέματα όπως:

1).άμεση αντιμετώπιση για τις κατολισθήσεις και καθιζήσεις σε διάφορα σημεία του Νομού καθώς και σε πλημμυρικά φαινόμενα

2). η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το σύνολο των εκτάσεων των ορυχείων Πτολεμαϊδας, Ποντοκώμης και Μαυροπηγής

3).Το αίτημα του δήμου Αιανής για σύνδεση της Αιανής με τον κόμβο της Καισαρειάς

4).ειδικό κονδύλι απο την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για υδρεύσεις

5).επένδυσης χιονοδρομικού κέντρου κ.λ.π

ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!!! ΤΟ ΣΗΝΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ.

ΕΡΓΑ ΠΡΩΤΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ.

Το Προφίλ μας