Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ο νομός Κοζάνης μπορεί και πρέπει να διατηρήσει τον ενεργειακό χαρακτήρα

από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Ο λιγνίτης έχει μέλλον στην περιοχή, μπορεί ο νομός Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία να διατηρήσουν τον ενεργειακό χαρακτήρα, αρκεί να γίνει ορθολογική εκμετάλλευση και να υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που οργάνωσε χτες στο Κοβεντάρειο ο δήμος Κοζάνης, όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις και αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός. «Η περιοχή πρέπει να διατηρήσει τον ενεργειακό της χαρακτήρα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λ Μαλούτας, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας. Είπε ότι «ο λιγνίτης τα τελευταία χρόνια δέχτηκε μία επίθεση», ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, καθώς και στις νέες απελευθερωμένες αγορές ενέργειας που διαμορφώθηκαν και δημιουργούν νέα δεδομένα. «Όλα αυτά επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του λιγνίτη και της ΔΕΗ», σημείωσε ο Λ. Μαλούτας, προσθέτοντας ότι «ο λιγνίτης έχει πενήντα χρόνια ζωής στην περιοχή», αλλά όπως τόνισε «θα πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να δώσει νέες προοπτικές».
Ο νομάρχης Κοζάνης Γ Δακής, σημείωσε ότι «η ΔΕΗ είναι ένα κομμάτι της ζωής μας. Είναι σύνθετο και πολύπλευρο, είναι μία σχέση έρωτα και μίσους, με πολλά και σημαντικά προβλήματα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να δυναμώσουμε τα θετικά για την κοινωνία μας και να μειώσουμε τα αρνητικά. Αρχή μας πρέπει αν είναι η ενότητα της κοινωνίας, ώστε μέσα από συντονισμένη δράση να βρούμε το καλύτερο. Και βέβαια η ευαισθητοποίηση όλων μας, ώστε να έχουμε συναίσθηση και συνείδηση των πραγματικών δεδομένων της κατάστασης, η ενεργοποίηση όλων μας να είναι τέτοια, που να αντιληφθεί η κεντρική διοίκηση των Αθηνών διαχρονικά σε όλα τα επίπεδα, την προσφορά της περιοχής μας σε όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας είναι δύσκολος και πιστεύω ότι με υπευθυνότητα, τεκμηρίωση και σχεδιασμό μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Η διευθύντρια Περιβάλλοντος της ΔΕΗ, Βασ Τσάδαρη, παραδέχτηκε ότι «είναι γνωστά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρατηρούνται», αλλά «προφανώς λαμβάνονται μέτρα και προσπαθούμε για το καλύτερο». Ανακοίνωσε ότι «συγκροτήθηκε ομάδα διαχείρισης περιβαλλοντικών επεισοδίων, στην οποία συμμετέχουν διευθυντές σταθμών και ορυχείων, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων». Αναφερόμενη στα περιβαλλοντικά επεισόδια, σημείωσε ότι «αυτά σχετίζονται με τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ αντιθέτως άλλοι ρύποι, όπως διοξείδιο του θείου κ.λ.π έχουν μειωθεί σημαντικά. Συγχρόνως κάνουμε μία προσπάθεια να περιορίσουμε και τα αιωρούμενα σωματίδια».
Ο Λ Τσικριτζής, ήταν η «διαφορετική φωνή της ημερίδας», λέγοντας χαριτολογώντας ότι «το σκορ είναι 7-1», δηλαδή «οι επτά εισηγητές υπέρ του λιγνίτη και ένας με μία επικριτική διάθεση και οπτική στο θέμα του ενεργειακού προσανατολισμού». Ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης υπογράμμισε: «Εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει στον 21ο αιώνα. Πρέπει ο νομός μας να προσανατολιστεί στις πράσινες επενδύσεις. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση - και αυτή θα την καταθέσουμε στον κ. Ζερβό για δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευής ενεργειακού εξοπλισμού, δηλαδή φωτοβολταϊκών πάρκων, ανεμογενητριών, γεωθερμικών κ.λ.π. Επίσης πρόσφατα έχουμε ανακαινίσει και το θέμα του Τοπικού Πόρου με αφορμή το νομοσχέδιο για τη ΣΑΠΕ και τη δημόσια διαβούλευση, όπου σαν περιοχή δεν καταθέσαμε τίποτα και αυτό είναι ντροπή για την περιοχή. Γενικότερα θέσαμε το ζήτημα του 3% που θα εισπράτουν περιοχές που θα εγκαθιστούν ανεμογενήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό το δικό μας από τον Τοπικό Πόρο είναι μόλις 0,4%. Επίσης θίγουμε με την πρότασή μας το θέμα του εξωτερικού κόστους του λιγνίτη, το οποίο είναι πολύ ακριβότερο από όσο παρουσιάζεται».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πω...πω...!!!
Τι ακούμε!!!!

1).μπορεί ο νομός Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία να διατηρήσουν τον ενεργειακό χαρακτήρα
και να υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον
«ο λιγνίτης έχει πενήντα χρόνια ζωής στην περιοχή»
«θα πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να δώσει νέες προοπτικές».

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ???
εσείς δεν είχατε τον δήμο ???

2).«η ΔΕΗ είναι ένα κομμάτι της ζωής μας
με πολλά και σημαντικά προβλήματα.

λαμβάνονται μέτρα
«συγκροτήθηκε ομάδα διαχείρισης περιβαλλοντικών επεισοδίων

ΤΩΡΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ!!!!

3).δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας

ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΡΘΟΥΝ???


4). είναι ντροπή για την περιοχή

ΕΔΩ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Βραδύγλωσσε, βραδύνοε και βραδύστροφε Π.Π πληροφορούμαι οτι εκτός απο δημοσιογράφος το παίζεις και τιμητής της δημοσιογραφίας. Χαλάρωσε λίγο....

Ανώνυμος είπε...

Βραδύγλωσσε, βραδύνοε και βραδύστροφε και συμπληρώνω κομπλεξικέ,
Ανώνυμε 27 Φεβρουαρίου 2010 10:25 π.μ.

γιατί απευθύνεσαι στον Π.Π ????

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και με το λιγνίτη που δεν υπάρχει σε πολλές τις περιοχές της Ελλάδας δεν καταφέραμε να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, με τα πράσινα άλογα θα τα καταφέρουμε καλύτερα; Πράσινα άλογα μπορόυν να εγκατασταθούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας και συμφέρει να εγκατασταθούν κοντά στην κατανάλωση.
Μόνο με την εγκατάσταση πυρινικού εργοστασίου ο νομός Κοζάνης θα μπορέσει να διατηρήσει τον ενεργειακό του χαρακτήρα. Απλά γαιτί μάθαμε στα πολλά χρήματα χωρίς να μας ενδιαφέρει το γιγάντιο περιβαλλοντικό κόστος.

Το Προφίλ μας