Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Δήμος Αιανής: Αποκαλυπτήρια προτομής Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου

Ο αείμνηστος Δάσκαλος Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος ζούσε για ένα όραμα. «Να κρατήσει τούτος ο τόπος την αξία της διαχρονικότητάς του». Αυτή του τη φράση συναντά ο αναγνώστης που περιηγείται στις σελίδες του βιβλίου του «ΑΙΑΝΗ», αυτή η φράση πλέον είναι χαραγμένη στην προτομή του Δασκάλου που κοσμεί την κεντρική πλατεία Αιανής, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έκανε την Παρασκευή 19/2/2010 ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. 
Όπως τόνισε στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Αιανής Γ Τζέλλος, η έλευση του κ. Γερουλάνου στην περιοχή αποτελεί τιμή για τον τόπο και για τον άνθρωπο που έκανε και έδωσε τα πάντα για να αναδειχθεί η ιστορικότητα, ο πολιτισμός και η λαογραφία του. «Ο Κων/νος Σιαμπανόπουλος ήταν ένας μεγάλος Οραματιστής και ένας υπέροχος Δημιουργός. Η ύπαρξη του ταυτισμένη με την παραγωγή έργου. Η προσφορά του τεράστια και με μεγάλη ιστορική, οικολογική, πολιτιστική και εθνική σημασία. Ελάχιστοι έχουν προσφέρει όσα αυτός. Η Αιανή, ο τόπος που αγάπησε πιο πολύ, η γεννέτειρα του το Χρώμιο, τα χωριά του Δήμου μας, η Κοζάνη, ολόκληρος ο νομός και κάτοικοι του, οι επερχόμενες γενεές θα τον ευγνωμονούμε , δίοτι διέσωσε, συγκέντρωσε και προέβαλε κατά τρόπο θαυμάσιο πολλα στοιχεία του λαικού μας πολιτισμού και με αυτό τον τρόπο συντέλεσε στη διάσωση της ιστορικής μνήμης.» 
Ο κ. Γερουλάνος έφτασε στην Αιανή στις 6 το απόγευμα συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτ Μακεδονίας κ. Γιώργο Κίρκο. Τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο και εκατοντάδες πολίτες του Δήμου, ενώ τρία κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές του πρόσφεραν μια ανθοδέσμη. Ακολούθησαν μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού και συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Δάσκαλου, επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλο και κατάθεση στεφάνων. Στην ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στάθηκε στο έργο του Δασκάλου Κων/νου Σιαμπανόπουλου, ένα έργο που ξεπέρασε τα όρια του νομού και τον καθιέρωσε πανελλαδικά ως φάρο ιστορίας και πολιτισμού. 
Στο τέλος της ομιλίας του η παραδοσιακή χορωδία του ΠΜΣ Αιανής «Η Πρόοδος» τραγούδησε το τραγούδι που γράφτηκε για τον Δάσκαλο και τον Μπούρινο. Στη συνέχεια ο κ. Γερουλάνος επισκέφτηκε την Βυζαντινό Ιερό Ναό της Παναγίας του 10ου αιώνα  και μετέβη στην κατάμεστη αίθουσα τέχνης του πνευματικού κέντρου όπου τον υποδέχτηκε με τραγούδια η «Χορωδία Έντεχνου, Ελληνικού Λαϊκού και Παραδοσιακού Τραγουδιού» της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Τουρισμού Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Αιανής. Ακολούθησε η προβολή ενός οπτικοακουστικού ντοκουμέντου με λόγια του Δασκάλου που σκόρπισαν συγκίνηση σε όλους του παραβρισκόμενους. 
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αιανής αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Δασκάλου , στην ιστορία του τόπου, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη των εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου και την προοπτική της επέκτασής του. Έθεσε τα θέματα της κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου Αιανής, της ολοκλήρωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, και της προστασίας των βυζαντινών μνημείων  Αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της παραμονής του Δήμου Αιανής, ως έδρα, ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης και ανέδειξε το θέμα των συμβασιούχων του Υπ.Πο. που μένουν χρόνια τώρα χωρίς προοπτική δουλειάς. Στη συνέχεια παρέδωσε στον κ. Γερουλάνο τιμητική πλακέτα, ομοίωμα αγάλματος της «Νίκης» της Αιανής καθώς και το βιβλίο του Κων/νου Σιαμπανόπουλου «ΑΙΑΝΗ» που ο Δήμος πρόσφατα προχώρησε στην τρίτη του επανέκδοση. Τέλος ο Υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο και ξεναγήθηκε από την διευθύντρια της Λ ΕΠΚΑ Γ. Καραμήτρου υπερήφανος για τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Δήλωσε δε πως βρίσκεται σε επαφή με το γραφείο του Πρωθυπουργού για την πραγματοποίηση των εγκαινίων σε κατάλληλο χρόνο. Το «παρόν» στην εκδήλωση έδωσαν δεκάδες επισήμων μεταξύ των οποίων οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό Κοζάνης, ο νομάρχης Κοζάνης, ο Αντινομάρχης κ Σόκουτης, όλοι οι πρώην Δήμαρχοι Αιανής, οι Δήμαρχοι Καμβουνίων, Σερβίων, Νεάπολης, οι αντιδήμαρχοι Κοζάνης κ.κ. Βασδάρης & Παπαγεωργίου, το διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών ν Κοζάνης με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ Π. Αγγέλη, εκπρόσωποι Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κεχαγιάς, Κωνσταντόπουλος, Μαργαρίτης, Μπούρτζου, Παπαιορδανίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ Σάββας Χ., ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ Αποστολίδης Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας