Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης

από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 
Απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης, που προκαλεί αγανάκτηση στις τοπικές κοινωνίες και απογοήτευση σε ασθενείς και εργαζόμενους, παρουσιάζουν τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Το μέγεθος του προβλήματος αναδείχτηκε και στις συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή (11-21/1/2010) έπειτα από ερώτηση δύο γιατρών βουλευτών, οι οποίοι παρουσίασαν τα στοιχεία σχετικών ερευνών: Λουκέτα σε παιδιατρικές κλινικές λόγω έλλειψης γιατρών. 
Αρρυθμίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τεράστιες ελλείψεις στα ογκολογικά τμήματα, με συνέπεια οι χημειοθεραπείες να γίνονται από ανειδίκευτους γιατρούς ακόμη και στους διαδρόμους. Η κατάσταση παίρνει τριτοκοσμικές διαστάσεις αφού ακόμη και η ζωτικής σημασίας άμεση διακομιδή των ασθενών δεν μπορεί να γίνει, γιατί τα νοσοκομειακά του ΕΚΑΒ είναι ελάχιστα ή δεν έχουν πληρώματα...
Τα περιστατικά από νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας δείχνουν ότι το ΕΣΥ παραμένει ζητούμενο. 
* Στην Κοζάνη δεν λειτουργεί από το φθινόπωρο η Παιδιατρική κλινική, γιατί έκλεισε όταν έμεινε με έναν γιατρό.
* Στην Πτολεμαΐδα, στο «Μποδοσάκειο», το παιδιατρικό τμήμα λειτουργεί με ένα γιατρό, που εργάζεται σε καθεστώς συνεχούς εφημερίας. Ο δεύτερος, η παιδίατρος κ. Τσιβίκη, δεν επέστρεψε από τη χριστουγεννιάτικη άδειά της και τελικά παραιτήθηκε, μη αντέχοντας στις συνθήκες σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών συναδέλφων της και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Σύμφωνα με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στη ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, η συγκεκριμένη μονάδα υπολειτουργεί. 
Μία μαιευτήρας Δέχεται περιστατικά τοκετών από τη Φλώρινα, γιατί το εκεί νοσοκομείο διαθέτει μόνο μια μαιευτήρα, χωρίς παιδίατρο, του οποίου η παρουσία στους τοκετούς επιβάλλεται και νομοθετικά. Ο διοικητής του «Μποδοσάκειου» Κ. Δημητριάδης διαβεβαιώνει μέσω των τοπικών ΜΜΕ ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας του παιδιατρικού τμήματος ούτε και άλλης κλινικής. Από κοινού με τον διευθυντή της κλινικής, Κ Κιφωνίδη, που επωμίζεται τις ευθύνες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζήτησαν από την 3η ΔΥΠΕ και κατάφεραν να αποσταλεί άλλος ένας παιδίατρος ειδικευόμενος από το Κέντρο Υγείας Αμύνταιου, αποτρέποντας προς το παρόν το κλείσιμο του παιδιατρικού τμήματος. 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Μποδοσάκειο» Γ Παπαδόπουλος ζητεί: «Να στελεχωθούν άμεσα τα περιφερειακά νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό». Ζητεί επίσης παρέμβαση της κυβέρνησης για την κανονική λειτουργία των νοσοκομείων της περιφέρειας και επισημαίνει ότι «κάθε γιατρός, που φεύγει είναι ανησυχητικό φαινόμενο για την περιοχή». Ειδικότερα για το παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας λέει ότι γίνονται 6-7 εισαγωγές ημερησίως. Οι 4 είναι από Κοζάνη και οι υπόλοιπες από τα Γρεβενά, τη Σιάτιστα ή τη Φλώρινα (έχει μια επιμελήτρια μαιευτήρα) και το νοσοκομείο των Γρεβενών (δεν έχει παιδίατρο), ενώ για να λειτουργήσει το μαιευτικό τμήμα (40-45 τοκετοί τον μήνα) χωρίς σοβαρά προβλήματα, απαιτούνται άλλοι τρεις μαιευτήρες και 9-10 μαίες.
60 ρεπό Λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, οι νοσηλεύτριες δεν παίρνουν τα ρεπό τους και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνδικαλιστών τους, τους οφείλονται μέχρι και 60 δεδουλευμένα ρεπό. Προβλήματα καταγράφονται και στο παθολογικό της ίδιας μονάδας, όπως και στο Νοσοκομείο της Καστοριάς και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στους νομούς της Δ. Μακεδονίας. 
Σε κίνδυνο Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα στην περίθαλψη των καρκινοπαθών από τις μεγάλες ελλείψεις των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων, που εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. «Σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας οι χημειοθεραπείες χορηγούνται από μη εξειδικευμένους γιατρούς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται», κατήγγειλαν στις 23.12.2009 η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών, Π Μήττα και τα μέλη των Συλλόγων Καρκινοπαθών Ελλάδας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Για τους κινδύνους ενημέρωσαν το υπουργείο Υγείας και την υφυπουργό Φ Γεννηματά, ζητώντας «να σταματήσει η χορήγηση θεραπειών από παθολόγους, γαστρεντερολόγους ή πνευμονολόγους» και επικρίνοντας την πολιτεία ότι «αδυνατεί να προασπιστεί τα δικαιώματα των ασθενών για ασφαλή θεραπεία».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και πολλές άλλες κλινικές δεν λειτουργούν ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει καθημερινά η υγέια των συμπολιτών μας ( βλ. παθολογικές κλινικές Κοζάνης- Πτολεμαίδας κ.α). Ελεος μόνο με τις Παιδιατρικές. Υπάρχουν και ενήλικες σε αυτή τη χώρα

Ανώνυμος είπε...

"Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Μποδοσάκειο» Γ Παπαδόπουλος ζητεί: «Να στελεχωθούν άμεσα τα περιφερειακά νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό»."

"60 ρεπό Λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, οι νοσηλεύτριες δεν παίρνουν τα ρεπό τους και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνδικαλιστών τους, τους οφείλονται μέχρι και 60 δεδουλευμένα ρεπό. Προβλήματα καταγράφονται και στο παθολογικό της ίδιας μονάδας, όπως και στο Νοσοκομείο της Καστοριάς και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στους νομούς της Δ. Μακεδονίας."

"Σε κίνδυνο Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα στην περίθαλψη των καρκινοπαθών από τις μεγάλες ελλείψεις των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων, που εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. "

esu 3:11 pws ginetai k diavases mono gia tis paidiatrikes????
sxedon ola ta nosokomeia k oles oi klinikes tous exoun sovaro provlima k auto einai politiki epilogi. to 8ema einai oti otan dn noiazontai kan gia tis paidiatrikes, skepsou poso 8a noiastoun gia pa8ologikes klp..

Το Προφίλ μας