Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Παρουσίαση βιβλίου Τάσου Τέλλογλου "Το Δίκτυο. Φάκελος Siemens"

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010 ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο "Το Δίκτυο. Φάκελος Siemens" στις 7.30 μ.μ. στο Κοβεντάρειο. 
Τον συγγραφέα θα προλογίσουν οι δημοσιογράφοι:
Χρήστος Βήττας, Πάσχος Μανδραβέλης, Μιχάλης Πιτένης.
Συντονίζει ο Σπύρος Κουταβάς.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.



Το βιβλίο:
Τρία χρόνια έρευνας σε Γερμανία, Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ελλάδα. Διακόσιες χιλιάδες σελίδες γερμανικής και ελληνικής δικογραφίας. Πολύωρες συζητήσεις με κατηγορούμενους σε Μόναχο και Αθήνα και τους διαχειριστές των «μαύρων ταμείων», Σήκατσεκ και Νηντλ. Ένα βιβλίο.
Οι διαδρομές που ακολούθησαν τα «μαύρα χρήματα» της Siemens, οι μυστικές συναντήσεις, η συνενοχή του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, οι αναπάντεχες εκπλήξεις και οι ευθύνες Γερμανών και Ελλήνων είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο Τάσος Τέλλογλου στην πιο συναρπαστική περιγραφή του πρώτου μεγάλου ελληνικού σκανδάλου του 21ου αιώνα. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρέθηκαν πίσω από την υπόθεση Siemens; Για ποιους πολιτικούς υπάρχουν στοιχεία; Ποια ήταν τα κίνητρα που οδήγησαν κάποιους να σπάσουν τη σιωπή τους; Πόσο βαθιά ήταν η υποκρισία μέσα στην ίδια τη μητρική εταιρεία; Με ποιους τρόπους προσπάθησε η Siemens να κρύψει τις παρανομίες των στελεχών της; Και τέλος, ποια λάθη οδήγησαν την ελληνική έρευνα σε αδιέξοδο; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα απαντά το νέο βιβλίο του Τάσου Τέλλογλου με τίτλο «Το Δίκτυο».
Ο συγγραφέας βάζει στο χειρουργικό τραπέζι το μεγάλο εταιρικό σκάνδαλο που έφτασε στο απόγειό του την τετραετία 1997-2001 με πληρωμές σε πρόσωπα και κόμματα, που άγγιξαν τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές, και αποκαλύπτει για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες για να κερδίσουν συμβόλαια στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Ο Τάσος Τέλλογλου προσεγγίζει τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Siemens σαν παλιούς γνώριμους, προσπαθώντας να αναζητήσει τα ανθρώπινα κίνητρά τους και να ζωγραφίσει τα πορτρέτα τους, με ένα προσωπικό και άμεσο ύφος που δεν έχουμε συνηθίσει. Στο βιβλίο ακόμα γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στον άγνωστο πόλεμο Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν για πρώτη φορά «ανακαλύπτεται» η ανάγκη να διατίθεται το 2% του τζίρου των προμηθευτών στα πολιτικά κόμματα.


Είχα τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να ασχολούμαι 3 χρόνια με ένα μόνο θέμα, την υπόθεση Siemens, την πιο γνωστή αλλά όχι τη μόνη υπόθεση «μαύρου πολιτικού χρήματος» στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία των «μαύρων ταμείων» της Siemens στην Ελλάδα...
Τάσος Τέλλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας