Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το φημισμένο νερό της «Μεγάλης» στο Πολύρραχο.


του Τάκη Παπαθανασίου
Όλοι οι μύθοι κάποτε καταρρίπτονται. Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο μύθος του πιο καθαρού και υγιεινού νερού στην περιοχή μας. Το καταφέραμε και αυτό!
Μιλάμε για το νερό της βρύσης «Μεγάλης» στο Πολύρραχο. Τη βρύση για την οποία όλη η περιοχή ήταν περήφανη! Τη βρύση που η φήμη της έχει ξεπεράσει τα όρια της περιοχής μας. Τη βρύση με το πιο δροσιστικό, το πιο καθαρό και το πιο υγιεινό νερό. Τη βρύση που κάτω από τα πλατάνια της έχουν ξεκουραστεί και έχουν ξεδιψάσει εδώ και αιώνες κάτοικοι και περαστικοί!
Ήταν περήφανοι οι κάτοικοι του Πολυρράχου για το νερό της «Μεγάλης». Φεύγοντας από το χωριό για την Κοζάνη ή στη Θεσσαλονίκη, γέμιζαν και μερικά μπουκάλια νερό από τη «Μεγάλη», για να έχουν και στην πόλη φυσικό, καθαρό και υγιεινό νερό.
Τον καιρό της «μεγάλης δίψας» στο Τριγωνικό, 2005-2009, οι κάτοικοί του σχημάτιζαν ουρά για να γεμίσουν γκιούμια, μπετόνια, μπουκάλια από το νερό της «Μεγάλης», για να έχουν στο σπίτι τους φυσικό, καθαρό και υγιεινό νερό.
Οι ταξιδιώτες στο δρόμο τους για Λάρισα ή Κοζάνη έκαναν μια στάση στη «Μεγάλη» να δροσιστούν από το νερό της, να γεμίσουν το παγούρι τους για το δρόμο, για να έχουν μαζί τους φυσικό, καθαρό και υγιεινό νερό.


Μέχρι που η είδηση έσκασε σα βόμβα! Ο μύθος κατέρρευσε!  
Το νερό του Πολυρράχου, το νερό της «Μεγάλης» είναι ακατάλληλο! Περιέχει νιτρικά! Είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο!
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, τα τελευταία πέντε χρόνια (2005-2009), από το ΚΕΠΕ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, η περιεκτικότητα νιτρικών ανέρχεται από 76 mg/m3 έως και 97 mg/m3, με όριο τα 50 μg/m3.  Το επιθυμητό όριο στο το πόσιμο νερό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 μg/m3.
Δυστυχώς όμως κανένας υπεύθυνος από το Δήμο Σερβίων, δεν ενδιαφέρθηκε εδώ και πέντε χρόνια, να ενημερώσει τους κατοίκους για την ακαταλληλότητα του νερού.
Το ΚΕΠΕ της Νομαρχίας Κοζάνης έκανε τις μετρήσεις, γνώριζε το πρόβλημα, γνώριζε ότι ο Δήμος Σερβίων αδιαφορούσε να ενημερώσει τους πολίτες, αλλά μέχρι εδώ.
Το θράσος και οι δικαιολογίες περισσεύουν. 




Χτες στις ειδήσεις του Flash, ο εκπρόσωπος του Δήμου και το μέλος της Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο ΚΕΠΕ δεν ένιωσαν την ανάγκη να ζητήσουν ούτε μία συγγνώμη από τους κατοίκους του Πολυρράχου, του Τριγωνικού και τους χιλιάδες ταξιδιώτες! Αλλά για ευαισθησίες θα μιλάμε τώρα;
Δεν ήθελαν να χαλάσουν το μύθο της «Μεγάλης» ή είναι ανίκανοι να μας προστατέψουν; 

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Τάκη Παπαθανασίου,
δυστυχώς πέρασαν οι εποχές που οι κάτοικοι σχημάτιζαν ουρά για να γεμίσουν γκιούμια, μπετόνια, μπουκάλια, για να έχουν στο σπίτι τους φυσικό, καθαρό και υγιεινό νερό
ΣΗΜΕΡΑ δυστυχώς, δεν υπαρχει φυσικό, καθαρό και υγιεινό νερό
ΠΡΩΤΑ όμως έπρεπε να ζητήσεις ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
απο τον συγχωριανό σου, που είναι ΧΡΟΝΙΑ νομαρχιακός σύμβουλος,
τον ΤΟΜΕΑΡΧΗ Νοτίου Πεδίου και υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΟΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΔΗΘΕΝ ΤΟ ΝΕΡΟ. ΠΟΙΟ ΝΕΡΟ; ΟΥΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΩΛΗΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

TO NERO POY TOYS DINOYN TORA NA PIOYNE TO EXOYN EKSETASEI? ME PIO KRITIRIO APOFASISANE NA DOSOYN TO SINKEKRIMENO NERO? ZITISAN ANALYSEIS KTL? MOIPOS AYTO TOYS VGEI XEIROTERO APO TO YPARXON? DIO KOYVENTES THA SAS PO AINTE XAINTE!

Delino είπε...

Το νερό της γεώτρησης είναι απόλυτα κατάλληλο.
Γίνεται ακατάλληλο εξ αιτίας του εσωτερικού δίκτυο που είναι του 1968!
Είναι κρίμα να μολύνεται ή να χάνεται νερό στη διαδρομή από την πηγή μέχρι τη βρύση!
Η ποσότητα σήμερα είναι 34 m3 την ώρα, δεν ξέρω αν φτάνει ή αν στο μέλλον θα φτάνει.
Ευθύνη του Δήμου είναι να δει την ποιότητα, την ποσότητα και να πάρει όλα τα μέτρα για υγιεινό, καθαρό νερό και σε επάρκεια.
Εμείς απλά μπορούμε να ζητούμε να τα πάρει.

Ανώνυμος είπε...

Ο πολυραχιώτης αντιδήμαρχος που ήξερε για τα νιτρικά στο νερό, δεν μπορεί να μην το ήξερε, φρόντισε να κάνει πρώτα τι δεξαμενή. Τι θα βάλει μέσα έχει ο θεός.
Δεν φρόντισε τουλάχιστον να κάνει και καμιά γεώτρηση μήπως και δεν πάει τζάμπα η δεξαμενή.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ,ΚΑΙ ΕΣΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΚΟΛΙΕ.

Ανώνυμος είπε...

o pio anikanos kai pseftis dimarxos

Ανώνυμος είπε...

EΣΥ ΟΥΤΕ ΣΥΒΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

........ kαι εζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα φίλε Τάκη Παπαθανασιου μια και το άρθρο σου μοιάζει περισσότερο με παραμύθι παρά με αληθινή ιστορια.

Ανώνυμος είπε...

Ο Δημόπουλος όποτε πήγαινε στο πολύρραχο έπινε εμφιαλωμένο νερό, κάτι ήξερε αυτός, αλί στους συγχωριανούς του. ΝΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΕ. Παραιτήσου ΤΩΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ παραιτείται έωσ την τρίτη οχι εξ αιτίας του προβλήματος με το νερό αλλά του ζήτησε ο κοκολιός για να ωρίσει αλον αντιδήμαρχο γιατί αντιμετωπίζει πρόβλημα.Οδημοπουλος ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΈΡΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΈΠΕΤΕ ΝΑ ΠΆΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΌ ΤΟΥ γιατί δεν προστάτρεψε τους χωριανούς του.ΟΙ Πολυραχιώτες πρέπει να στείλουν και το Δήμαρχο και το Δημόπουλο στόν εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος και απόκρυψη στοιχείων υγειονομικου ενδυαφέροντος με αποτέλεσμα αυτό το νερό να το πίνουν και μικρά παιδιά τα τελευταία 5 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Παραιτήσεις και αναλήψεις ευθυνών;
Αυτοί ούτε μια συγνώμη δεν νιώθουν την ανάγκη να ζητήσουν.

Ανώνυμος είπε...

ta servia apo ekei ydrodotounte????

Ανώνυμος είπε...

καλα δεν ντρεπετε ο Κωσταντοπουλος να δηλωνη οτι ειναι στην επιτροπη εξετασεως των νερων του νομου και δεν ηξερε τιποτα γ ι α τ ι ειναι η επιτροπη για εισπραξεις απο συμβουλια χωρις να γινοντε αυτα λεμε κ Κωσταντοπουλε που ηθελες να γινης και βουλευτης και τωρα Δημαρχος απο τον εαυτον μας ξεκιναμε την λιτοτητα και αυτοι οι του χωριουτου λαλιστατοι στην τηλεοραση και ασ κατοικουν μονιμα στην Κοζανη κατα τα αλλα ενδιαφεροντε για το χωριο τους Δημοσιοτητα θελουν τα τυρογαλα εχω και αλλα αργοτερα

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντόπουλε τι είναι αυτά που είπες στην τηλεόραση γισ τη λειτουργεία τηε επιτροπής της οποιας είσαι μέλος? Δεν γνωρίζεις ότι δεν δίνουν στοιχεία σε κανεναν με το πρόσχημα ότι έχουν σύμβαση με το Δήμο και οτι τα στοιχεία πρ'επει να τα αναζητήσουν απο το δημαρχείο.Δεν μπορείς να εκθέτεις ΔΗΜΟΤΙΚΟΎς ΣΥΜΒΟΎΛΟΥς επειδή εσύ δεν γνωρίζεις.Δεν σου μ΄΄ενει τίποτε άλο να ζητήσεις συγκνώμη απο τον κ. Τσολακίδη και να παρετηθείς και απο την επιτροπή αφού όπως φαινετε δεν την παρακολουθείς

Ανώνυμος είπε...

Πεστα χρθσοστομε.

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη αφου δεν κανης για τα πανελ των τηλεορασεων αισαι ανημεροτερος για και για ολα και δεν εχεις το θαρος ναβγης στα μεσα και να πης δεν ξερω ξεφτιληζεις συντροφου σου αστα τα πολτικα ειναι για αλλους αυτα ασχολεισου με την Δεη εδω απετυχες και θα αποτυγχανεις συνεχεια γιατι δεν εχεις το χαρισμα της πολιτικης

Ανώνυμος είπε...

Ολοι οι κυριοι που ηταν στο πανελ του Φλας και συζητουσαν ταχαμ ταχαμ για το νερο πολυραχου εαν ειναι καλο ολοι οι κυριοι μενουν στην Κοζανη και ερχοντε καθε 15 ημερες για να εισπραξουν της αναπηρικες συνταξεις των Γονιων τους σαν δεν ντρεποντε να ξεφτυλιζοντε στα καναλια

Ανώνυμος είπε...

peri tou basili eixe ekfrastei prin apo kati mines o makakas...

tote omos o k. tsolakidis sfirize adiafora...

auta pathainei kaneis k. kiriako, an den akouei to makaka...

Κυριάκος Τσολακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος είπε...

Φίλοι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΠΕ, άλλωστε δεν τον γνώριζα και εγώ μέχρι πρίν 4-5 μήνες, όταν είχε προκύψει θέμα με την ποιότητα του νερού στα Σέρβια και σε τοπικά διαμερίσματα. Τότε ζήτησα τα έγγραφα για την ποιότητα του νερού από το ΚΕΠΕ και δεν μου τα δώσανε λέγοντάς μου «να πάω να τα πάρω από τον Δήμο γιατί η υπηρεσία τους δεν μπορεί να μου τα δώσει».
Πιστεύω ότι ο φίλος Βασίλης Κωνσταντόπουλος δεν το γνώριζε αυτό γιατί πράγματι δεν φαίνεται λογικό τουλάχιστον ένας Δημοτικός Σύμβουλος να μην έχει πρόσβαση σε έγγραφα, που άπτονται της Δημόσιας υγείας, από έναν φορέα που εποπτεύεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς όμως έτσι είναι.
Η πρότασή μου είναι, και θα την εκφράσω αύριο Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτά τα στοιχεία να μπαίνουν με ευθύνη των Δήμων στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ώστε ο καθένας να γνωρίζει την ποιότητα του νερού που πίνει.
ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Καλα κ Τσιολακιδη βγηκες στα καναλια για το νερο Ο κ Κωσταντοπουλος δεν ενδειαφερθηκε να σε ενημερωση οτι ειναι στην επιτροπη του ΚΕΠΕ κα;ι οτι σαν μελος της επιτροπης ειναι γνωστης των προβληματων εκτος αν μας πη ο κ Κωσταντοπουλος που ειναι το ΚΕΠΕ γιατι φανταζομε ιδεα δεν εχει τα βλεπετε συντροφια ποιον θελαμε να βγαλουμε βουλευτη για τον τοπο μας και τωρα ενδειαφερετε και για Δημαρχος εισαι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ Κ ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕ ολο γκαφες κανης και σου τα λεη αυτα ενας που σε ψηφησε

Ανώνυμος είπε...

Απο που να παραιτηθη ο κ Δημοπουλος εδω κρα τοσα χρονια περασε απο ολους τους Συνδιασμους Τσιγκοιδα - Φουντογλου και μετα καταλαβε οτι θεση αντιδημαρχου μονο με τον Κοκολιο μπορει να παρη Θαυμαστετον για τα πιστευω που εχει και το ενδειαφερον του για το χωριο αυτα τα ωραια που λεη για τον ΚΟκολιο τα ιδια ελεγε και για τον Τσιγκοιδα για τον Φουντογλου σαν δεν ντρεπετε και βγαινη και καμαρωνη δεν καταλαβε οτι ο κοσμος τον φτυνη

Ανώνυμος είπε...

Ειναι φανερό οτι ο κ. Τσολακίδης προσπαθεί να περισώσει κάτι απο το κύρους του "μεγαλοστελέχους" Κωνσταντόπουλου. Είναι δυνατόν ο κ Κωνσταντόπουλος να ειναι στο ΔΣ ενός φορέα (ΚΕΠΕ) που ασχολείται με ευαίσθητα ζητήματα όπως ειναι η υγεία των πολιτών και να μην γνωρίζει πως λειτουργεί;
Και όμως ειναι. Αφού αυτοχρίσθηκε πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής διαθέσιμο για κάθε αξίωμα (βουλευτής, νομαρχιακός σύμβουλος, δήμαρχος, διευθυντής ΔΕΗ κ.λ.π.)βγαίνει στα ΜΜΕ και περιφέρει την ασχετοσύνη του.
Ποιός θα μας σώσει απ' τους σωτήρες ;

ai-vreS είπε...

Προς σχολιαστή makaka:
έχουμε πει πλείστες όσες φορές περί της διατήρησης της ανωνυμίας των σχολιαστών.
Επιμένεις να δημοσιοποιείς ονόματα και να συνδέεις διάφορους με τη δουλειά που (προσπαθούμε να) κάνουμε.
Απηύθυνε τις απειλές σου προσωπικά εκεί που θέλεις χωρίς να χρησιμοποιείς το ιστολόγιό μας γι' αυτό το σκοπό. Το συνδικαλιστικό σου όργανο έχει συγκεκριμένες διατάξεις γι' αυτό.

Ανώνυμος είπε...

κ Δημοπουλε ελα στο Καφενειο στο Προσηλιο να ζητησης ψηφο γιατι πηρες θεση υπερ των προσηλιοτων στο θεμα του ορυχειο ΦΟΥΜΟ ελα στο Πολυραχο ξανα να παρης ψηφο γιατι πηρες τοσα χρονια ξεκαθαρη θεση για να ενημερωση τους Πολυραχιωτες για το νερο ΦΟΥΜΟ

Ανώνυμος είπε...

Τα ΑΣΤΕΡΙΑ της πολιτικής στην περιοχής μας (ΚΟΚΟΛΙΟΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ):
- Προστατεύουν το νερό που πίνουμε! (Σέρβια, Γούλες, Πολύρραχο κλπ)
- Προστατεύουν τον αέρα που αναπνέουμε! (ορυχείο)
- Ενδιαφέρονται τις ζωές μας! (ασφαλείς μετακινήσεις δρόμος Σέρβια-Κοζάνη)
- Ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής (πλημμύρα τα αναπτυξιακά έργα)
- Αδιαφάνεια, ρουσφέτια, λαδώματα είναι πια παρελθόν!!!
Αυτοί είναι οι πολιτικοί που μας αξίζουν.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΜΗ ΤΟΥΣ ΧΑΣΟΥΜΕ!!!

ai-vreS είπε...

Λίγο κράτει με τους χαρακτηρισμούς, φίλοι μας. Η κριτική προς τα δημόσια και δη αιρετά πρόσωπα είναι θεμιτή και επιβελβημένη, οι χαρακτηρισμοί όμως, νομίζουμε ότι μπορούν να λείπουν.

ai-vreS είπε...

:-)

Το Προφίλ μας