Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Πακτωλός Εκατομυρίων Ευρώ στο πρόγραμμα πληροφόρησης & δημοσιοτητας του ΠΕΠ Δυτ, Μακεδονίας

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ από το vetonews.gr
Ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ στήθηκε γύρω από το πρόγραμμα της τεχνικής βοήθειας, στα πλαίσια της δημοσιοποίησης και πληροφόρησης του ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, με γνωστές εταιρίες του χώρου εντος και εκτός νομού Κοζάνης και πολλά φυσικά πρόσωπα να φέρονται ότι εκτελούν έργα από 20.000 € έως 400.000 €. Από στοιχεία που έχουμε συλλέξει, η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας φαίνεται να δαπανά συνολικά σε τρίτους για ενέργειες πληροφόρησης και προβολής του ΠΕΠ- από το 2003 έως το 2008- περί τα 3 εκ €. 
Για έντυπο υλικό, ενέργειες ενημέρωσης δράσεων του ΕΓΤΠΕ δαπανήθηκαν 1,7 εκ €, ενώ για δημοσιοποίηση δράσεων του ΕΓΤΠΕ και του ΠΕΠ -δηλαδή χρήματα που δόθηκαν κατά κύριο λόγο στα ΜΜΕ -δαπανήθηκαν 1,3 εκ €. Ορισμένες περιπτώσεις αναδόχων προκαλούν εντύπωση τόσο από το μέγεθος των χρημάτων που διαχειρίσθηκαν, όσο και από το είδος του έργου που ανέλαβαν. Η mediacast διαφημιστική Χατζηνικολάου και σια Ο.Ε. φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να εκτελεί τέσσερις συμβάσεις συνολικού ύψους 762.000 €. Όλες οι συμβάσεις έχουν ανάληψη δέσμευσης, δηλαδή υπογραφή σύμβασης το 2005 και τους μήνες Μάρτιο, Μάιο, Ιούνιο και Αύγουστο. Το έργο που περιγράφεται και στις τέσσερις συμβάσεις αφορά το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή εκδηλώσεις και ενέργειες του ΠΕΠ, έντυπο υλικό πληροφόρησης του ΠΕΠ. 
Η συγκεκριμένη εταιρία μέσα σε ένα εξάμηνο και για μια μόνο χρονιά, δηλαδή το 2005 αναλαμβάνει να εκτελέσει μόνη της το 47% του προγράμματος, από τα 1,7 € που δόθηκαν για έντυπο υλικό εκδηλώσεις και ενέργειες ενημέρωσης. Η παραπάνω εταιρία όπως είναι γνωστό απασχόλησε τα ΜΜΕ με αφορμή την τοποθέτηση γιγαντοοθόνης στο μνημείο σύμβολο της πόλης και προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση εις βάρος του veto91fm και άλλων δυο μέσων ενημέρωσης γιατί θεώρησε ότι, πλήττεται η φήμη της από τις αποκαλύψεις των δημοσιογράφων. Να θυμίσω ότι με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λεουδη στην Περιφέρεια, ένας εκ των μετόχων της παραπάνω εταιρίας διατέλεσε για ορισμένους μήνες εκπρόσωπος τύπου και επικοινωνίας του τότε γενικού γραμματέα. 
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα που μόνο οι υπηρεσίες της περιφέρειας όσο και ο γενικός γραμματέας κ. Κίρκος μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις. - Οι παραπάνω συμβάσεις έγιναν με απευθείας ανάθεση, με πρόχειρο διαγωνισμό η τηρήθηκαν οι διαδικασίες του κανονικού διαγωνισμού; - Πόσα έντυπα πρέπει να τυπωθούν και πόσες εκδηλώσεις χρειάζεται να πραγματοποιηθούν για να πληρώσει η Περιφέρεια σε έναν και μόνο ανάδοχο 762.000 €; - Ποιες επιτροπές στην περιφέρεια πιστοποιούσαν τα παραδοτέα; - Ποια ανάγκη οδήγησε τον τότε γενικό γραμματέα να υπογράψει με την εν λόγο εταιρία συμβάσεις τέτοιου μεγέθους; - Έγινε έρευνα αγοράς και σε άλλες επιχειρήσεις εντος και εκτός δυτικής. Μακεδονίας, τι απέδωσε αυτή η έρευνα; Ότι φθηνότερη τιμή προσέφερε μόνο η παραπάνω εταιρία; - Την ίδια περίοδο τι έκαναν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του ίδιου αντικειμένου στην Δυτική Μακεδονία; Εδώ έχουμε μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις διάθεσης κρατικού χρήματος στο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας του ΠΕΠ. .Υπάρχουν πλείστες άλλες περιπτώσεις με μικρότερα ποσά που αφορούν πρόγραμμα δημοσιότητας στα ΜΜΕ αλλά και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που οι συμβάσεις τους είχαν το ίδιο ακριβώς αντικείμενο με την παραπάνω εταιρία. Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι, όπως δεν μπορεί να ενοχοποιείται η επιχειρηματικότητα άλλο τόσο δεν μπορεί να θεωρείται ύποπτη ή επιλήψιμη οποιαδήποτε συναλλαγή με τα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, φυσικά έως αποδείξεως του εναντίου. 
Ως εκ τούτου είναι ανάγκη, άμεσα, ο γενικός γραμματέας κ. Κίρκος να δώσει όλα τα στοιχεία της τεχνικής βοήθειας του ΠΕΠ στην δημοσιότητα καθώς και τα στοιχεία του τοπικού πόρου ανάπτυξης που ζήτησαν πρόσφατα με δηλώσεις τους οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ.

ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΝΑ ΔΗΜΕΥΘΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ"

Ανώνυμος είπε...

Αιντε επώνυμα στελέχη ΠΑΣΟΚ νομού Κοζάνης και Περιφέρειας δείξτε οτι δεν είστε μια απο τα ίδια. Στο φρέσκο τα λαμόγια ή έχει φαί για όλους ;
Περιμένουμε για λίγες ημέρες αλλοιώς μαύρο φίδι σας έφαγε. Μην τολμήσετε και εμφανιστείτε στο λαό.
Υ.Γ. Μην κρύβεστε πίσω απο τον Περιφερειάρχη γιατί βλέπουμε κάθε μέρα ποιοί στρογγυλοκάθησαν και έχουν την πραγματική εξουσία στην Περιφέρεια.

Ανώνυμος είπε...

FAGONESTE GIA KATI POU DEN YPARXEI TORA....PETAKSE TO POULAKI NA EIXAME TA ARXIDIA NA TA BRISKAME OTAN GINOTAN OLES OI ZOYLES STIN PERIFEREIA KAI OXI TORA.BOYTIRO STO PSOMI TOY LEOYDI HTAN AYTA TA XRONIA KAI MPRABO SE AYTOYS POY KATAFERAN NA KANOYN MEGALH MPAZA.AS MILOYSATE OSOI KSERATE TOTE KAI OXI TORA.TORA AS PLIROSOYME OLOI MAZI TIS MALAKIES THS NEAS DHMOKRATIAS

Ανώνυμος είπε...

Το ἀρθρο του Σπύρου Κουταβά δείχνει πόσο βρώμικη μπορεί να είναι η πολιτική εξουσία. Ώρα μηδέν, λέει η ''Αυγή''.

Το Προφίλ μας