Επίκαιρα Θέματα:

Ο Καιρός: Από το συνεχές ξεβράκωμα, βρακί δεν έμεινε στον κ*** μας! Ευτυχώς έρχεται πανηγύρι!

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Η Οδύσσεια του νερού για το Τριγωνικό και το Πολύρραχο


του Τάκη Παπαθανασίου
Διαβάζω στο τοπικό έντυπο κι ηλεκτρονικό τύπο το πρόβλημα του νερού που υπάρχει στο Δ.Δ. Πολυρράχου και την πρόταση του Δήμου Σερβίων για τη λύση του.
«Η δημοτική αρχή του Δήμου Σερβίων ενδιαφέρεται ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να πίνουν υγιεινό και καθαρό νερό». «Έχουμε δρομολογήσει τη λύση, ώστε να διασφαλίσουμε καθαρό νερό για τους δημότες». «Η λύση είναι να δοθεί νερό στο Πολύραχο, από τη νέα γεώτρηση του Τριγωνικού». «Ήδη κατασκευάστηκε και το δίκτυο μεταφοράς του νερού, οπότε από πέρυσι το Τριγωνικό υδροδοτείται από αυτή την γεώτρηση, το νερό της οποίας είναι καθαρό». «Υπάρχει ειδικό κονδύλι στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για υδρεύσεις, από το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο».
Όλα αυτά πολύ καλά ακούγονται, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το πρόβλημα του νερού στα τοπικά διαμερίσματα Τριγωνικού και Πολυρράχου είναι τόσο παλιό, ώστε  κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, με το όποιο όψιμο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή στο Τριγωνικό οι κάτοικοι δεν πίνουν από το νερό της γεώτρησης, ενώ οι κάτοικοι του Πολυρράχου πίνουν νερό με νιτρικά. Το ιστορικό της οδύσσειας για το νερό της γεώτρησης αποκαλύπτει την αλήθεια για ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, προς τους κατοίκους της περιοχής μας.
Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι του Τριγωνικού, με αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου και των συνελεύσεων απαιτούσαν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του νερού, που ήταν ακατάλληλο λόγω νιτρικών, αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή αδιαφορούσε. Μετά από τη συνέλευση του Αυγούστου του 2007, στην οποία παραβρέθηκαν ο αντινομάρχης Κοζάνης και ο αντιδήμαρχος Σερβίων, στην οποία απειλήθηκαν επεισόδια, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προχώρησε στη χρηματοδότηση της γεώτρησης στης «Καπετάνας το χωράφι». Το Φθινόπωρο του 2007 γίνεται η γεώτρηση στις «Καπετάνας το χωράφι». Για δύο χρόνια δεν γινόταν καμιά ενέργεια από τη δημοτική αρχή, για να ξεκινήσουν τα έργα της κατασκευής του δικτύου για τη μεταφορά του νερού από τη γεώτρηση στη δεξαμενή.Τον Ιούλιο του 2008, με ανακοίνωση της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης γίνεται γνωστό ότι θα ξεκινήσουν τα έργα και ότι από το νερό της γεώτρησης θα υδροδοτηθεί και το Δ.Δ. Πολυρράχου.Τον Ιούλιο του 2009 κατασκευάζεται τμήμα του αγωγού, συνδέεται ο αγωγός με τον αγωγό της παλιά γεώτρησης και το νερό φτάνει στη δεξαμενή.
Από τότε άρχισαν τα νέα προβλήματα. Το νερό είναι θολό (κοκκινωπό). Οι αγωγοί από το παλιό δίκτυο δημιουργούν το πρόβλημα. Θα καθαρίσουν μας είπανε, αλλά επτά μήνες μετά ακόμα δεν έχουν καθαρίσει. Το δίκτυο λόγω της παλαιότητας δεν επιτρέπει στο νερό να φτάσει με πίεση στα πάνω σπίτια, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλυντήρια και θερμοσίφωνες.Το δίκτυο μεταφοράς από τη γεώτρηση, μέχρι στην παλιά γεώτρηση, κινδυνεύει να κοπεί στη θέση που περνά από το ρέμα «Κουντουλάκια», γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα υποστηρικτικά έργα. Το εσωτερικό δίκτυο του Τριγωνικού είναι από το 1968 και έχει πολλές διαρροές. Το αίτημα των κατοίκων να γίνει και η αλλαγή του εσωτερικού δικτύου, δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται και οι πιθανότητες να μην επαρκεί το νερό για τους δύο οικισμούς είναι μεγάλες.
Πέρασαν δύο χρόνια από την ανακοίνωση της νομαρχίας ότι από το νερό της γεώτρησης θα υδροδοτηθεί και το Πολύρραχο, αλλά σήμερα ακούμε το Δήμαρχο ότι θα δρομολογήσει λύσεις ώστε να πίνουν οι κάτοικοι του Πολυρράχου υγιεινό και καθαρό νερό.
Συνέλευση των κατοίκων του Τριγωνικού την Κυριακή για το νερό.
Το Τοπικό Συμβούλιο του Τριγωνικού καλεί την Κυριακή τους κατοίκους σε συνέλευση, για να συζητήσουν το θέμα της παραχώρησης νερού από τη γεώτρηση στης «Καπετάνας το χωράφι» στο Δ.Δ. Πολυρράχου.Η πρόταση που θα υποβάλλει το Τοπικό Συμβούλιο προς τους κατοίκους είναι:
Να παραχωρηθεί νερό στους κατοίκους του γειτονικού οικισμού, αλλά η μελέτη του έργου να συμπεριλαμβάνει:
  1. Την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς του νερού στο Πολύρραχο.
  2. Την αλλαγή και του παλιού τμήματος του δικτύου από τη γεώτρηση ως τη δεξαμενή του Τριγωνικού, που δεν αντικαταστάθηκε.
  3. Την αλλαγή του εσωτερικού δικτύου στο Δ.Δ. Τριγωνικού, που λόγω της παλαιότητάς του χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού.
Με την υλοποίηση των παραπάνω έργων, το νερό της γεώτρησης θα επαρκεί και για τους δύο οικισμούς, αλλά θα πίνουν από αυτό και οι κάτοικοι του Τριγωνικού, που μέχρι σήμερα το στερούνται.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η πρόταση. Ο Δήμος Σερβίων τι λέει;
Θα λύσει τα προβλήματα;

Ανώνυμος είπε...

Αν και ο αντιδήμαρχος είναι από το Πολύρραχο και λογικά έχει και προσωπικό ενδιαφέρον, το πρόβλημα δεν βλέπω να λύνεται.
Αν ήταν να λυθεί γιατί πέρασαν δύο χρόνια από την ανακοίνωση της νομαρχίας;
Εδώ είμαστε και θα το δούμε.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μη λύσει ο δήμος Σερβίων τόσα προβλήματα που βάζει το Τριγωνικό. Χρειάζεται άλλες δυο τετραετίας και αν του φτάνουν.
Να περιμένουμε αν ο αντιδήμαρχος υιοθετήσει την πρόταση στη συνέλευση, αν πάει βέβαια.
Πάντος η πρόταση είναι συγκεκριμένη.

Ανώνυμος είπε...

Και ειναι προταση-υποδειγμα για το πως πρεπει να λειτουργουν οι τοπικες κοινωνιες...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ο Πολυραχιώτης Αντιδήμαρχος Κος Δημόπουλος Θα είναι Αντιδήμαρχος μέχρι την Κυριακή;;;;;; Ή θα πάει σαν απλός Δημοτικός Σύμβουλος;;;;

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον αντιδήμαρχο είναι να πάρει το νερό για το χωριό του.
Τα άλλα προβλήματα δεν τον ενδιαφέρουν.

Ανώνυμος είπε...

Αν τον ενδιέφερε το πρόβλημα με το νερό θα είχε λυθεί. Μάλλον αδιαφορεί και για το νερό και για την αντιδημαρχία...

Ανώνυμος είπε...

Ειναι γνωστή η συμπεριφορά του δημάρχου. Τιμωρεί και εκδικείται όσα δημοτικά διαμερίσματα δεν ελέγχει απόλυτα.
Το πράγμα ειναι απλό.
Όλα τα άλλα για αντιδημάρχους απο Πολύραχο και τα σχετικά ειναι για να περνάει η ώρα. Δεν έχει κανένας δημοτικός σύμβουλος αρχ...α για να συγκρουσθεί με τον δήμαρχο. όποιος αμφιβάλλει ας έρθει μια φορά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να δει τι κότες μας διοικούν.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 10.01 πολυ φορα πηρες και βλεπω οτι τα πραγματα δεν τα βαζεις εκει που πρεπει γιατι δεν ενημερωνετε τους κατοικους του Τριγωνικου οτι το προβληματου Νερου το ειχε και ο συμερινος σας Προεδρος που οταν ηταν Δημαρχος ο κ Καραντιακος αυτος ελεινε και εδεινε στο Δημαρχειο Σερβιων πως το ξεχασε αυτο το εργο ο εκ καταγομενος Τριγωνικου Προεδρος κοτες τοτε σαν δεν ντρεπεστε

Delino είπε...

Φίλε 6:14
Τότε πρόεδρος ήταν ο Ζαχαρίας Παπαδόπουλος και έγιναν τρεις γεωτρήσεις αλλά δε βρέθηκε νερό.
Στέρεψε και η γεώτρηση στη "Φτέρι" και το νερό το είχαμε με τη σταγόνα.
Το να αποκαλείς του κατοίκους του Τριγωνικού "κότες" δείχνει ότι έχεις σοβαρό πρόβλημα, ψάξτο!
Εμείς πάντος είμαστε περήφανοι που είμαστε Τριγωνικιώτες και δεν το κρύβουμε.

Ανώνυμος είπε...

6.14
Πόσο κομπλεξικός μπορεί να είσαι τελικά...
Για άλλη μια φορά το Τριγωνικό θα τραβήξει μπροστά. Θα σηκώσουμε τη σημαία και θα κερδίσουμε. Θα διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει. Ένα δίκτυο ύδρευσης για να πίνουμε το νερό που βρήκαμε, να πίνουμε αυτό που κάτι ανθρωπάκια προσπάθησαν να μας το στερήσουν με τεχνάσματα γραφειοκρατικά...
Κατάλαβες μικρέ ανόητε 6.14;

Ανώνυμος είπε...

Τι να σηκωσετε ρε ανθρωποι ολοι αναπηροι ειστε κοπμπλεξικος εισαι και φενεσε και τα γραφεικρατικα μην μας λες για την ταμπακερα εχεις νεα αλλως αραξε και μην μιλα;ς για θα ειναι σε βαρος σου

Ανώνυμος είπε...

Από ότι αποδείχτηκε από την έρευνα του Γαϊτάνη στο κανάλι φλας ο δημος Σερβίων ήξερε ότι το νερό στο Πολύραχο έχει νιτρικά και καρκινογόνες ουσίες εδώ και πέντε χρόνια. παρόλα αυτά δεν έκανε τίποτα. άρα ή ήξεραν και αδιαφόρησαν ή δεν διάβασαν τις μελέτες του ΚΕΠΕ. Σε κάθε περίπτωση είναι υπόλογοι απέναντι στους δημότες για εκγληματική αμέλεια.

Ανώνυμος είπε...

Μας δουλεύουν, χωρίς να κοκκινίζουν!!!
Ο δήμος και η νομαρχία ήξεραν για την ακαταλληλότητα του νερού, όπως ξέρουν ότι και στο Τριγωνικό, εξ αιτίας του δικτύου, οι κάτοικοι δεν πίνουν από το νερό της βρύσης.
Πρώτος υπεύθυνος λοιπόν ο Δήμαρχος Σερβίων.
Δεύτερος υπεύθυνος τα μέλη του ΚΕΠΕ. Ποιοι άλλοι νομαρχιακοί σύμβουλοι είναι μέλη του ΚΕΠΕ;
Ο κόσμος του Πολυράχου, και όχι μόνο, πρέπει να τους μάθει, πρέπει να μάθει ποιοι εγκλημάτισαν σε βάρος του.
Βγαίνουν και στα παράθυρα της τηλεόρασης! Σα δεν ντρέπονται.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ανίκανοι και επικύνδινοι.
Ακούς εκεί ήξεραν για την ακατάλληλότητα του νερού εδώ και 5 χρόνια και δεν ίδρωσε το αυτάκι τους.
Και καλά ο Δημόπουλος είναι από άλλον πλανήτη, απορώ γιατί βγαίνει στο γυαλί.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος τι ήθελε και βγήκε; Να μας πει ότι είναι μέλος του ΚΕΠΕ, αλλά δεν ήξερε;
Άσε που το 2005-2007 ήταν και δημοτικός σύμβουλος.
Οι άνθρωποι είναι της πλάκας και μεις τους παίρνουμε σοβαρά.

Το Προφίλ μας