Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Στον εισαγγελέα η υπόθεση του Χιονοδρομικού στα Πιέρια

ΗΔΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Γ. ΣΟΚΟΥΤΗΣ, Μ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ, Χ. ΜΑΡΚΑΛΑΣ
Tου ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ από το vetonews.gr

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της επένδυσης του χιονοδρομικού κέντρου στο Καταφύγι Κοζάνης . Η μεγαλύτερη επένδυση κατά τους πολιτικούς παράγοντες που φρόντιζαν να κάνουν συχνές αναφορές στο συγκεκριμένο έργο, έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης πολίτης από το Δήμο Βελβεντού. Στον ανακριτή του Ειρηνοδικείου Σερβίων, όπου και εκκλήθηκαν,  κατέθεσαν απολογητικό υπόμνημα τόσο ο αντινομάρχης Κοζάνης και πρόεδρος της εταιρίας ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΑΝΩΝΥΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΧΚΚΒ Α.Ε.) Γ Σόκουτης όσο και ο δήμαρχος Βελβεντού Μ Στεργίου. Το ίδιο έπραξε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Χρ Μαρκάλας από το Βελβεντό.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους τις επόμενες ήμερες προκειμένου να κλείσει ο κύκλος των καταθέσεων αναμένεται να κληθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο πρώην γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης και στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου, επιχειρηματίας Λέανδρος Αναγνωστόπουλος. Ο Ανδρέας Λεούδης μας δήλωσε άγνοια για το θέμα και ότι δεν έχει κληθεί μέχρι στιγμής από την δικαιοσύνη.
Σύμφωνα  με την μηνυτήρια αναφορά ζητείται να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των εμπλεκομένων μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ΧΚΚΒ ΑΤΕ και άλλου υπεύθυνου για διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπλάνηση πολιτών και παραβίαση των διατάξεων που διέπουν την λειτουργία των Α.Ε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετείχε τιμητικά το Περιφερειακό ταμείο της γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτ Μακεδονίας με 1%, ο πρόεδρος της L.M. S.A. Λ. Αναγνωστόπουλος και ως εκπρόσωπος της Ελβετικής GARAVENTA με 40%, η Αυστριακή εταιρία DOPPELMAYR με 40%, ο δήμος Βελβεντου με 12%, ο ιδιώτης Χρ Μαρκάλας με 6% και ο Χιονοδρομικός Όμιλος Βελβεντού με 1%.
Η εταιρία ΧΚΚΒ ΑΤΕ παρότι ιδρύθηκε στις 8/8/2005 (απόφαση άδειας και έγκρισης του καταστατικού από την διεύθυνση Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ν.Α. Κοζάνης) έως στις 30/11/09 δεν έχει υποβάλλει οικονομικές καταστάσεις όπως έχει υποχρέωση από το νόμο, έκθεση διοικητικού συμβουλίου, αντίγραφα πρακτικών γενικής συνέλευσης, έκθεση ορκωτών λογιστών  καθώς και αποδείξεις από την δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων. Έτσι η διεύθυνση εμπορίου με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, μόλις στις 20/01/09, επιβάλει πρόστιμα για τις διαχειριστικές χρήσεις 2005 έως 2007 ύψους 1.500 €.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, εν’ όσο συμβαίνουν τα παραπάνω πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας ΧΚΚΒ ΑΤΕ είναι ο αντινομάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.
Στο πολιτικό μέρος της υπόθεσης. Από το 2005 που παίρνει την κατάσταση στα χέρια του ο τότε Περιφερειάρχης Ανδρέας Λεούδης αρχίζουμε να έχουμε εξαγγελίες επί εξαγγελιών, λαμπερά εγκαίνια με τον τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Ν. Τσιαρτσιώνη να κόβει την κορδέλα. Όμως, όπως φαίνεται από έγραφα που έχουμε στην κατοχή μας, έως και την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, καμία υπηρεσία του δημόσιου όπως, ΕΟΤ, ΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει υπόψη της το παραμικρό για την επένδυση που προβλέπει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, περιβαλλοντικές μελέτες, άδειες παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων, έλεγχο από ειδική επιτροπή των παρεμβάσεων στα Πιέρια αφού η περιοχή πέριξ του Καταφυγίου είναι χαρακτηρισμένη ως Natura.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που γινόταν οι ενέργειες και εξαγγελίες, ο τότε υφυπουργός και αργότερα υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας είχε ρωτηθεί από τον γράφοντα, εάν έχει ενημερωθεί και εάν εγκρίνει την δημιουργία ενός νέου χιονοδρομικού στην δυτική Μακεδονία και είχε δηλώσει με νόημα «δεν γνωρίζω τίποτα, αλλά δουλειά μας στο υπουργείο είναι να εξετάζουμε αναπτυξιακές επενδύσεις, όταν έλθει τέτοιος φάκελος στην υπηρεσία θα ενημερωθείτε».
Σημειωτέων στην έκθεση «Φιλοξένεια 2008» ο Ανδρέας Λεούδης ανακοινώνει επενδυτικό σχέδιο στο Βελβεντό ύψους 100 εκ €. Το θέμα παίρνει διαστάσεις και φιλοξενείται σε όλες τις εφημερίδες. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Βελβεντού Μ Στεργίου ζητά δυο φορές να γίνει δεκτός από τον περιφερειάρχη προκειμένου να ενημερωθεί ο δήμος για τις εξελίξεις αλλά δεν λαμβάνει ποτέ απάντηση. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βελβεντού με επιστολή του απευθύνεται προς τον πρόεδρο της εταιρίας ΧΚΚΒ ΑΤΕ κ. Γιάννη Σόκουτη και του ζητά να συνεδριάσουν από κοινού προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία του έργου, αλλά και εδώ δεν υπάρχει απάντηση.
Η λεόντειος εξωκαταστατική συμφωνία που υπογράφεται από όλα τα μέλη και τον Αν Λεουδη προβλέπει, ως απαράβατο όρο την χρηματοδότηση της τηλεκαμπίνας, που θα συνδέει το Βελβεντό με το Καταφύγι, να γίνει από το δημόσιο και την κατασκευή της να αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΧΚΚΒ ΑΤΕ δηλαδή ο Λ Αναγνωστόπουλος και η εταιρία του. Ωραία δουλειά και καλά οργανωμένη! Οι φορολογούμενοι πολίτες χρηματοδοτούν ένα έργο που ξεπερνά τα 20 εκ € και ο μέτοχος της εταιρίας αναλαμβάνει χωρίς διαγωνισμό να εκτελέσει το έργο. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι Λέανδρος Αναγνωστόπουλος στην αρχή δεν εισφέρει χρήματα στην εταιρία αλλά εξοπλισμό, κάτι, που στην συνέχεια θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο τέλος αποφασίζει να εισφέρει το μερίδιο του 40.000 €.
Αλήθεια μπορούν να μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι εάν τα χρήματα αυτά υπάρχουν σήμερα στο κεφάλαιο της εταιρίας; Ποιος είναι υπεύθυνος της οικονομικής διαχείρισης στο Δ.Σ. της ΧΚΚΒ ΑΤΕ; Ο λογιστής και πρώην αντιδήμαρχος Σερβίων κ. Φώτης Ζυγούρης που κρατούσε τα λογιστικά βιβλία της εταιρίας από την σύσταση της έως σήμερα, μπορεί να απαντήσει γιατί δεν κατατεθήκαν οι ισολογισμοί όπως προβλέπεται στην διεύθυνση εμπορίου και υποχρεώθηκε η υπηρεσία έστω με καθυστέρηση, να προβεί σε πρόστιμο; Υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί (ενοίκιο αναλώσιμα) σε πολίτες του ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ; Αλήθεια για μια επένδυση τέτοιου μεγέθους με την πολυπλοκότητα που την διακρίνει έγινε διαγωνισμός για την πρόσληψη οικονομολόγου- λογιστή;
Στο μεταξύ από την επενδυτική φασαρία που έγινε, κάποιοι στο Καταφυγίου μοσχοπούλησαν οικόπεδα και αγροτικές εκτάσεις, άλλοι έκαναν επενδύσεις προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις και σήμερα βρίσκονται με την απειλή των πλειστηριασμών αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες.
Για όλη αυτήν την εικόνα που αποκαλύπτουμε και που είναι μόνο η αρχή ενός αριστοτεχνικού παζλ θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις τουλάχιστον από τα πολιτικά πρόσωπα στα ερωτήματα που τέθηκαν αλλά και στα πολλά «γιατί;» των πολιτών που πίστεψαν αυτό το φιλόδοξο έργο.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OI PETIHIMENOI SE OLA VELVENTINOI, STO HIONODROMIKO EPESAN EXO.DEN EGINE POTE KAI TORA ARHIZOYN OI APOKALIPSEIS.ME AYTO NA ASHOLITHEI O STERGIOY KAI NA PEI STON KOSMO TI EGINE.

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται βρέ παιδιά συμβαίνουν τέτοια πράγματα στο νοικοκυρεμένο μας Βελβεντό ; Φωτιά θα ρίξει ο θεός να μας κάψει. Όλα τελικά ήταν ένα στημένο κόλπο για να μοσχοπουληθούν οικόπεδα και χωράφια ; Μήπως κάποιοι έκαναν και χρήση ελαίου ;
Λογιστή δεν είχαμε και ζητήσαμε βοήθεια απο όμορο αντιδήμαρχο ; Να δοθούν πάραυτα όλα τα στοιχεία.
Τις λαμογιές κάποιων δεν μπορεί να τις χρεώνεται όλη η κοινωνία του Βελβεντού.

Ανώνυμος είπε...

META TIN APOHORISI PLIATSIOY APO TA SHOLIA TOY AIVRES, O KOYTAVAS INE TORA POY KANEI APOKALIPSEIS.
INE OMOS PIO SOVAROS.DEN EKTITHETE EDO MESA, ME SHOLIA, OPOS EKANE O PLIATSIOS, POY TOY ARESE NA TON VRIZOYN.O P.P EKANE TO LATHOS OTI ME TA KOYTSOMPOLISTIKA SHOLIA TOY, KANEI DIMOSIOGRAFIA. O KOYTAVAS DEN KANEI TO LATHOS TOY PP. INE SOVAROS KAI PROSEHTIKOS.
O PLIATSIOS ANIKEI STO PARELTHON.
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

Ανώνυμος είπε...

Poy to eides noikokiremeno;stin fantasia toy dimarhoy; poy ta blepei ola rodina. kai trehei mono gia to dimarhiliki toy.Spatales gia to hionodromiko, poy pigan ta lefta;alloi agorasan kai ektisan sto Katafygi me fonto to hionodromiko kai tora ine katahreomenoi.Gia ayto to noikokyrio sto velvento ine mono sta logia.Gia ayto, o kosmos tora mathainei alitheies kai peftei o mithos tis noikokyrisinis toy velventoy.

Ανώνυμος είπε...

Kαι εσύ μακάκα ραγιά Ελληνα ψώνιζε απο το Lidl. ΟΥΣΤ ΡΕ ΚΑΤΣΑΠΛΙΆΔΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΏΝΥΜΕ 1: 26 ΜΜ. Μας τα πρήξατε με τις κακίες σας σαν δημοσιογράφοι, άν εισαι απο αυτούς. Αν δεν έχεις να πεις τίποτα για την ανάρτηση κλείστο και μην εκτρέπεις τον διάλογο στην εμπάθεια που έχεις για τον κ. Πλιάτσο τον οποίο δεν γνωρίζω αλλά ειναι ο μόνος δημοσιογράφος που δεν φοβάται να βάλει το όνομά του στα σχόλια.
Το θέμα ειναι άνα συγκεκριμένο στην περιοχή μας και απ' αυτού πρέπει να τοποθετηθεί όποιος θέλει και όχι μαλ...ες για να περνά η ώρα.
Εγώ δεν γνωρίζω και περιμένω τοποθετήσεις για να πληροφορηθώ. Ζητώ απο την συντακτική επιτροπή του ai-vres να διαγράφει τα άσχετα με το θέμα σχόλια για να προστατεύσει το κύρος του.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος από τους δημοσιογράφους να ασχοληθεί και με τον κρόκο. Τι προβλέπει η σύμβαση με τον ιδιώτη που έγινε με τις ευλογίες (μήπως καθοδήγηση;)του πρώην περιφερειαρχη; Μήπως κι εκεί πληρώνουμε για να διαφημίζουμε ένα προϊόν που έχουμε παραχωρήσει σε ιδιώτη;
Για το χιονοδρομικό είναι αλήθεια οτι δεν μπορούμε να ξέρουμε πολλά. Η εταιρεία ιδρύθηκε και εμφανίστηκε το 2005. Έκτοτε κινήθηκε στην αφάνεια. Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν αρκετά πράγματα, αν αντί για τον Αντινομάρχη, το Δήμαρχο, συμμετείχαν στο Δ.Σ της εταιρείας άλλοι συμπολίτες μας, που δεν είναι φορτωμένοι με πολλά, που έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους (έχουμε αρκετούς ικανούς και στο Βελβενδό). Για το άν εκχωρείς δημόσια αγαθά με τόσο ευκολο και αβασάνιστο τρόπο, είναι άλλη συζήτηση.....
Ίσως να είχε ενδιαφέρον ένα Quiz ομοιότητες και διαφορές υπόθεσης χιονοδρομικού με υπόθεση Βατοπεδίου;

Ανώνυμος είπε...

i ipothesi ine na kles kai na gelas
to risko pou piran ta hotels sto katafigi ?
kala aftoi ine gia klamata tous klisan ke ton dromo logo katolisthiseon a na doume tora ti tha kanoun oi kakomirides taverniarides ke ksenodoxoi ..........
aftoi theloun pragmatiki sibarastasi oxi oi karxaries ton A.E

Ανώνυμος είπε...

I ypothesi Hionodromiko deihnei tin megali apotyhia enos filodoxou shedioy gia tin axiopoiisi ton Pierion apo ton dimo Velventoy, kati poy den egine pote.O Dimarhos Velventoy ithele ola ta Pieria apo tin pleyra tis Kozanis, na ine dika toy kai na ta axiopoiisei agrotoyristika.Kati gia to opoio den ekane apolytos tipote.Ithele o oreinos ogkos ton Pierion na ine dika toy, gia na ehei toys provoleis tis dimosiotitas pano toy.Oloi thimoynte tis diloseis toy Noevrio 2007 sto Katafygi, stin megali syskepsi me GG Kentrikis kai Dytikis Makedonias (Tsiotras-Leoydis), Nomarhon kai dimarhon, poy elege tote o dimarhos velventoy gia tin kataskeyi dromoy gia KATERINI, erga ypodomis sto Katafygi kai oloklirosi toy Hionodromikoy, to opoio den arhise pote.
Megales ine kai oi eythines tis tote dioikisis perifereias, poy egkrine meletes, poy den eginan pote.
O Velventos simera me tin anadeixi toy Hionodromikoy, deihnei oti den ine teleioi se ola.Kai i epimoni toys, na meinoyn monahikos dimos, opos zita o Stergiou, tha toys odigisei se geografiki apomonosi.
Gia ayto, prepei na doyn oti i eyryteri synenosi toys symferei se megalytero dimo, ston opoio tha mporoyn na deixoyn tis pilitistikes aretes kai proodo, poy ehoyn simeiosei.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Βελβεντινοί, οι μπίζνες δεν είναι ροδάκινα. Αλλά και στα Ρπδάκινα προσέξτε. Αν σας σκάσουν οι αετονύχυδες που πουλάτε τα ροδάκινα μερικές ακάλυπτες επιταγές αλλοίμονό σας/μας.

Ανώνυμος είπε...

3:00
Από που πρέπει να ψωνίζουμε και γιατί;

Ανώνυμος είπε...

Φανταζομε την εταιρια του χιονοδρομικου κεντρου με Διευθυνηντα συμβουλο τον κ Μαρκαλα που δεν ξερει τι του γινετε να παη μπροστα σαν δεν ντρεπεστε αφηστε κανενα που ξερη απο επιχειρηματικες δραστηριοτητες εσεις απο το Βελβενδο ασχολειθητε με Γεωργικα θεματα αυτα ειναι για αλλα γηπεδα

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο πρόεδρος του χιονοδρομικού;

Ανώνυμος είπε...

Το μεγάλο φαγοπότι; Ωχ, ωχ.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως όχι απο γερμανικές πολυεθνικές που τις τελευταίες ημέρες σε ξεφτιλίζουν- δες εξώφυλλο του γερμανικού focus- και σε υποτιμούν. Αλλά στη χώρα μας ποτέ δεν είχαμε παιδεία. Πόσο μάλλον καταναλωτική παιδεία...

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος τους πήρε χαμπάρι.

Ανώνυμος είπε...

DE ftaiei se tipota o kosmos toy Velventou. Na kseskepastoun aftoi pou ta trone kai na timorithoun.

Ανώνυμος είπε...

Τόσα χρόνια σας κοροϊδεύουν και σεις τους ψηφίζετε;

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον πολίτη από το Βελβεντό που τόλμησε και τους έκανε μήνυση.

Ανώνυμος είπε...

giati sygrinete anomoia pragmata filoi mou valte katw ta oikonomika twn dyo dhmwn akomh kai olwn twn forewn paragwgikwn kai mh tha deite thn diafora gia to xionodromiko as exoume ligh ypomonh na vgei kapoia dikastikh apofash an thelete as valoume katw na sygrinoume ti ependyseiis kanoun oi dyo dhmoi ston athlitismo ston politismo sthn ekpaideysh ston agrotiko kosmo

Ανώνυμος είπε...

7:05
Τα γερμανικά μας αυτοκίνητα τι να τα κάνουμε;
Οι γερμανοί μας ξεφτυλίζουν επειδή λένε την αλήθεια;
Λενε δηλαδή ότι οι Βελβεντινοί και εμείς οι άλλοι, χρωστάμε τα μαλλιά της κεφαλής μας. Μήπως δεν χρωστάμε περίπου 25000 Ευρώ ο κάθε Πολίτης. Αυτό ισχύει ακόμα και για τους Βελβεντινούς που νομίζουν ότι δεν χρωστάνε;

Ανώνυμος είπε...

κατι δεν παει καλα λοιπον στο βασιλειο της δανιμαρκιας...
ποιος εισαγγελεας ανελαβε την υποθεση?

Ανώνυμος είπε...

Τι ποιος εισαγγελέας ανέλαβε την υπόθεση? Τι χρειάζεται ο δημόσιος εισαγγελέας? Εδώ μέσα κυκλοφορούν τόσοι ιδιώτεσ εισαγγελείς και δικαστές, που έβγαλαν ήδη το πόρισμα, από μόνοι τους.
Τώρα αν ένας από τους ανακρινόμενους (και δυστυχώς για σας όχι κατηγορούμενους), κάνει μια αίτηση στον εισαγγελέα και ζητήσει τα στοιχεία για όλους όσους γράφουν ανώνυμα εδώ και τους τραβήξει μια μήνυση όλους για συκοφαντία θα έχει άδικο? Μήπως να ζητήσει και την τιμωρία για το ai-vres γιατί φιλοξενεί ετυμηγορίες "δικαστών" χωρίς στοιχεία?
Η διαδικασία να ζητήσει κάποιος προστασία είναι τόσο εύκολη, όσο δεν φαντάζεστε.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι αλήθεια πως ειδικά στην περιοχή μας, αγαπητέ 1:25πμ, είναι πολύ ευαίσθητοι στην τήρηση της έννομης τάξης. Όταν ας πούμε πολίτες παρενοχλούν τη ΔΕΗ, τους βάζει χειροπέδες. Όταν η ΔΕΗ καταπατάει τις περιουσίες των κατοίκων, αλλά κυρίως τις ζωές τους με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εγκαταστάσεων της ή τη βάναυση καταστροφή του περιβάλλοντος η δικαιοσύνη μας σφυράει αδιάφορα. Το έδειξε με την ταχύτητα της παραγγελίας στην περίπτωση του διαφημιστικού πανώ τις Αποκριές.....
Δεν θα ήταν εκπληξη να ενεργήσει παρομοίως...
Ίσως η προστασία κάποιων είναι ευκολη αγαπητέ φίλε...

Delino είπε...

Πέρα από τις ποινικές, που νέλαβε η δικαιοσύνη, αναφέρονται στο άρθρο και πολιτικές ευθύνες. Σ αυτές τουλάχιστον οφείλουν να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι. Περιμένουμε ... να μάθουμε.

ai-vreS είπε...

Αγαπητέ μας φίλε,
πάγια τακτική μας είναι να μην αποκαλύπτουμε τα ονόματα των σχολιαστών εάν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν. Παρακαλούμε να το σεβαστείς.

Ανώνυμος είπε...

22 φεβ 2010 06:31
εσυ μαθε να γραφεις ελληνικα και ασε τις επιχειρησεις

Το Προφίλ μας