Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Αλ. Αθανασιάδης: Πρόταση για ίδρυση δικαστικών φυλακών στη Νεάπολη

Αθήνα, 19/02/2010
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Κύριο Καστανίδη Χαράλαμπο 
Θέμα : «Δικαστικές Φυλακές στην Επαρχία Βοΐου του Νομού Κοζάνης» 
Κύριε Υπουργέ, 
Παραθέτω πρόταση πιλοτικής εφαρμογής σχεδιασμού και εφαρμογής ολιστικής παρέμβασης στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας με την ίδρυση και λειτουργία σωφρονιστικού καταστήματος στην Επαρχία Βοΐου. Όπως γνωρίζετε η περιοχή είναι από τις πιο φτωχές της Ελληνικής Επικράτειας και τα ποσοστά ανεργίας είναι από τα υψηλότερα της Χώρας. Η κυριότερη ενασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία με πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα, ενώ οι νέοι αναγκάζονται να μετακινηθούν σε πλησιέστερα ή μη αστικά κέντρα προς αναζήτηση εργασίας. Αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν τότε η περιοχή σε λίγα χρόνια θα ερημωθεί τελείως. 
Τα φαινόμενα υπερπληθυσμού των σωφρονιστικών καταστημάτων όλης της χώρας είναι γνωστά, αφού οι κρατούμενοι σε όλη την επικράτεια είναι 12.500 περίπου, ενώ τα υπάρχοντα σωφρονιστικά καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης πάνω από το 50% των ήδη φυλακισμένων. Για αυτό το λόγο, οι συνθήκες κράτησης επιδεινώνονται αφού ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει κατά πολύ την προβλεπόμενη χωρητικότητά των φυλακών. Σε αναζήτηση χωροθέτησης για την ίδρυση σωφρονιστικού καταστήματος στην περιοχή μας, καταλήξαμε στην έδρα του Δήμου Νεάπολης όπου : 
α) υπάρχει ένα ανενεργό Στρατόπεδο του 12ου Λ.Ε. συνολικής έκτασης που ξεπερνάει τα 150 στρέμματα και βρίσκεται σε απόσταση 1000 μέτρων από τον οικισμό. 
β) από επιτόπια έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι η τοπική κοινωνία και οι αρχές της είναι πρόθυμες να αγκαλιάσουν το εγχείρημα. Αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητά του για την οικονομική ανάπτυξη και τόνωση της περιοχής, αφού δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας σε δορυφορικές κυρίως επιχειρήσεις. 
γ) η Επαρχία Βοΐου είναι συνδεδεμένη με το μεγάλο έργο της Εγνατίας οδού και η πρόσβαση της είναι πλέον εύκολη. 
δ) όσον αφορά στο κόστος πρέπει να επισημανθεί ότι η αγορά επιπλέον γης (αν και εφόσον απαιτηθεί) είναι εξαιρετικά φθηνή, ενώ η κατασκευή του σωφρονιστικού καταστήματος ή τα έργα υποδομής μπορούν να χρηματοδοτηθούν μερικώς από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης μετά βέβαια και από την σύμφωνη γνώμη του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης. 
Κύριε υπουργέ, 
Η δημιουργία του νέου σωφρονιστικού καταστήματος μπορεί να αποτελέσει πιλοτική παρέμβαση σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του Υπουργείο Δικαιοσύνης και ίσως γίνει η απαρχή για μια διαφορετική αντιμετώπιση των κρατουμένων. Εν όψει όλων των προαναφερθέντων, κύριε Υπουργέ, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη για τη ίδρυση και λειτουργία Δικαστικών Φυλακών στην Επαρχία Βοΐου του Νομού Κοζάνης. 
Με εκτίμηση, Αθανασιάδης Αλέξανδρος 
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας