Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

O Kαλλικράτης μονόδρομος για την ανάπτυξη


του Ρούλη Κοκελίδη
Αναμφίβολα το σχέδιο Καλλικράτης του οποίου τις βασικές αρχές ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σηματοδοτεί την αναδιανομή της εξουσίας και την ουσιαστική αποκέντρωση. Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο που, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα δώσει νέο νόημα στην πολιτική ζωή, θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας και θα στηρίξει καθοριστικά τη μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης που προωθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το σχέδιο οραματίζεται μια νέο περίοδο αυτοδιοίκησης και είναι βέβαιο ότι εκφράζει την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας για ριζικό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, της διακυβέρνησης γενικότερα. Ο Καποδίστριας ήταν ένα πολύ μικρό βήμα. Στην διαβούλευση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί η διασφάλιση σταθερών πόρων, διότι η αναδιανομή εξουσίας και αποκέντρωσης είναι δώρα χωρίς αντίκρισμα, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι. Μεγάλο ζήτημα επίσης είναι, εάν τα νέα διοικητικά σχήματα θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες και εάν θα διασφαλισθεί ο έλεγχος της αποκεντρωμένης εξουσίας από τις τοπικές κοινωνίες. Διότι το ζητούμενο στην σύγχρονη εποχή είναι η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην λαϊκή συμμετοχή και να διαμορφώσει μέσα στην κοινωνία πολιτικούς και κοινωνικούς όρους άμεσης σχέσης με τον πολίτη. Γιατί το μείζον πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους ήταν πάντα οι αρμοδιότητες της αποκέντρωσης και η εξασφάλιση μονίμων και επαρκών πόρων.
Η νέα μεταρρύθμιση έχει υπερκομματικό χαρακτήρα και δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Για να πετύχει η νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας επιβάλλεται όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να συμβάλλουν ενεργητικά, γιατί θα χρειασθεί αγώνας και μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή της κατεστημένης νοοτροπίας. Μόνο έτσι θα διαμορφώσουμε νέες δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μόνο έτσι θα γίνουμε ανταγωνιστική κοινωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Καλλικράτης μπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασμα του συγκεντρωτικού κράτους και να αναπτυχθεί μια νέα κουλτούρα πραγματικής περιφερειακής πολιτικής, η οποία είναι μονόδρομος για την πρόοδο της πατρίδας μας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλο "ξεφτέρι" του ΠΑΣΟΚ, που έγραψε ΙΣΤΟΡΙΑ, και ΓΝΩΡΙΖΕΙ έχει ΑΠΟΨΗ "ΠΑΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ".

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!!!

εννοώ "ΤΑ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΑ",ήταν και
Στην Κοπεγχάγη. Στην περιβόητη παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον.

Άραγε, πρότεινε τις προτάσεις του ???

ή τον πρόλαβαν οι άλλοι 69 ???

Ανώνυμος είπε...

pou vethike pali aftos? kai ton eixame ksexasei ton Rouli.

Ανώνυμος είπε...

ROYLHS KOKOROULHS....
DEN PHRE SYNTAKSH AKOMA ETOYTO TO PALIKARI ?
ANTE GIA KANENA TSAGAKI KAI POYF STO KREVATI GIA NANI

Ανώνυμος είπε...

Exete di tin tenia o dikigoros tou diabolou?

sto telos lei ti frasi, Mateodoxia i megaliteri adinamia tou an8ropou,

edo vriskete kai o Roulis mas!!!

Ανώνυμος είπε...

o Roulis politeftis. e re katantia!!

Ανώνυμος είπε...

AMAN βρέ βλαμένοι. Βγάζεται τα εσώψυχά σας και ο άλλος δεν μπορεί να σας αντιμετωπίσει. Βγάλτε τις μάσκες αρουραίοι.

Το Προφίλ μας