Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

"Η Εργατική Αλληλεγύη" τιμά την Εργατική πρωτομαγιά με το Γ. Ρίτσο

Εκδήλωση για τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου την Πέμπτη 30/4/09 ώρα 8:30 στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» με τη συνεργασία και τη συμμετοχή πολλών μελών καλλιτεχνικών ομάδων και σχημάτων της περιοχής μας διοργανώνει μια πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική πρωτομαγιά, στο Γιάννη Ρίτσο και το έργο του «Επιτάφιος».
Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους εξεγερμένους του 1886 στο Σικάγο, τις πρώτες πρωτομαγιά-τικες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, τον Μάη του ’36 στη Θεσσα-λονίκη, την Πρωτομαγιά του 1944 με τους διακόσιους εκτελεσμένους αγωνιστές της Καισαριανής, ένας εκ των οποίων και ο συντοπίτης μας Νικόλαος Πλακοπίτης, αλλά και τους σύγχρονους αγωνιστές που «ματώνουν» κάθε χρόνο στην Τουρκία, στις Φιλιππίνες στο Ιράκ και στον κόσμο ολόκληρο, τους σύγχρονους αγώνες στη χώρα μας που αναδεικνύουν τα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας και της εργατικής τάξης.
Τιμάμε τον Γιάννη Ρίτσο και με αφορμή την ανακήρυξη της φετινής χρονιάς σε έτος Γιάννη Ρίτσου για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του. Ο Γιάννης Ρίτσος ταυτίστηκε με την εργατική τάξη και τους αγωνιστές της χώρας μας, δεν παρακολουθούσε τα γεγονότα ως θεατής για να γράψει μετά ποιήματα αλλά συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του, σε όλους τους αγώνες του λαού μας και το πλήρωσε με εξορίες, φυλακές και βασανιστήρια κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Τιμάμε το κορυφαίο έργο του τον «Επιτάφιο» που γράφτηκε για τον δολοφονημένο εργάτη τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, Τάσο Τούση και επιδιώκουμε να γίνει γνωστό και να αγαπηθεί από όλους τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής μας γιατί είναι μια λαμπρή σελίδα του πολιτισμού και της ιστορίας του εργατικού κινήματος της χώρας μας
Το συνδικάτο μας πιστό στις αρχές και τις διακηρύξεις του για την ανάδειξη του εργατικού πολιτισμού και της ιστορίας μας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία και όλο το λαό της περιοχής μας να παραβρεθεί σ αυτή την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην πόλη μας.
Η Επιτροπή Πολιτισμού του Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Α΄ ΜΕΡΟΣ
• Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Σ.Ε.ΕΝ. ‘Εργατική Αλληλεγγύη’ Στέφανο Πράσσο
• Τραγούδι: Δεν είν’ αυγή να σηκωθώ – Γιώργος Ηλιάδης
• Ιστορικό σημείωμα για την εργατική πρωτομαγιά – Κική Τσαουσίδου
• Δυο λόγια για το Γιάννη Ρίτσο… - Ελένη Μόσχου
• Προβολή σκηνών από την κινηματογραφική αυτοβιογραφία του Γ. Ρίτσου του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη (διάρκειας 08΄)
• Ιστορικό πλαίσιο και μαρτυρίες του Γ. Ρίτσου για τη συγγραφή του Επιταφίου
Β΄ ΜΕΡΟΣ
• Απαγγελία και τραγούδια του Επιταφίου
Απαγγέλουν: Τάσος Αναστασόπουλος, Βάσω Παναγιώτα Παρασκευά.
Στο ηχογραφημένο μέρος ακούγονται: Ειρήνη Αποστολίδου και Αλεξάνδρα Μήτρου. Παίζουν: Έ. Μαυρίδου κιθάρα/ούτι, Στ. Μαυρίδης μπουζούκι, Κλ. Τζουρά πιάνο
Τραγουδούν: Λευτέρης Καλτιρεμτσής, Ελένη Μόσχου, Κική Τσαουσίδου
Ηχογράφηση: Κ. Σαπαλίδης, Επιμέλεια dvd: Μ. Γιάκου, Επιμέλεια αφίσας: Σ. Μαυρίδου, Επιμέλεια προγράμματος: Αν. Μωυσιάδου, Συμμετέχουν η θεατρική ομάδα του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας «Οι Ελλέβοροι» και η θεατρική ομάδα "έκφραση"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε ότι ο Ρίτσος έγραψε ΄ποίημα ύμνο στον Στάλιν με το όνομα πατερούλης;

Ανώνυμος είπε...

Esu to xereis oti exei grapsei kai ton epitafio?
Pou mesa apo ti melopoihsi ginane sunthima kai enwsan olous tous DHMOKRATES ellines epi xountas?
Anohte kai apaideute anthrwpe?

Το Προφίλ μας