Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Τοπικοί Δυνάστες και Άνομα Συμφέροντα-Διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Τις ο την πόλιν εξαπατών; Ουχ ο λέγων α φρονεί» Ποιος είναι αυτός που εξαπατά τους πολίτες ; Όχι (βέβαια) αυτός που λέει όσα σκέπτεται και πιστεύει. Δημοσθένης.

Τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνονται όλο και συχνότερα οι συζητήσεις περί των αιτίων και των λόγων που προκαλούν φαινόμενα διαφθοράς σε διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Πέρα από τους γενικόλογους αφορισμούς ότι «όλοι τα παίρνουν από όλους» , πέρα από τις εύκολες κατηγορίες ότι « εσείς είστε οι κακοί και εμείς στη θέση σας θα είχαμε πατάξει τη διαφθορά» , πέρα από τις ανίσχυρες δικαιολογίες ότι «κάνουμε ότι μπορούμε αλλά το λάδωμα είναι στη φύση του Έλληνα» , είναι νομίζω κατάλληλη η ώρα να ανοίξει ένας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ πόλεμος εναντίον της διαφθοράς και τη σήψης που υπάρχει στο σύνολο του Κρατικού οργανισμού.Επιθυμώ να καταθέσω την εμπειρία μου για το τι...συμβαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ένα από τα 3 βάθρα της Δημοκρατίας, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου) .
Όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία 25 χρόνια οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έπαψαν πλέον να είναι οι φτωχοί συγγενείς του κράτους–αφέντη. Τεράστιες αρμοδιότητες και πόροι έχουν μεταφερθεί στην ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποιος όμως ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Τοπικών Αρχόντων, ποιος παρακολουθεί τις διαδικασίες, ποιος καταλογίζει τις ΕΥΘΥΝΕΣ; Ουσιαστικά ΚΑΝΕΝΑΣ!!! Όλα έχουν αφεθεί στη «πίστη , στο φιλότιμο και τον πατριωτισμό των Δημάρχων και των Νομαρχών». Η Κεντρική Διοίκηση έντρομη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Τ.Α και αρκείται σε παραινέσεις .
Όταν πριν από χρόνια η τότε Υπουργός Εσωτερικών διατύπωσε στο ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε την άποψη ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου και στο χώρο της Τ.Α ΟΛΟΙ (Δεξιοί –Αριστεροί-Κεντρώοι) ξεσηκώθηκαν εναντίον της!!!Η βασική τους θέση είναι: «Εμείς κρινόμαστε από… το λαό !!!». Έτσι φθάσαμε στο σημείο ο κάθε Δήμαρχος, ο κάθε Νομάρχης, ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος, από υπερασπιστής της νομιμότητας και της διαφάνειας , από υπηρέτης των κατοίκων της περιοχής του να έχει μετατραπεί σε ένα τοπικό δυνάστη και προστάτη άνομων συμφερόντων.
Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση τη ζουν καθημερινά οι Δημότες, την γνωρίζουν οι Κρατικές υπηρεσίες,την καταγγέλλει ο «Συνήγορος του Πολίτη», προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν πλέον μόνο οι Εισαγγελείς και τα δικαστήρια. Αυτά που συμβαίνουν στις Πολεοδομίες και τις Τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δισεκατομμύρια αλλάζουν τσέπες με «αθώες» συμβάσεις, παράνομες προσλήψεις, προστασία και εκβιασμούς νυχτερινών κέντρων, ξεπούλημα Δημόσιων χώρων, εμπόριο τάφων, πλαστογραφίες αποφάσεων, εικονικά προγράμματα επιδοτούμενα από τον Ο.Α.Ε.Δ ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση…
Όλοι πλέον οι Δήμοι έχουν ιδρύσει Δημοτικές Επιχειρήσεις: Εκεί, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών του Δημόσιου τομέα γίνεται… η σφαγή των νηπίων!!! Σε οποιαδήποτε Δημοτική Επιχείρηση όταν έγινε, έστω και τυπικός έλεγχος, διαπιστώθηκαν τέρατα και σημεία. Αποτέλεσμα; ΜΗΔΕΝ !!! Ακούσατε εσείς να τιμωρηθεί ΕΝΑΣ Δήμαρχος, ένας Δημοτικός Σύμβουλος; Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τα διάφορα τρωκτικά που έχουν εισβάλει στο χώρο της Τ.Α κα αλωνίζουν. Συμπέρασμα: Καλές οι πολλές αρμοδιότητες, καλύτεροι οι περισσότεροι πόροι, αλλά δεν πρέπει κανένας να λησμονεί ότι «η εξουσία φθείρει και ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ». Όταν δε απουσιάζει κάθε μορφή ελέγχου, τα πράγματα παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις.!!!
Υ.Γ. Ασφαλώς τα παραπάνω δεν αφορούν εκείνους που υπηρετούν με αφοσίωση τα μεγάλα οράματα της Αυτοδιοίκησης. Εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να φθάσει μέχρι τον τελευταίο πολίτη η αρωγή και η συμπαράσταση του Κράτους. Πολύ περισσότερο δεν αφορούν εκείνους που άνοιξαν τους μεγάλους δρόμους και έδωσαν τις μεγάλες μάχες ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει το τεράστιο πολιτικό βάρος που έχει σήμερα.
Άρθρο του Π. Μπόζου, δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς
Πηγή: http://press-gr.blogspot.com/2009/04/blog-post_8254.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνίσει με όσα ο κ. Μπόζου αναφερει στο δημοσιευμα.. Εκτος απο αυτούς που θέλουν την Τοπική αυτοδιθοίκηση για ίδιον ώφελος.Η πολητεία δίνει όλους τους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει έναν πολύ μεγάλο λόγο να ελέγχει και μάλιστα αυστηρά την διάθεση των κονδυλίων και επιτέλους να σταματήσει ότι κανουμε τοι κανουμε για το συμφέρον του λαού και τησ πόλης. Τέτοιες φωνές σαν του κ. Μπόζου πρέπει να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Συνχαριτήρια και σε σας για την ανάρτηση

Ανώνυμος είπε...

Ετσι ακριβώς όπως τα ο δημοτικός σύμβουλος ειναι. Ας αναρωτηθούμε όμως γιατί δεν γίνεται έλεγχος απο την κεντική εξουσία ;
Το ζήτημα ειναι απλό : Η κεντρική εξουσία δεν ΘΕΛΕΙ να ελέγξει την τοπική αυτοδιοίκηση για να έχει άλλοθι γιατί αυτή κάνει πολύ χειρότερα.Εκεί κατάντησαν το ελληνικό κράτος οι δήθεν ισχυρές κυβερνήσεις. Κράτος ακολασίας και διαφθοράς. Ας το καταλάβουμε όλοι : η ταύτιση κράτους και κυβέρνησης μας οδηγεί στο πουθενά. Μόνο αν σπάσει το μονοκοματικό κυβερνητικό σύστημα θα δούμε άσπρη μέρα γιατί διαφορετικά ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Στη Δημοκρατία μεγάλη ευθύνη για τον έλεγχο του Κράτους και της αυτοδιοίκησης έχουν οι Πολίτες. Οι κύριοι υπεύθυνοι λοιπόν είναι αυτοί που περιμένουν πάντα τους άλλους να κάνουν την δουλειά για τους ίδιους.

Το Προφίλ μας