Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου για το δάσος της Μαυροπηγής

(φωτο: pontokomicom)
Έπειτα από τη δημοσίευση πρόσφατου φωτογραφικού υλικού, στο οποίο αποτυπώνεται η κατάσταση του δάσους της Μαυροπηγής, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί καθένας μας, κατά πόσο εισακούονται οι διαμαρτυρίες των πολιτών και στηρίζονται οι προσπάθειές τους, ώστε να μείνει ζωντανός ο τελευταίος «πνεύμονας» πρασίνου στην περιοχή. Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής υφίστανται πολύ μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, εξαιτίας της καταστροφής του μοναδικού φυσικού «φίλτρου», που υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτούς και στο ορυχείο.
Με την επέμβαση της ΔΕΗ στο δάσος της Μαυροπηγής ξεκίνησε η εκρίζωση δέντρων και η εκσκαφή, χωρίς να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία παραχώρησης της έκτασης και έγκρισης επέμβασης, όπως διαπιστώθηκε και από την αυτοψία που διενήργησε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος στις 10/2/2009.
Είναι αυτονόητο ότι, πριν από τις εργασίες της ΔΕΗ, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί τόσο η παραχώρηση της έκτασης από τη Νομαρχία, όσο και η σχετική έγκριση του Δασαρχείου για την κοπή των δέντρων. Την προσπάθεια των κατοίκων, προκειμένου να σταματήσουν οι επεμβάσεις της ΔΕΗ στο δάσος της Μαυροπηγής, στηρίζει η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη.
Όμως, αυτό που πραγματικά θα αποδειχθεί σωτήριο, για να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε περαιτέρω καταστροφή του δάσους, είναι η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων (Νομαρχίας και Περιφέρειας), για τον έλεγχο της νομιμότητας της επέμβασης. Οι ενέργειες από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του οικισμού και να δοθεί άμεσα λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής και υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον.
Είναι χρέος των τοπικών φορέων, να υπερασπιστούν έμπρακτα τα δικαιώματα των κατοίκων, ώστε αυτοί να μην αισθάνονται την απουσία της πολιτείας και την εγκατάλειψη σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτονόητα δικαιώματα, όπως είναι η ποιότητα ζωής.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι σχεση εχει αυτη η επερωτηση με τα Σερβια;
Γιατι δεν κανει καμμια επερωτηση και για τα προβληματα των Σερβιων?
Ορυχεία, δρομος Σερβια-Κοζανη και πολλά άλλα...
Εκτος αν επειδη ειναι δεξιος ο δημαρχος Σερβιων δεν θελει να ασχοληθει με τα Σερβια...

Ανώνυμος είπε...

Στον νομό Κοζάνης δεν ζείς?
Δεν σε ενδιαφέρει τίποτε άλλο, εκτός απο τα Σέρβια?
Βγές απο το καβούκι σου. Καλό είναι να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα, στον νομό της ενέργειας ζείς, απαγορεύονται να καταστρέφονται δάση.

Ανώνυμος είπε...

Ει παρτε το χαμπαρι το περιβαλλον ειναι ενα και αδιαιρετο. Δεν υπαρχουν συνορα. Δεν μας περισσευει ουτε ενα δασος. Δεν μας περισσευει ουτε ενα δεντρο, ουτε μια μικρη ή μεγαλη λιμνη, ουτε ενα μικρο ή μεγαλο ρυακι. Χρειαζομαστε ολο το πρασινο που μπορουμε να βρουμε ή να φυτεψουμε. Ζουμε στην πιο μολυσμενη γωνια της Ευρωπης. Θεριζουν οι καρκινοι στο νομο. Σε ολον το νομο. οχι μονο στις περιοχες γυρω απο τα ορυχεια.

Το Προφίλ μας