Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Λ. Λωτίδης: Η θλιβερή πρωτιά της Δυτ. Μακεδονίας στην ανεργία είναι αποτέλεσμα θλιβερών πολιτικών της κυβέρνησης

Για άλλη μια χρονιά η Δυτική Μακεδονία βρέθηκε στην πρώτη θέση της ανεργίας στη χώρα και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από άλλες περιφέρειες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2008 είχαμε στη Δυτική Μακεδονία 12,6% ανεργία όταν στο Βόρειο Αιγαίο είχαμε μόλις 4,6%, στην Πελοπόννησο 7,0% κ.ο.κ. Ας σημειώσουμε ότι αυτά τα «επίσημα» στοιχεία έχουν υποστεί μύριες όσες αλχημείες, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν αποτέλεσαν έκπληξη, δεν ήταν κάτι αναπάντεχο, γι αυτό και η είδηση «έπαιξε» μία ? δύο μέρες και μετά χάθηκε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων. Δυστυχώς έχει καταντήσει περίπου «λογικό» να είναι η Δυτική Μακεδονία πρώτη στη χώρα σε ανεργία.
Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγαν για αυτό οι μεγαλοπρεπείς ρήτορες της κυβέρνησης όταν ανέλαβαν την εξουσία πριν πέντε χρόνια: «κέντρο βάρους της αναπτυξιακής μας προσπάθειας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής οικονομίας και η αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής». Τάδε έφη ο κος Λεούδης στις 10/10/2004 σε αναπτυξιακό συνέδριο στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΡΕΣΤΙΔΑ. Αργότερα άρχισε να μας λέει περί 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έρθουν στην Περιφέρεια από το 4ο ΚΠΣ και θα αλλάξουν άρδην την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Περιφέρειας. Κάπου ενδιάμεσα υποσχέθηκε χιονοδρομικά κέντρα, Ελβετούς επενδυτές, λιφτ, τελεφερίκ και άλλα απίθανα πράγματα που θα μετέτρεπαν την περιοχή σε παγκόσμιο τουριστικό κέντρο και μάλιστα ίδρυσαν και εταιρείες, έκαναν εγκαίνια, έκοψαν κορδέλες.
Βεβαίως, πέρα από αυτά τα ευτράπελα υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι τοπικοί της εκπρόσωποι στα πέντε χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αλλάξει έστω και στο παραμικρό η αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Περιφέρειας και του Νομού Κοζάνης ειδικότερα. Καθυστέρησαν δραματικά να ολοκληρώσουν όσα έργα είχαν μείνει ανολοκλήρωτα επί ΠΑΣΟΚ, δεν ξεκίνησαν ούτε ένα, αριθμός 1, νέο μεγάλο έργο και δεν έδωσαν καμία προοπτική στον τόπο, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε όχι απλώς στο σημείο μηδέν αλλά πολύ πιο πίσω γιατί έχουν πλέον καταρρακώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών. Το μόνο που πράγματι προσπάθησαν να καταφέρουν όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο στον Νομό μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι να εμπεδώσουν στο λαό μας την πεποίθηση ότι «όλοι ίδιοι είναι», ότι «το ΠΑΣΟΚ φταίει για όλα» ότι «και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια έκανε» και άλλα παρόμοια, προκειμένου να κρύψουν τη γύμνια της πολιτικής τους και να καλύψουν την ανικανότητά τους. Ε, λοιπόν, όσο και αν φάνηκε προς στιγμήν να τα καταφέρνουν σε αυτό, τελικά δεν θα τους βγει, δεν μπορούν να πείσουν πλέον ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό.
Εάν είχαν κάνει τα στοιχειώδη για την περιοχή μας, δηλαδή όσα έργα θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει προ πολλού, π.χ. τους δύο σταθμούς αυτοκινητιστών στην Εγνατία, δεν θα είχε δοθεί μια ανάσα για την ανεργία; Εάν είχαν κάνει τη στοιχειώδη διαπραγμάτευση για να μην είναι η Δυτική Μακεδονία στο 4ο ΠΕΠ στις περιφέρειες εξόδου δεν θα είχε πάρει η περιφέρειά μας περισσότερους πόρους; Εάν είχαν κάνει τις στοιχειώδεις ενέργειες προετοιμασίας έστω και αυτού του κουτσουρεμένου 4ου ΠΕΠ, δεν θα είχαν ξεκινήσει τώρα κάποια έργα, δεν θα δούλευε κόσμος; Δεν θα είχε αποτραπεί το κλείσιμο εταιρειών που απασχολούν κόσμο;
Μπορεί κανείς από αυτούς τους φαεινούς εγκεφάλους της κυβέρνησης να μας απαντήσει στην εξής απλή ερώτηση; Θα έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο 4ο ΠΕΠ και πόσους ακριβώς; Με άλλα λόγια, η πρώτη περιφέρεια της χώρας σε ανεργία πόσα ευρώ θα έχει για πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας κύριε περιφερειάρχη και κύριοι της κυβέρνησης;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο που παρουσιάστηκε αυτό το φάντασμα; Μυρίστηκε εκλογές και νίκη φαίνεται και τσουπ΄έσκασε μύτη.

Ανώνυμος είπε...

Τα αναπτυξιακά έργα περνούν από τη φάση του σχεδιασμού και της υλοποίησης. Για να αποδώσουν καρπούς χρειάζονται αρκετά χρόνια. Αν λοιπόν η Δυτική Μακεδονία έχει αυτή τη θλιβερή πρωτιά, αυτό οφείλεται σε έργα που σχεδιάστηκαν ή όχι πριν αρκετά χρόνια. Ο ίδιος ο κύριος Λωτίδης ομολογεί ότι από το σημείο μηδέν (προφανώς όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία) πήγαμε ακόμα πιο πίσω. Δηλαδή ωρύονται να μας πείσουν ότι το «μηδέν» είναι το καλύτερο που μπορούμε να προσδοκούμε για τον τόπο μας. Είναι θλιβερό λοιπόν, αυτοί που έφεραν τον τόπο μας σε αυτή την κατάσταση να κατηγορούν τους άλλους ότι είναι ακόμα χειρότεροι. Η υποκρισία και ο Φαρισαϊσμός έχει και κάποια όρια.

Ούτε πίσω ούτε σημειωτόν
Μ Π Ρ Ο Σ Τ Α

Ανώνυμος είπε...

Για τον κ Λωτίδη, ρωτήστε καλύτερα τους κατοικους Βαθυλάκκου, οι οποιοι πολυ καλα τι...εστί Λωτίδης!
Οταν ηταν Υφυπουργός Αμυνας, πηγε στο Βαθυλακο και μαζεψε ολους τους κατοικους σε ενα κεντρικο καφενειο.Τους εταζε λαγούς και Πετραχείλια! Μονο για παρει ψηφους...
Ελεγε θα τους κανει το δρομο Βαθυλακο-Κοζανη και πολλά άλλα...
Τιποτε δεν εκανε...
Αυτος ειναι ο κ Λωτιδης!!

Το Προφίλ μας